Fit HubBeslenmeHızlı Kilo Verdiren Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır?

Hızlı Kilo Verdiren Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır?

Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. Ketojenik Diyet(Keto Diyeti) Nedir?
  2. Ketojenik Diyette Yağ Yakmak
  3. Ketojenik Diyetin Faydaları
  4. Ketojenik Diyet Planı
  5. Ketojenik Diyette Ne Yenir?
  6. Ketojenik Diyette Ne Yenmez?
  7. Ketosis Moduna Nasıl Geçilir?
  8. Keto Diyeti Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet yani kısaca “keto diyeti” olarak da adlandırılan beslenme biçimi son zamanların en çok konuşulan diyetlerinden birisi!

Ketojenik Diyet, Keto Diyeti Nedir?

Ketojenik diyet, bedenimizin daha hızlı ve daha kısa sürede yağ yakmasını amaçlayan bir beslenme planı! Vücudumuzun enerji harcarken öncelik verme sırası karbonhidrat, yağ ve son olarak proteindir. İşte bu diyet ilk sıraya “yağ”ı alıp daha kısa sürede daha çok yağ yakıyor. Peki, bu kaynak enerjiye nasıl dönüşüyor? İşte böyle!

İnsan metabolizması temel enerji kaynağı olarak glikoz kullanır. Glikoz, şekerin en basit halidir ve karbonhidratın da yapı taşıdır. Vücudun en kolay şekilde enerjiye dönüştürdüğü besin maddesi glikozdur. Ancak insülin seviyesini arttırdığından açlığa çözüm olamamaktadır. Yani insülin seviyemiz ne kadar yükselirse vücuttaki şeker dengesi o kadar bozulur ve bedenimiz o kadar çabuk acıkır!

Acıktıkça da karbonhidrat alma eğilimi gösterir ve tekrar aynı kısır döngü oluşur. Glikoz vücudumuza yağ olarak depolanmaya başlar. İşte ketojenik diyetin amacı da burada devreye giriyor. Keto diyeti ile karbonhidrat miktarını azaltarak vücudumuzun enerji kaynağını glikozdan yağa çevireceğiz ve bingo! Bedenimiz yağ depolamak yerine yağ yakımına başlayacak!

Ketojenik Diyette Yağ Yakmak

ketojenik-yag

Ketojenik beslenme diyetini diğer diyetlerden ayıran fark; bolca sağlıklı yağ tüketmek. Evet, doğru! Sağlıklı yağ yiyerek, yağ yakmak mümkün! Bunun yanı sıra proteini kararında tüketip karbonhidratı yok sayacak kadar kısıtlamak bu diyetin diğer önemli noktalarıdır.

Bu durumda beden, alışık olduğu glikoza ulaşamayınca enerji kaynağı olarak yağlara yönelir. Bu faza “ketosis” deniyor. Ketosis durumunda olan vücutta karaciğer tarafından “keton” maddesi üretilmeye başlanıyor. Bunlar hücreleriniz için yeni bir yakıt kaynağı sağlıyor ve bu diyetin benzersiz yararlarından çoğu burada başlıyor.

Yağ Yakımınızı Destekleyecek Takviyeler İçin Tıklayın

Ketojenik Diyetin Faydaları

1. Kilo Kaybı

Kısa sürede yağ yakmak isteyenler için en etkili diyetlerden biri ketojenik diyet. Ketosis moduna geçen beden enerji olarak yağları kullandığı için istenmeyen yağlar kısa süre içerisinde yakılmaya başlanıyor. İnsülin hormonu daha az salgılandığı için vücut tam bir yağ yakma makinesine dönüşüyor! Ketojenik diyet ile zayıflayanlar bu diyete baştan sona bağlı kalarak en yüksek verimi almışlardır.

2. Kan Şekeri

Ketojenik diyet vücuttaki şeker seviyesini düşürdüğü için beden gereğinden fazla glikoz üretmiyor. Ve kan şekeri dengeleniyor. Ancak şeker ve diyabet hastalarının ketojenik diyeti uygulamadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor.

3. Enerji Artışı

Vücut, enerji kaynağı olarak şeker kullandığında glikozun fazlası yağa dönüşüyor ve artık enerji olarak kullanılamıyor. Bu şekilde kısa sürede yeniden enerji ihtiyacı yaşanıyor ve yorgunluk gözlemleniyor. Karbonhidratlar şekeri yükseltiyor ve buna bağlı olarak şeker düşünce beden halsiz kalıyor. Fakat ketojenik diyette enerji yağdan sağlandığı için bu durum ortadan kalkıyor ve enerji artışı gözlemleniyor.

4. İştah Kontrolü

Vücut enerjiyi glikozdan sağlarken kan şekerini bir anda yükseltip bir anda düşürdüğü için iştah dengesizlikleri oluşuyor. Çabuk acıkmak yorgunluk hissi de yaratıyor. Ama enerji yağdan sağlanıp, protein dengeli alındığında bu durum ortadan kalkıyor.

5. Zihinsel Odak

Vücudun glikozu enerji olarak kullandığı zaman bir kısır döngüye girdiğini yukarıda belirtmiştik. Bu döngü beyni yoruyor ve odaklanmayı zorlaştırıyor. Yani aslında aç olmadığınız halde şekerinizin yükselip sizi atıştırmalıklara itmesi gibi! Enerji kaynağı yağ olarak değiştirildiğinde zihinsel etkisi bariz bir şekilde kendini gösteriyor.

