Fit HubCelebrityMilli Yelkencimiz Ecem Güzel’in Antrenman&Beslenme Rutini

Milli Yelkencimiz Ecem Güzel’in Antrenman&Beslenme Rutini

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak Türkiye’nin, yelken sporu için son derece elverişli olduğunu söyleyebiliriz. Spor tarihine baktığımızda oldukça yeni olmasına rağmen ülkemizin coğrafi konumu, yelken sporunun kaçınılmaz şekilde gelişmesini ve milli takım sporlarından biri olmasını sağlamış. İlgisi çocuk yaşında başlayan, yelken tutkusunu milli sporculuğa ulaştıran ve hatta bu yaz Tokyo Olimpiyatları’na taşıyacak olan Ecem Güzel de, bu avantajı en güzel değerlendiren isimlerden biri.

Pek çok spor dalı için antrenman ve beslenme tüyolarına yer verdiğimiz bloğumuzda, bu kez Milli sporcumuz Ecem Güzel’in referansıyla yelkenciliği keşfediyoruz. Eğer siz de bir yelkencinin nasıl bir antrenman programı uyguladığını merak ediyorsanız, Ecem Güzel’in haftalık rutinine inanamayacaksınız. Son derece yoğun bir programa sahip olduğunu söyleyebileceğimiz Ecem Güzel’in uyguladığı antrenmanın, biraz zorlayıcı olsa da deniz ve yüzme meraklıları için müthiş keyifli olacağını düşünüyoruz. Şimdi gelin Ecem Güzel’i biraz daha yakından tanıyıp Tokyo Olimpiyatları’na gitmesini sağlayan başarısının arkasındaki antrenman ve beslenme düzenini birlikte öğrenelim!

Ecem Güzel’in Olimpiyatlara Uzanan Yelken Serüveni

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencisi olan Ecem, 2013 yılından beri Galatasaray Spor Kulübü Yelken Şubesi sporcusu. Muscle&Fitness dergi için kendisiyle yaptığımız röportajda yelkenciliğe olan ilgisinin bir kelime ile başladığını söyleyen sporcumuz şöyle anlatıyor: “Optimist teknesi yelkene başlangıç sınıfı olarak kabul edilir. Ben optimist kelimesini duyup ‘acaba bu ne demek?’ diye merak ettim ve kursa ilk kez bu şekilde gittim. Başta hobi olarak başlamıştı. Çünkü İstanbul’da yaşıyorduk ve kışın devam etme imkânım yoktu. Bodrum’a yerleştikten sonra yaz – kış devam etmeye başladım.”

Ecem için hobi olarak başlayıp profesyonelliğe uzanan yelken serüveni, 2009 yılında katıldığı yarışma ile taçlanmış. Galatasaray Spor Kulübü’ne dahil olduktan sonra başarı basamaklarını adım adım tırmanan sporcumuz, 2019 yılında katıldığı Dünya Şampiyonası’nda Tokyo Olimpiyatları biletini alarak en büyük hayallerinden birini geçekleştirmiş oldu.

Olimpiyatlarda ülkemizi Laser Radial sınıfında temsil edecek olan Ecem, bu konudaki hislerini şöyle anlatıyor: “Olimpiyatlarda yarışmak benim en büyük hayalimdi. Ve kendime belirlediğim uzun vadeli hedeflerim arasında 2020 Tokyo olimpiyatları vardı. Bu hedefime ulaşmak beni gerçekten mutlu etti. Olimpiyata gitme hakkını kazanmış olmam bir ilk hedefimdi. Şimdi ise orada en iyi performansımı sergileyerek ülkemi temsil etmek bir başka hedefim.” Biz de sporcumuza bu yaz temmuz ayında düzenlenmesi planlanan Tokyo Olimpiyatları’nda bol şans ve başarılar diliyoruz!

Ecem Güzel Nasıl Antrenman Yapıyor?

Ecem Güzel de diğer tüm sporcular gibi başarının çok çalışmaktan, iyi bir antrenman ve beslenme programı uygulamaktan geçtiğini bilenlerden. Doğal olarak hayatının her adımı planlı.

Düzenli olarak özel bir antrenman ve beslenme programı uygulayan Ecem, özellikle beslenme konusunda çok titiz davrandığını dile getiriyor: “Beslenme göz ardı edilmemesi gereken kritik konulardan biri. İyi performans gösterebilmenizi, iyi uykuya ve iyi beslenmeye borçlusunuz. Uzman bir diyetisyen ile çalışıyorum ve belli bir beslenme programım var. Bununla birlikte bisiklet, kürek gibi çok çeşitli alanda antrenmanlarım var. Bu tempoya uymak için doğru karbonhidrat, protein, yağ dengesini bulmalıyım. Ertesi gün toparlanıp aynı eforu sergileyebilmem için bu en gerekli şeylerden biri.”

Haftanın 6 günü antrenman yapan Ecem’in oldukça yoğun bir program uyguladığını söylemiştik. Ağırlıktan kardiyoya kadar birçok farklı egzersiz uygulayan Ecem, programının önemli bir bölümünü suda geçirmeye özen gösteriyor. Peki bu program nelerden oluşuyor? İşte Ecem’in bizimle paylaştığı haftalık egzersiz programı:

Pazartesi Off
Salı 1 saat ağırlık (bacak antrenmanı), 2,5 saat yelken, 1,5
bisiklet 
Çarşamba 1 saat ağırlık (sırt/karın), 1 saat koşu, 3 saat yelken 
Perşembe 2 saat denizde yüzme 2.500 (dril/serbest stil/kurbağa), 1 saat kürek 
Cuma 1 saat ağırlık antrenmanı (tüm vücut), 1 saat bisiklet, 3 saat deniz
Cumartesi 1 saat koşu, 4 saat deniz 
Pazar 4 saat deniz, 10.000 kürek

NotDeniz antrenmanları rüzgâr durumuna göre şekillendiği için rüzgâr olmadığı günlerde koşu, bisiklet, yüzme ya da kürek ile değişiklik yapıyoruz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!