Bu bölümde ‘pec-deck’ ve ‘machine flye’ arasındaki farklılıklara bir göz atacağız.
Yazan: Dr. Jim Stoppani
Soru: Bazı spor salonlarında ‘machine flye’ cihazı var ve bunda kollarınız düz pozisyonda egzersizi yapabiliyorsunuz. ‘Pec-deck flye’ olan salonlarda ise kollarınız bükük halde egzersizi yapabiliyorsunuz. İkisi arasında bir fark var mı?
Yorum: Bu hareketler birbirine benzer görünse de ‘peck-deck’ ve ‘machine flye’ arasında önemli bir fark vardır: Hareket mesafesinin (ROM) hangisinde en büyük olduğu…
Başta iki egzersizin de hareket mesafesi aynıymış gibi zannedilir, çünkü ‘peck-deck’te dirsekler ‘machine flye’da da eller bir araya gelir. Ama dirsek konumunu dikkate aldığınızda aradaki farkı görebilirsiniz.
‘Dumbbell flye hareketine benzer şekilde ‘machine flye’ bir ağacı kucaklamak gibidir ve tutacaklar hareketin sonunda birbirine değdiğinde dirsekler arasındaki mesafe 30 santim veya daha fazladır. ‘Peck-deck’teki hareketin sonunda ise kol pad’lerinin duruşu nedeniyle aradaki mesafe 10 santim kadardır. Bu nedenle ‘peck-deck’te egzersizin sonundaki hareket mesafesi daha fazladır (20 santim, belki de daha fazla).
Fakat ‘machine flye’ı da tümüyle terk etmeyin. Hala size sunacağı faydalar vardır, dirsek konumu sayesinde egzersizin başlangıcında sunduğu hareket mesafesi ‘peck-deck’ten daha fazladır. Bunun nedeni ‘pec-deck flye’da üst kollarınızın dışa doğru dönüyor olmasıdır: Dirsekleriniz yeri işaret edecek şekilde kollarınızı çevirirsiniz ve pad’lere dayadığınız üst kollarınız da birbirine paraleldir. Humerus’un (üst kol kemiği) omuz soketinin ve tendonların ve destekleyici omuz eklem dokularının şekli, kolunuzu arkanıza doğru getirme imkanınızı sınırlar. Aslında kolunuzu arkaya doğru getirmek için fazla zorlarsanız omuz ekleminizi sakatlayabilirsiniz. Fakat ‘machine flye’da dirsekleriniz arkanızı işaret eder, bu da humerus’unuzun dışa doğru dönük olmadığını gösterir. Bu nedenle başlangıç konumunda hareket mesafesi daha fazladır ve kollarınızı gövdenizin daha gerisine getirmenize imkan verir. Bu kol konumu –ve hareket mesafesinin egzersizin sonunda daha kısa olduğu gerçeği– daha fazla ağırlık kullanarak göğüs kaslarınıza daha fazla yüklenebilmenizi sağlar.
Tartışma: Her iki makine de birbirine benzer görünse bile, ikisinin de kendine özgü faydaları vardır, bu nedenle göğüs antrenmanlarınızda ikisini de kullanabilirsiniz. Egzersizin sonundaki daha fazla hareket mesafesi nedeniyle ‘pec-deck flye’ iç göğüs kaslarınızı daha fazla çalıştırır çünkü sizi daha fazla kas lifi kullanmak zorunda bırakır. Diğer taraftan ‘machine flye’ dış göğüs kaslarınız için daha yararlıdır çünkü daha fazla dış göğüs kası lifini devreye sokar.
Son karar: Eğer iç göğüs kaslarınıza ağırlık vermek istiyorsanız, göğüs antrenmanınızda ‘peck-deck’e daha fazla yer verin. Amacınız dış göğüs kaslarını çalıştırmak ise antrenmanınızı ‘machine flye’ kullanarak sonlandırın. Her yönüyle güçlü ve şekilli göğüs kasları istiyorsanız göğüs çalışmanızın son egzersizi olarak iki makineyi de dönüşümlü olarak kullanın.