Fit HubSağlıkProbiyotik Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Probiyotik Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. Probiyotik Nedir?
  2. Probiyotikler Ne İşe Yarar?
  3. Hangi Yiyeceklerde Probiyotik Bulunur?
  4. Probiyotik Takviyeleri Nasıl Kullanılır?

Bakterilerin sağlığımız için tehlikeli olduğu gibi bir genel kanı olsa da probiyotikler sağlığımız için oldukça faydalıdırlar.

Bugün probiyotik nedir, probiyotik takviyesi nasıl kullanılır, probiyotik ürünler ne işe yarar sorularını cevaplandıracağız. Probiyotiklerin neden “yararlı bakteriler” olduklarına bakacak özellikle sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için ne zaman probiyotik almanız gerektiğini inceleyeceğiz.

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler yararlı bakterilerdir ve bağırsaklarımızda zaten bulunan bakteriler ile ya aynıdırlar ya da benzerledir. Alt sindirim sistemimiz (bağırsak sindirimi) bu faydalı bakteriler ile doludur. Hatta şaşırabileceğiniz bir gerçekten bahsedelim; bağırsaklarımızda tüm vücudumuzdaki hücrelerden daha fazla sayıda bakteri bulunmaktadır. (1)

İlk olarak vücudumuza iyi gelen, probiyotik takvileyerinde ve bazı ilaçlarda bulunan vücudumuzun da tanıdığı birkaç probiyotiği listeleyelim:

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium
  • Saccharomyces boulardii (probiyotik etkilere sahip bir maya çeşididir) (2)

Bağırsak floranızı korumaya yardımcı olacak, antibiyotik ve çeşitli bağırsak hastalıklarının etkilerini azaltacak probiyotik desteklerini incelemek için tıklayabilirsiniz.

Bazı probiyotik takviyelerin içerisine probiyotikler ile sıklıkla karıştırılan prebiyotikler de eklenmektedir. Burada prebiyotik nedir sorusuna kısaca bir açıklama yapmamız gerekiyor. Prebiyotikler, probiyotik bakterilerin çalışmasına yardımcı olacak ve çoğalmalarını sağlayacak organizmalardır. Aynı zamanda probiyotikler gibi bağırsak ve gastrointestinal sağlık üzerinde ve bağışıklık sisteminde olumlu etkileri vardır.

Probiyotikler Ne İşe Yarar?

Tüm bakteriler faydalı değildir. Bu sebeple vücudumuzda yararlı bakterilerin azaldığı ve zararlı bakterilerin arttığı dönemlerde, kilo alımı, sindirim problemleri, cilt problemleri, ishal, kabızlık ve birçok farklı kronik hastalıklar oluşmaya başlayabilir.

Sıklıkla görülen rahatsızlıklardan bazılarını sıralayalım:

  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Enflamatuar bağırsak rahatsızlığı
  • İshal
  • Antibiyotik kullanımına bağlı gelişen ishal

Bu noktada probiyotik kullanımı vücudun sağlıklı bakteri dengesine kavuşmasına yardımcı olarak, bağırsakların düzgün çalışmasına ve immün sisteminin korunmasına faydalı olabilmektedir. Bu tür hastalıklar ile karşılaştığıız dönemde düzenli probiyotik kullanımına başlamak sizi rahatlatabilir.

Sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin sorunsuz çalışması için kullanabileceğiniz probiyotikleri öğrenmek için Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları İçin Kullanılabilecek En İyi 5 Probiyotik yazısına mutlaka göz atın!

Hangi Yiyeceklerde Probiyotik Bulunur?

Probiyotikler, genellikle süt ürünlerinde karşımıza çıkmaktadır, probiyotik yoğurt, doktorların sıklıkla tavsiye ettikleri kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu ve mavi yeşil alglerde (mikroyosunlar) probiyotikler bulunmaktadır.

Hazır probiyotik gıdalar dışında evde probiyotik yoğurt yaparak marketlerden alacağınız pastörize yoğurtlara oranla çok daha fazla probiyotik tüketebilirsiniz.

Bunların yanısıra sınırlı probiyotik kaynaklarını çoğaltmak ve direkt probiyotik tüketimini sağlayabilmek için probiyotik ürünler bulunmaktadır. Bunlar tablet, kapsül ve şase formda olabilmektedirler.

Probiyotik Takviyeleri Nasıl Kullanılır?

Probiyotikler genellikle günde birer kapsül olacak şekilde yemek sonrası günün herhangi bir saatinde alınabilmektedirler. Ancak biz, öncelikle ne zaman ve neden probiyotik kullanmanız gerektiğine bakalım.

Bir süredir kabızlık ya da ishal problemi yaşıyorsanız, uzun süreli antibiyotik tedavisi gördüyseniz ya da yoğun bağırsak gazına bağlı şişkinliğiniz varda probiyotik kullanmak size faydalı olabilir. Her zaman olduğu gibi burada da kendi hastalığınıza uygun olacak bir takviyeyi doktorunuza danışmanızı öneririz.

Probiyotikler hakkında ek bilgi için Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar? makalesini de okuyabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!