Ketojenik Diyet(Keto Diyeti) Planı

Ketojenik-Diyet

Tabi ki ketojenik diyette yenmemesi gerekenler vardır. Ketojenik diyet özellikle karbonhidratlar konusunda çok sıkı! Bedenin “ketosis” moduna girebilmesi için karbonhidratı neredeyse sıfıra indirmeniz gerekiyor.

Karbonhidrattan kastımız sadece fast food, hamur işleri, yağlı kızartmalar, kurabiyeler değil. Ketojenik diyet sağlıklı adı altında olan fakat karbonhidrat içeriği yüksek olan gıdaları da kesmenizi istiyor. Ancak vücut ketojenik moda geçtikten sonra karbonhidrat ihtiyacı düşüyor, bu da işin en güzel yanı!

Öncellikle ketojenik diyet yaparken beslenmenizden tahıl, nişasta ve meyveleri çıkarıyorsunuz. Kontrollü tüketildiği müddetçe avakado ve böğürtlen istisnalarını diyetinize ekleyebilirsiniz.

Ketojenik Diyette Ne Yenir?

İşte ihtiyacınız olacak tüm ketojenik diyet listesi burada!

  • Et ve et ürünleri
  • Yumurta
  • Zeytin
  • Sarımsak
  • Bitter çikolata (en az %70 kakao oranlı olma şartıyla)
  • Badem
  • Avokado
  • Deniz Ürünleri
  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Zeytinyağı
  • Fındık ve yağlı tohumlar

Ketojenik Diyette Ne Yenmez?

  • Tahıllar
  • Şeker
  • Meyve
  • Kökler
  • Baklagiller

Ketosis Moduna Nasıl Geçilir?

keto-diet-kadin

Keto diyetin hayranlarını en çok zorladığı nokta burası! Biraz sabır ve istikrar gerektirdiği doğru fakat verilen emeğin sonucunu kısa sürede size döndürmesiyle de ünlü bir diyet programı.

Keto Diyeti Nasıl Yapılır?

Aşağıda ketojenik diyet nasıl yapılır sorusunun cevabını vermekteyiz!

1. Karbonhidratları kısıtlayın!

Ne olursa olsun günde 20 gram karbonhidratı asla geçmemelisiniz!

2. Proteini yeteri kadar tüketin!

Her ne kadar proteinin yapıtaşı amino asit olsa da fazladan alınmış proteini vücut glikoza çevirebiliyor! Dikkatli olmakta fayda var. Ketojenik diyette tüketebileceğiniz ek protein takviyesini incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.

3. Sağlıklı yağlar her zaman seninle

Sonuçta ketojenik diyetin avantajı burası değil mi? Sağlıklı yağları aklınızda soru işareti kalmadan kullanabilirsiniz. Unutmayın, enerjinizi bunlardan alacaksınız, yağlanırım korkusuna girmeyin!

4. Su için!

Vücudun yağ yakabilmesi için susuzluk çekmemesi gerekiyor. Bunu unutmayın ve günde en az 10 bardak suyun altına düşmeyin. Bir çuval incir boşa gitmesin!

5. Atıştırmalıklara dikkat edin!

Başlarda insülin direnciniz size ara sıra dalgalanmalar yaşatabilir. Eliniz atıştırmalıklara gitmezse yağ yakmanız daha kolay olur.

6. Intermittent Fasting deneyin!

Tüm gün yemek yerine sadece 8 saat yemek, 16 saat oruç kuralını uygulayabilirsiniz. Korkmayın, uyku saatiniz de oruca dahil!

7. Egzersizi ihmal etmeyin!

Günde en az 20-30 dakika olacak şekilde egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Kilo vermenizi hızlandıracağını unutmayın.

Hızlı kilo verdiren diğer diyet programları için Zayıflama Yöntemleri Top 5 yazımıza göz atabilirsiniz. 

Yazar: Yaren Özdemir

yaren-ozdemir

9 YORUMLAR

  1. Arkadaşlar, başka kaynaklardan kafanızı bulandırmayın. Yukarıda yazılanlar doğrudur ve yazıldığı gibi etkili yöntemlerdir. Eğer 1 ay yukarıda anlatıldığı gibi beslenirseniz ne kadar kolay olduğunu kendiniz de anlayacaksınız. Ketojenik beslenmeye bir şans verin ve kendiniz deneyimleyin.

  2. Ketojenik beslenme deyince insana biraz değişik geliyor. Oysaki ketojenik diyet tıpkı alındın salih in gerçek tip kitabindaki büyük araştırmalar sonucu yazılmış kitabın peygamber efendimizin sünnetine birine bir uygun en sağlıklı diyet değil sürdürebilir beslenme programıdır. Yani günde 1 veya 2 öğünü asmiyacak beslenme programıdır. Ben Kendim şuan uyguluyorum 1.seviyedeyim herşey çok güzel hiç zorlanmadan rahat rahat uyuyabilir bir program sindi tam 35 günüm oldu ve 8 kilo verdim. Akşamları 1 saat yürümek şartı ile benim amacım kilo vermekti çok şükür amacıma ulaştım. Ketojenik diyet yapmak isteyenlerde rahatlıkla yapabilirler çok faydası olacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!