Fit HubFitnessKürek Tekniğinde Kötü Olmanızın 5 Sebebi

Kürek Tekniğinde Kötü Olmanızın 5 Sebebi

Eğer eklemlerinizi mahvetmeyen sağlam bir kardiyo çeşidi arıyorsanız, erg de denen kürek makinesinden başkasını aramayın. Koşu bandı üzerinde koşmanın ya da ip atlamanın aksine ergde dizleriniz sağlam kalır. Üstelik sadece konsantrik kısımda, yani hareketin üst yarısında çalışıyor olduğunuzdan ertesi gün ağrıdan kıvranmazsınız ki bu da sonraki antrenmanlarınıza daha zinde başlamanıza olanak sağlar. Ancak yanlış kürek çekerseniz sırt ağrısı hissedebilirisniz ve kardiyo verimini yitirmeye başlarsınız. Dolayısıyla küreği en doğru şekilde çekmeniz büyük önem taşır.

Kürek Çekme Aleti Nasıl Kullanılır?

Dirence karşı bir objeyi çekmeye dayalı tüm sporlar, sağlam bir sırt yaratır. Kürek çekme aleti ile direncinizin sınırlarınızı zorladığınızda da kas geliştirme, yağ yakma ve dayanıklılık kazanma konusunda bir adım öne geçmiş olursunuz.

Kürek çekme aleti ya da bir diğer adı ile erg, çok yönlü bir ekipmandır ve asıl odağı kollar omuz ve sırt gibi gözükse de aslında tüm vücudunuzu çalıştırır. Kendi başına bir direnç aleti olan erg antrenmanınızı diğer direnç antrenmanlarınızla birleştirdiğinizde ise, fitness seviyenizi bir üst aşamaya rahatlıkla taşımış olursunuz.

Kürek aletine oturduğunuzda hemen asılmaya başlamamanız gerekir. İlk çekme hareketi öncesi, vücut duruşunuzu kontrol etmeli ve yanlış oturmadığınızdan emin olmalısınızdır. Sırtınız dik, bakışlarınız ileriye dönük pozisyonda durmanız gerekir. Anlaşılacağı üzere, söz konusu erg ile antrenman yapmak olduğunda düşebileceğiniz hataların sayıları fazladır. Siz benzeri hatalara düşmeyin diye, çoğu kişinin yaptığı beş hatayı sıraladık. Aman siz yapmayın!

Erg Hatalarını Düzelt

Ayaklarınızı Yanlış Yerleştiriyorsunuz

Kürek çekme aletine oturduğunuzda ayak kayışı ayarları muhtemelen size uygun olmayacaktır. Tembellik etmeyerek kayış ayarını yapın.

Kayışı ayağınızın en geniş tarafından geçirin. Bu sayede topuk ya da parmaklar yerine ayak tabanınızın ortasıyla itip ve optimal güç üretebilirsiniz. Kayışlar ayakkabı bağcıklarınızın alt kısmına denk gelecek şekilde ayar yapmanız gerekiyor gibi düşünebilirsiniz.

Yanlış Sırayla Hareket Ediyorsunuz

Çoğu kişi çekmeye kol veya gövdeleriyle başlar. Yanlış! Temel itki bacaklarınızdan gelmeli. Bu sayede daha çok güç üretir ve tekrarları daha etkin şekilde tamamlarsınız. Önce büyük, sonra küçük kaslar hareket etsin. Yönünüz olabildiğince düz olsun.

Postürünüz Zayıf Kalıyor

Spor salonunda hayatınız normal seyrindeyken yaptığınız bütün hareketlerde olduğu gibi kürekte de postürünüzün güçlü olması lazım. Kürek çekerken dik ve doğru oturun; omuzlar geride, göğüsler dik olsun. Kürek çekerken öne kamburlaşırsanız sırtınız ağrıyabilir ve hareketten tam randıman alamazsınız.

Omurganızı dikleştirdikten sonra, bacaklarınızı kilitleyerek yaptığınız itişle harekete başlamanız gerekir. Arkaya doğru sırtınızı götürdükten sonra son hamle olarak kollarınızı çekmeniz gerekir.

Gücünüzü ağırlıklı olarak bacağınızdan almak ideal olanıdır. Eğer kollarınıza fazla yük biniyorsa, bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.

Cable Row Gibi Yapıyorsunuz

Kürek makinesi ile kablo makinesi çekmeleri arasındaki temel fark küreğin, sanılanın aksine, bir tüm-vücut hareketi olmasıdır. Önce bacaklarınızla başlayıp sonra tutacaktan çekin; dirsekleriniz önde olsun. Akıcı ve kesintisiz şekilde hareket edin.

Direnci Abartıyorsunuz

En yaygın erg hatalarından biri de ağırlığı abartmaktır. Fazla ağırlık formunuzu bozup sakatlanmaya yol açabilir. Daha kontrollü ve dengeli bir merkez bölgesi için 4 ila 7 seviyelerinde çalışın. Unutmayın, ağırlıktan ziyade hareketin formu daha önemlidir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!