Basit bir şekilde söylemek gerekirse oturduğunuz yerden yağ dokularınızı kasa dönüştüremezsiniz. Ancak, göstereceğiniz biraz çaba ile kendinizdeki değişimi çok kısa bir zamanda görebilirsiniz.
Birçok sağlık ve fitness dergisi, en az bir kere veya belirli aralıklarla kapakları üzerinde yağları kaslara çevirme konusundaki harika vaatlere yer vermektedir. Bu dergiler genellikle bunu dikkat çekmek ya da satış taktiği olarak yapabilmektedirler. Ne yazık ki, bu vaatlerin tam olarak doğru olmadığını belirtmek durumundayım. Yapılması kolay olarak lanse edilen bu durumda, yağları kasa çevirmek mümkün olmamaktadır.
Yağ ve Kas Dokuları Arasındaki Fark
Kas kütlesini ve yağı iki farklı şeye benzetebiliriz. Kas, nötr olarak çalışan bir motor gibi, uyuduğunuz saatlerde bile kalori yakmanızı sağlayan aktif bir dokudur. Hareket ettiğinizde, daha fazla kalori yakarsınız, tıpkı bir arabanın daha hızlı gittiğinde daha fazla yakıt tüketmesi gibi. Öte yandan yağlar, fazla enerjinin depolanmış halidir. Benzetmek gerekirse; yağlar hiçbir iş yapmaz fakat hayattaki yegâne hedefi depolandığı yerde oturmakmış gibi, siz onu yakmak için çaba sarf edene kadar belinizin etrafındaki yedek bir lastikmişçesine asılı durur. Vücut yağları, göbekli babalarımız tarafından sıkça örneklendiği gibi darbelere karşı bir koruyucu dolgu, ısıyı korumak için yalıtım ve maç izlerken bir kutu birayı dengeleyebileceğiniz elverişli bir yüzey olarak kullanabileceğiniz yararlı bir şey değildir. Tabii ki sağlıklı kalmak için vücut yağlarına ihtiyaç vardır, ama etrafta parçalı karın kasları ve yağsız yanlarla dolaşıyorsanız, muhtemelen korkacak hiçbir şeyiniz yoktur.
İşe Koyulma Zamanı!
İkisi arasındaki ayrımı fark ettikten sonra uygulamaya geçelim. Aynı anda yağdan kurtulmak ve kasları büyütmek mümkün müdür? Ne yazık ki, her iki hedefe de aynı anda ulaşmak imkansız gibi. Bunun nedeni, vücudunuzdaki yağ yakımını kolaylaştıran bir ortam sağlamak için, kendinize kalori açığı oluşturmanız gerekir. Büyüme kısmı ise, evinize bir oda eklemek için fazladan yapı malzemelerine ihtiyacınız olduğu şekliyle ekstra kalori gerektirir. Buna ek olarak, büyüyen kasın anahtar bir bileşeni olan insülin, yağ yakımının karşıtıdır ve her ne zaman karbonhidrat tüketirseniz insülin de o zaman ortaya çıkar (ancak, ne kadar ve hangi hızla ortaya çıkacağı tamamen tükettiğiniz karbonhidrat türüne bağlıdır). Sonuç olarak, önce bir şeye odaklanmanız ve bir sonraki meydan okuma hedefinize devam etmeniz gerekmektedir.
Ben size kasları yığmaya çalışarak (bulk dönemi) başlamanızı öneririm. Bu durum, ekstra karbonhidratlar da dahil olmak üzere ekstra kalori tüketeceğiniz ve muhtemelen bu süreçte birkaç kilo alma gerçeğiyle karşı karşıya kalacağınız anlamına gelir. Vücudunuzdaki yağ artışını kontrol altında tuttuğunuz sürece endişelenmenize gerek yoktur. Ağır antrenman yapın, sağlıklı vücut geliştirme gıdalarını (makarna, pirinç, tavuk, yağsız dana eti, ton balığı, yulaf ezmesi vs.) çok fazla yiyin. Bunların dışında, hiç bir abur cubur, şeker veya alkol tüketmeyin!
Bir Beslenme Düzeni Oluşturup Ona Sadık Kalın
Vücüdunuza da 3 ya da 5 kilo kas (ya da hedefiniz ne kadardıysa) yığdığınızda, dişlileri değiştirin ve diyete başlayın. Her zaman olduğu gibi, her gün yaktığınızdan ortalama 500 kalori daha az tüketebilesiniz diye, yediğiniz şeylerin günlük kaydını tutmanız ve yemek düzeninizi dikkatlice ayarlamalısınız. İşte tam burada kasları önceden vücudunuza yığmış olmanın ekmeğini yiyebilirsiniz: Kaslarınızın nötr olarak çalışan bir motor örneklemesini hatırlıyor musunuz?
Kaslar 7/24 kalori yakar ve dolayısıyla daha fazla kas kütlesine sahip olmanız, parmağınızı bile kaldırmanıza gerek kalmadan daha fazla kalori yakmanız anlamına gelmektedir. Bu da daha hafif bir diyet yapabileceğiniz sonucuna geliyor. Başka bir deyişle, eğer eklediğiniz kas kütlesi doğal günlük metabolizmanızın kalori yakım miktarını 200 kalori artırırsa; bu, 200 kalori daha fazla yiyebilir ve yine de vücut yağlarını kaybedebilirsiniz anlamına gelir. Diğer bir deyişle, daha iyi görünecek, daha fazla yiyeceksiniz ve yine aynı oranda yağ kaybedeceksiniz. Ne kadar tatlı bir anlaşma değil mi?
Protein Tüketimini Artırın
Diyet yaparken, protein alımının artmasını istersiniz. Ayrıca, daha önce yaptığınız gibi ağırlıklara asıldığınızdan emin olun çünkü bu, zor kazandığınız kas kütlenizi kaybetmeye karşı en iyi sigorta poliçenizdir. Bu noktada amaç yavaş yavaş ama emin adımlarla kas kütlesi feda etmeden yağlardan kurtulmaktır, dolayısıyla ağırdan alabilirsiniz. Yeme alışkanlıklarında ani değişiklikler durumunuzu iyileştirmeyecek, sadece kötüleştirecektir. Birkaç ay sonra 4.5- 7 kg kadar yağ kaybetmiş olacaksınız( eğer kartlarınızı doğru oynarsanız tabi). Ek olarak, yağ yakmak için yapacağınız kasları ve diyet öncesi yaptığınız kas kazanımların çoğunu kaybetmeden yolunuza devam etmelisiniz. Az biraz daha zaman alarak ve iki hedefinizi bölerek, istediğiniz şeyi elde edeceksiniz. Unutmayın ki, her iki tavşanı eşzamanlı olarak kovalamaya çalışırsanız, en az bir hedefinizde başarısız olmanız garantidir…
Yağ kasa dönüşmez, sen çalıştıkça yağlar yanar enerji olur kaslanırsın. Yani vucuttaki yağ ve kas oranı yer değiştirir.
Fitness la spor la yağ ları kasa dönüştürebilir miyiz