Fit HubSağlıkVücut Kokusunun Anatomisi Hakkında Bilmiyor Olabilecekleriniz

Vücut Kokusunun Anatomisi Hakkında Bilmiyor Olabilecekleriniz

Yanınızdaki birinden kötü bir koku geldiğini ve bu kadar ağır bir kokunun neden kaynaklandığını merak ettiğiniz oldu mu hiç?  O zaman yazımızı okuyun!

Yazan: Ian Cohen

Kötü Kokunun Bilimsel Açıklaması

Vücut kokusu ter ve bakterinin bir birleşimidir. Normalde ter kokusuzdur. Kötü kokunun meydana gelmesini sağlayan aslında vücut terinde yaşayan bakterilerdir.

İki Tür Ter Vardır

Bunlar ekrin ve apokrindir. Ekrin vücut ısısını düşürmekten sorumludur ve vücudun her yerinde üretilen kokusuz türdür. Apokrin ise yağ ve proteinlerden oluşmaktadır ve koltukaltı, kasık ve ayak bölgelerinde üretilir. Apokrin de normalde kokusuzdur ancak işin içine bakteri karışınca koku sezonu açılmış olur.

Neden Kötü Kokarız?

Kötü hijyen: Kötü kokmamızın başlıca nedeni aslında yeteri kadar banyo yapmamaktır.

Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yerseniz sadece nefesiniz kokmaz. Kimyon, köri, sarımsak ve soğan gibi baharatlı gıdalar 24 saat sonra ter kokusuna neden olan sülfür içeren gazlar üretir.

Terlemek: Bazı insanlar diğerlerinden daha çok terler. Bu yüzden de çoğu zaman ter kokuları yüzünden tepki çekerler.

Yoğun stres: Belli bir miktar stres altında vücudun doğal ‘’savaş ya da kaç’’ cevabı baskın gelir ve vücudu aşırı ısıdan korumak için terlemeyi artırır.

Kurulanmamak: Hava ile doğrudan teması olmayan bölgeler başta olmak üzere iyice kurulanmayan her yer mantar ve bakteri oluşumuna davetiye çıkarmaktadır.

Genetik: Vücut kokusunun başlıca nedenlerinden biri de genetik özelliklerdir.  Belki de anneniz ya da babanızdan aşırı terlemenize yol açan bir hastalık almışsınızdır. Diğer insanlara ise ailelerinden ağır bir ter kokusu miras kalabilir.

Tıpkı DNA ve parmak izinde olduğu gibi, kişiye ait vücut kokuları genetik olarak belirlenmiştir. Vücut kokunuzu eşsiz kılan, uçucu organik bileşiklerdir.

2006 yılında Çek Cumhuriyeti’nde yapılan bir araştırmaya göre et ile beslenen deneklerin, vejetaryen olanlara kıyasla daha ağır ter kokusuna sahip oldukları görülmüştür.

Cinsiyete Göre Kötü Koku

Araştırmalar, bayanların vücut kokusunun yüksek oranda sülfür bileşikleri içerdiğini ve sülfürün ter ile beslenen bakteri ile birleştiğinde soğan kokusunu ürettiğini ortaya çıkarmıştır. Diğer taraftan erkeklerin terinde ise yüksek oranda yağ asitleri vardır ki bunlar bakteri ile karıştığında peynir benzeri bir koku oluşturmaktadır.

Erkekler İçin İyi Haber

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, erkek terinde bulunan bir bileşiğin kadınlarda duygusal ve fizyolojik değişimlere neden olabileceğini keşfetmiştir. Araştırmanın sonuçlarından birinde, erkeklerin koltukaltlarındaki kokunun belli beyin bölgelerini harekete geçirdiği ve kadınların ruh hali ve cinsel istekleri üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Eski Mısırlılar Gibi Kokun

Piramit ve sifonlu tuvaletlerin yanı sıra Eski Mısırlılar deodorantı da icat etmişlerdi ve tarçın gibi kokuların koltukaltlarına uygulanmasını başlatan da ilk onlardı.

İlk Modern Antiperspirant

İlk kez 1903 yılında piyasaya sürüldü. Formülü o kadar asidikti ki elbiseleri aşındırdı.

Günümüzün Antiperspirantları

Bunlar da zararlı olabilir. Ter bezlerinin ağzını kapatan ve terlemeyi önleyen alüminyum klorid bu yüzden giysilerinizdeki sarı lekeden sorumlu tutulabilir.

Antiperspirantlar: İyi, Kötü ve Çirkin Yanları

Koltukaltlarınızdan yayılan kötü kokuyu maskelemek istiyorsanız deodorant en iyi seçimdir. Ancak gergin ortamlarda çok terleyen biriyseniz antiperspirantın ter önleyici faydalarından faydalanabilirsiniz.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin bildirdiğine göre antiperspirantlar vücudunuzun doğal fonksiyonlarını etkilemekte ve/veya değiştirmektedir.

Peki, kötü vücut kokusu kötü bir sağlığın habercisi olabilir mi? Evet, olabilir. Mesela teriniz çamaşır suyu gibi kokuyor ise böbrek ya da karaciğerle ilgili bir hastalığınızın olabilir. Oje kokusu ise diyabetle ilişkilendirilebilir. Demek istediğimiz: kötü kokulara dikkat edin!

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!