Yatağa girdikten sonra uyumakta sıkıntı çekiyorsanız ya da geceleri aniden uyanıyorsanız dikkat etmeniz gereken belli konular var. Bu konulara dikkat vermeniz önemli çünkü uykusuzluk ciddi bir sorun. Uykunun önemini hepimiz biliyoruz. Ruh, sağlık ve işlev yeteneğimiz üzerinde çok etkili olduğu da bilinen bir gerçek. Hepimiz zaman zaman uyku ile ilgili sıkıntı yaşamışızdır. Yeteri kadar uyumayınca tüm günü baş ağrısıyla ya da bitkin geçirmek gibi. Buna neden olabilecek durumları tespit edip, çözüm üretmek fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki 5 maddeyi uykusuzluğa neden olan etkenleri görebilmeniz için hazırladık.
Çay ve Kahve Kullanımı:
Kahvenin önemini ve etkisini biliyoruz. Sabah veya antrenman öncesi kullanımında bize ilaç gibi geldiği su götürmez bir gerçek. Ancak bu tarz kafein içerikli içeçeklerin geç saatlerde kullanımı kafeinin amacını sağlayacağından yani uykumuzu kaçıracağından tercih edilmemeli. Araştırmalara göre uykudan önceki son 6 saat içinde kahve kullanımı uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Bununla beraber kafein içerikli gıda takviyelerinin gün içinde kullanım zamanlarına da aynı nedenden dolayı dikkat edilmeli.
Antrenmanı Geç Saate Bırakmak:
Antrenman yapmanın faydalarını hepimiz biliyoruz. Nabzımız yükseliyor, terliyoruz, metabolik olaylar hızla gerçekleşiyor ve bununla beraber belli hormonlar salgılıyoruz. Dopamin de bu hormonlardan biri. Dopamin, mutlu hissetmemiz sağlayan, bizim için faydalı bir hormon. Ancak uyku kaçırıcı özelliği olduğundan geç saatlerde antrenman yapmamız, gece vakti uykumuzu kaçırabilir. Eğer akşam saatleri dışında antrenman yapmaya fırsat bulamıyorsanız Yoga ya da Pilates gibi daha sakinleştirici egzersizler size yardımcı olacaktır.
Stres:
Hayatınızı stres içinde yaşıyorsanız, çoğu şeyi gerçekleştirmek sizin için zorlaşır. Uyku da bunlardan biri. Stres, periyodik uykusuzluk nöbetlerinin en sık nedenlerinden biridir. Stresin, duygusal, fiziksel ve bilişsel faktörleri olumsuz etkilediği birçok araştırmada mevcut. Bu yüzden sizi mutsuz eden ve strese sokan şeylerden uzaklaşmanız uykunuzu daha kaliteli hale getirecektir. Uyku öncesi sakinleştici müzik dinlemek, kitap okumak ya da nefes çalışmaları yapmak da size stres konusunda yardımcı olacaktır.
Elektronik cihazlar:
Gün içinde sürekli kullandığımız telefon ve televizyon gibi ışık saçan cihazlar uykularımızın kaçmasındaki sebepler arasında önemli bir rol oynuyor. Bunun nedeni uykudan sorumlu olan melatonin hormonu ile alakalıdır. Elektromanyetik dalgalar melatonin salgılanmasını engeller. Melatonin karanlıkta daha çok salgılandığı için bu tarz ışık saçan cihazlar da olumsuz bir etki göstermektedir. Bu nedenden dolayı yatma saatlerimiz yaklaştığında elektronik cihazlardan uzak durmamız işimizi kolaylaştıracaktır.
Alkol:
Alkolün uyumayı kolaylaştırdığını düşünmekteyiz. Bu konuda da gerçekten yardımcı olmaktadır. Ancak yapılan bazı araştırmalar, alkolün uykuya dalmaya yardımcı olduğunu ancak uykuyu kalitesizleştirdiğini ve ertesi gün yorgunluğa sebep olduğunu göstermektedir. Bununla beraber akşam vakti fazla alkol alma durumlarında uyku döngüsünü olumsuz etkilediği de görülmektedir. Bu yüzden alkol alacağım diyorsanız uykudan en geç 1-2 saat önce ve 1-2 kadeh olmasına dikkat edelim.