Sürekli açlık hissediyorsunuz… Son öğününüzden bu yana tam olarak iki saat 36 dakika geçti. Bunu biliyorsunuz, çünkü aynı zamanda sürekli saate de bakıyorsunuz. Canınızın bir şeyler istemesi yaşam biçiminiz olmuş. Mideniz dipsiz bir kuyu. İkinci akşam yemeği olmazsa olmazınız. Üstelik “açlık ve öfke krizi” sizin için gerçek ve daimi bir tehdit. Peki, neden?
1. Hızlı bir metabolizmanız vardır
Bazıları şanslı doğmuştur (teşekkürler, genetik). Başkaları çok çalışmıştır, kas yapmıştır ve metabolizmalarını bu şekilde hızlandırmıştır. Tabii ki, metabolizmanız ne kadar hızlı olursa, o kadar fazla yakıta ihtiyacınız olur. Vermont Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 32’sinin nüfus ortalamasına göre yüzde 8’in üzerinde bir oranda farklı (daha hızlı ya da yavaş) bir metabolizmaları var. Hızlı bir metabolizmaya sahip olmak günde 100 ila 400 ekstra kalori yakmaya eşit olabilir. Bu umduğunuz kadar fazla olmayabilir; fakat az önce yediğiniz ikinci porsiyon lazanyayı açıklayabilir.
2. Rafine gıdalar tüketiyorsunuzdur
Beyaz ekmek, kurabiye ve hatta salata sosları gibi işlenmiş gıdalar kan şekerinizi aninden yükseltir, sonra hızla düşmesine sebep olur ve bütün o şeyleri yemeden öncekinden daha da aç hissedersiniz. International Journal of Obesity’de (Uluslararası Obezite Bülteni) yayımlanan bir araştırma, yağ ve şeker oranı yüksek gıdaların beyindeki ruh halini düzenleyen kimyasalların düzenini bozarak depresyon ve aşırı yeme semptomlarına yol açtığını gösteriyor. Rafine şeker, beynin ödül merkezi üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip olduğundan, insanların gün boyunca iştahlarının bu kadar yüksek olmasının en yaygın sebebidir. Yediğiniz ambalajlı gıdaların miktarını kısıtlayın ve mümkün oldukça tam tahıllı karbonhidratlar tüketin.
3. Hormonlarınız zıvanadan çıkmıştır
PMS (adet öncesi / premenstural sendrom) bir yana, bazı hormonal açmazlar sizi bütün bir ay boyunca acıktırabilir. Hipertiroidizmin, yani aşırı aktif bir tiroid bezine sahip olmanın sürekli açlık hissetmenin en yaygın hormonal sebebi olduğu bilinir. Tiroid hormonları gereğinden yüksek olduğunda bedenin hayati fonksiyonları hızlanır ve olması gerekenden daha hızlı bir şekilde enerji yakarsınız. Tiroid bezini etkileyen bir bağışıklık sistemi bozukluğu olan Graves hastalığı, hipertiroidin en yaygın sebebidir. Bu arada, hipoglisemi (kan şekerinin sürekli düşük olması) da pre-diyabet ve diyabet gibi (fazlasıyla yüksek kan şekeri düzeyleri) açlık krizlerine yol açabilir. Eğer yukarıdaki durumlardan herhangi birinin sizin için geçerli olabileceğini düşünüyorsanız, herhangi bir hormonal dengesizliğin olup olmadığının değerlendirilmesi için doktorunuzla görüşün.
4. Açlığı iştahla karıştırıyorsunuz
Bunu söylediğimiz için üzgünüz, fakat “sürekli aç” olan pek çok insan aslında yalnızca daima yemek istiyordur. Açlık, baş ağrısı, titreme ve midenizden gelen o aç gurultulara yol açan bağırsak kasılmaları gibi fiziksel semptomlarla ilişkilendirilen ilkel, biyolojik bir güdüdür. İştahsa, belirli bir yiyeceği arzulayıp onu aradığınız psikolojik bir güdüdür. İdeal olan, ikisinin bir arada ortaya çıkması olsa da, durum hiç de böyle değildir.
Kilo Vermek İsteyenlerin Kesinlikle Uzak Durması Gereken 7 Kahvaltı Seçeneği