Fit HubSağlıkTestosteron Hormonu ile İlgili Mutlaka Öğrenmeniz Gereken İlginç Bilgiler

Testosteron Hormonu ile İlgili Mutlaka Öğrenmeniz Gereken İlginç Bilgiler

Testosteron hormonu ile ilgili öğrenmeniz gerekenleri bu içerikte bir araya getirdik!

Kendinizi güçsüz, daha ağrılı ve hem spor salonu hem mutfakta harikalar yaratmanıza rağmen sönük hissediyorsanız, bir doktorla görüşüp testosteron seviyelerinizi kontrol etmesini isteyin. Testosteron ve büyüme hormonu gibi anabolik hormonların üretimi yaş ilerledikçe doğal olarak azalır ve kimi zaman ereksiyon problemleri ya da tendnopatiye sebep olan andropozla yani “erkek menapozu” ile sonuçlanabilir.

Erbezi yaralanmaları, prostat ya da kimi diğer enfeksiyonlar, sıkı iç çamaşırı giymek, bisiklete binmek, hipofiz bezi bozuklukları, stres ve çok düşük karbonhidrat veya yağ ya da çok fazla şeker tüketilen diyetler gibi pek çok farklı sebep testiküler işlevi etkileyebilir. Desilitrede 300 nanogram kabul edilen normal değerlerin altında sonuç veren testosteron seviyesi, sizi metabolik sendrom, depresyon, bilişsel zayıflama ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklarda yüksek risk taşımanıza sebep olabilir. Düşük testosteron seviyesinin tedavisi pitüiter ya da erbezi uyarımı ile testosteron üretimini destekleyen koryonik gonadotropin HCG bileşimi ya da antiöstrojen olan klomifen sitrat gibi ilaçlarla gerçekleştirilebilir.

Testosteron içeren jeller, kremler, enjeksiyonlar ya da sürekli salınabilen farmasötikler de diğer tedavi seçenekleri arasındadır. Normal testosteron seviyelerinizi desteklemek için aşırı antrenman yapmaktan kaçının, yeteri kadar dinlendiğinizden emin olun ve temiz beslenin. Squat, deadlift ve bench press gibi büyük kas gruplarına odaklanan egzersizlerle yüksek yoğunluklu antrenmanlar yapmak da testosteron seviyelerinizi artırabilir.

Meselenin İç Yüzü

Oldukça Yaygın Bir Problem

Amerikan Üroloji Derneği verilerine göre, 45 yaş üstü erkeklerin yaklaşık %40’ında düşük testosteron seviyesi görülmekte.

Çoğu Kişi Kendi Teşhisini Koyuyor

JAMA Internal Medicine dergisinin raporuna göre testosteron takviyesi kullanan erkeklerin %25’i, öncesinde testosteron seviyelerini kontrol ettirmemiş.

Alışkanlıklar Suçlanabilir

Sigara ve alkol tüketimi ile bazı reçeteli ilaçların kullanımı potansiyel olarak testosteron üretimini azaltabilir.

 

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!