Herkes kağıdı kalemi alıp toplaşsın, mükemmel bir tarifle karşınızdayız: sporcuların ikinci kere düşünmeden keyifle yiyebileceği az kalorili beşamel sos yapıyoruz!
Öncelikle beyaz sos olarak da bilinen beşamel sosu ufakça övelim, fırında karnabahar yemeği mi dersiniz, lazanya mı yoksa tavuklu patatesli yemek mi… Beşamel sosun yakışmadığı hamur işi ve et yemeği bizce yok. Yalnız bu sos ne kadar lezzetli, kokusu ne kadar hoşsa, sporcular için yüksek kalori değerleri ile bir o kadar tehlikeli. Neden mi?
Beşamel Sos Nasıl Yapılır?
Bu sorunun cevabı beşamel sosun kalorisinin alarmı oluyor. Klasik olarak bu sos tere yağı, süt ve beyaz unun karıştırılıp kremamsı bir kıvama getirilmesi ile elde edilir. Bu 3 malzeme de kalori değerleri bakımından çok fazla tercih edilmeyecek türden. Yani esasında sadece sporcular da değil herkes beşamel sos tüketirken dikkat etmeli.
Sporcular ve Yediklerine Dikkat Edenler İçin 3 Farklı, Az Kalorili Beşamel Sos Tarifi:
Beyaz sosun lezzetinden mahrum kalmak istemiyorsanız ancak yaptığınız sporun boşuna gitmesini de istemiyorsanız seçtiğiniz malzemelere dikkat etmeniz gerekiyor. Un, süt ve tere yağı yerine alternatif malzemeler deneyerek kendi damak tadınıza uygun bir beşamel sos hazırlayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki spor, beslenme ile desteklenmediği sürece hedeflerinize ulaşma konusunda yetersiz kalacaktır.
Aşağıda 3 farklı beşamel sos tarifi için malzemeleri sıraladık:
#1
3 yemek kaşığı gram buğday unu
2 bardak süt
Bir tutam tuz ve karabiber
#2
6 yemek kaşığı tam buğday unu
3 bardak yağsız süt (ya da az yağlı)
1 tatlı kaşığı tere yağı
Bir tutam tuz ve karabiber
#3
6 yemek kaşığı tam buğday unu
3 bardak yağsız süt (ya da az yağlı)
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
Bir tutam tuz ve karabiber
Sporcu dostu düşük kalorili beşamel sos tariflerinden ilkinde esas tariften yalnızca tereyağını çıkarıyoruz. Ancak diğer tariflerde alternatif olarak az yağlı süt, tam buğday unu ve hindistan cevizi yağı tercih ediyoruz. Tam buğday unu hem besin değeri bakımından beyaz una göre daha güçlüdür hem de daha az kalorilidir. Aynı şekilde hindistan cevizi yağı da tereyağına göre daha iyi bir seçenektir. 2. ve 3. tariflerde ilave yağ kullandığımız için sütü mükün olduğunca yağsız tercih ediyoruz. Böylece sporcular için de beşamel sos yapımı kolaylaşmış oluyor.
Az Kalorili Beşamel Sos Yapılışı:
Orta derece ateşte sos tavanıza tüm malzemeleri ekleyerek topak kalmayıncaya kadar karıştırın. Kıvamını ayarlayabilmek için bir miktar daha süt ya da un ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika içerisinde sosunuz hazır olacaktır.
Bu sosu beşamel soslu mantar, beşamel soslu fırında makarna, beşamel soslo karnabahar ve ıspanak yaparken kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Yedikçe Yiyesiniz Gelecek Proteini Bol Enfes Cheesecake Tarifi!