Mutfakların yeni favorisi karnabaharla karbonhidratı azaltırken sağlıklı beslenin.
Yazan: Jennifer Iserloh
Karbonhidratı azaltmaya çalışırken pirinci sofradan kaldırıyoruz ancak daha az kaloriyle daha çok besin sunan, doyurucu ve basit bir seçeneğimiz daha var. Karnabaharı mutfak robotuna atarak elde edebileceğiniz karnabahar pilavının 200 gramında sadece 25 kalori varken sağlığa artıları çok fazladır. Lahana ve brokoli gibi lahanagillerden olan karnabaharda, kanseri bloke eden sülfür bileşenleri ve lif ile C ve K vitaminleri gibi elzem besinler bulunmaktadır. Yağsız kızartmalara iyi giden sert yapısı ve nötr tadı sayesinde yanına istediğiniz yiyecekleri ekleyebilirsiniz. Çabuk ve temiz bir öğün için aşağıdaki tariflerden birini deneyin.
Karnabahar Pilavlı Ekşi Tatlı Tavuk
Normal tatlı ekşi tavuk, ekmekle beraber yağa daldırılarak yapılır. İçerisinde bolca gereksiz kalori ve beyaz pirinç olur. Bu versiyonu ise yüzlerce kaloriyi elerken bol bol besin yüklüyor.
Malzemeler: (4 Porsiyon)
1 baş karnabahar (1 kg kadar)
3 yemek kaşığı susam veya Hindistan cevizi yağı (ayrı ayrı)
2 adet kemiksiz, derisiz tavuk göğsü (ince dilimlenmiş)
1 adet tohumları ayıklanıp doğranmış kırmızı dolmalık biber
1 adet tohumları ayıklanıp doğranmış yeşil dolmalık biber
1 baş doğranmış kırmızı veya sarı soğan
1 adet kabuğu rendelenip sıkılmış portakal
3 yemek kaşığı az sodyumlu soya sosu
Yarım çay kaşığı stevia veya 1 yemek kaşığı bal
Yapılışı:
- Karnabaharı mutfak robotuna atıp parçalayın. İki seferde yapmanız daha iyi olur.
- Orta ateşte orta boy bir kızartma tavasında 2 yemek kaşığı yağı ısıtıp tavuğu, soğanı, biberi ekleyin. Sebzeler yumuşayana, tavuk esmerleşene kadar 4-5 dakika arada karıştırarak pişirin. Tabağa alın.
- Kalan yağı orta ateşteki tavaya alın. Karnabaharı ekleyip karnabahar yumuşayana kadar arada karıştırarak 4 dakika pişirin. Portakal kabuğunu ve suyunu, soya sosunu ve steviayı/balı ekleyin. İyice karıştırıp üstüne tavuk – biber karışımını ekleyin. Hemen servis edin.
Porsiyon Başına (Stevialı)
Kalori: 311, Yağ: 13g, Doymuş Yağ: 2g, Karb: 24g, Lif: 7g, Protein: 25g, Sodyum: 520mg