Menopoz döneminde östrojen hormonunun eksikliği ile osteoporoz arasında bir ilişki olduğu aşikâr. Tam da bu sebeple bugün menopoz döneminde ve sonrasında osteoporoz problemi hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşacağız. Ayrıca menopoz sonrası kemik erimesi tedavisi için ek olarak kullanabileceğiniz vitamin ve minerallere bakacağız.
Tüm kadınları ilgilendiren bir konuyla karşınızdayız: menopozda kemik erimesi. Kadınların her birinin 45-55 yaşları arasında geçirdiği dönem olan menopoz, hem fiziksel hem ruhsal birçok değişim sürecini içerir. Bu dönemde daha sinirli ve gergin olabilen kadınlar östrojen hormonu başta olmak üzere hormonal yapılarının değişmesine bağlı sıcak basması, baş ağrısı, vajinal kuruluk, adet düzensizliği ve idrar problemleri gibi birçok fiziksel sorunla karşılaşırlar. Halk arasında kemik erimesi olarak tanınan osteoporoz, bu fiziksel rahatsızlıkların en çok problem yaratanı olabilir. Çünkü osteoporoz ile kadınların kemik dokuları eski dayanıklılıklarını ve yoğunluklarını kaybederler. Menopozda kemik erimesini önlemek beslenmeye ciddi anlamda önem verilmesini gerektirir.
Menopoz ve osteoporoz ile ilgili daha detaylı bilgileri aşağıda sizinle paylaşıyor olacağız. Ancak öncelikle menopoz sonrası osteoporozdan korunmanıza yardımcı olabilecek ya da osteoporozun etkilerini azaltabilecek kalsiyum ve d3 vitamini takviyelerinden en iyi 5 tanesini sizlerle paylaşmak isteriz.
Osteoporoza İyi Gelebilecek En İyi Takviyeler
Kemik erimesi için menopoz döneminde alınacak vitaminler:
1. Supradyn All Day Efervesan 15 Tablet
Supradyn All Day Efervesan 15 Tablet, kompleks yapıda birçok vitamin, mineral ve koenzim q10 içermektedir. İçerisinde 120 mg kalsiyum ve 4 mcg d vitamini bulunmaktadır. Efervesan formunda olan takviye günlük 1 adet suda eritilerek kullanılabilir.
2. Solgar Calcium Citrate with Vitamin D3 60 Tablet
Solgar Calcium Citrate with Vitamin D3 60 Tablet, osteoporoz için uygun olan kalsiyum citrat formunda ham maddeye sahiptir. Kemik erimesi için vitamin çeşitleri arasında kalsiyum sitrat ve vitamin D3 kombinasyonları önem taşır. Solgar Calcium Citrate with Vitamin D3, her tabletinde 1000 mg kalsiyum ve 15 mcg d3 vitamini bulundurmaktadır.
3. Voonka Calcium Ossis 62 Tablet
Voonka Calcium Ossis 62 Tablet, içerisinde 2 mineral ve 2 vitamin içeren ürün magnezyum, kalsiyum, k ve d vitaminlerinden oluşur. Tabletlerin her biri 800 mg kalsiyum ve 10 mcg d vitamini içermektedir.
4. Nature’s Supreme Vitamin D3 1000 IU 90 Kapsül
Nature’s Supreme Vitamin D3 1000 IU 90 Kapsül, patentli ham maddeleri ve Yeditepe Üniversitesi Ar-Ge ve Analiz Merkez Laboratuvarları’nda onaylatılmış içeriği ile tüketicilerin güvenini kazanmıştır. Kapsüllerin her birinde 25 mcg d vitamini ve 7 mg beta karoten içermektedir.
5. Ocean Vitamin D3 600 IU 20 Ml
Ocean Vitamin D3 600 IU 20 Ml, sprey ya da damla başlığı ile kullanılabilmektedir. 1 servis ürün 1 damla ya da 1 püskürtmedir. İçerisinde 15 mcg d3 vitamini bulunmaktadır.
Osteoporoz Nedir?
Kemiklerin yoğunluğunu kaybetmesine, beklenmedik ve ani kırılmaların artması riskine osteoporoz hastalığı denilmektedir. Osteoporoz ile birlikte kemik dokuları incelmeye başlar, güçlerini kaybederler. Bu hastalık herhangi bir ağrı göstererek kendini açığa çıkarmasa da ufacık bir darbede bile kemik çatlamaları ya da kemik kırıklarına yol açabilmektedir.
Genellikle herhangi bir kırık ve çatlak vakası yaşanmadan kendini belli etmez. Kalça, omurga ve bacak kemiklerinde daha yaygın olarak görülmektedir. Erken teşhisi ile kontrol altına almaya çalışılsa bile bir kere osteoporoza bağlı kemiklerde kırılma ya da çatlama problemi yaşadıysanız bu durumun tekrar etmesi mümkündür. Yine de hastalığın ilerlemesini durdurabilecek tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Osteoporoz ve Menopoz Arasındaki İlişki Nedir?
Östrojen hormonunun eksikliği ile menopoz döneminde osteoporozun başlaması arasında ilişki bulunmaktadır. Menopoz sonrası, kemiklerin yenilenmesi yavaşlar ve hatta kemik dokularındaki kayıp oranı yenilenmenin önüne geçebilir. Bu sorun ile her 10 kadından 1’inin karşı karşıya kaldığı düşünülmektedir.
Ek Gıda ile Tedavi Mümkün müdür?
Öncelikle böyle bir hastalığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ya da sadece menopoz dönemindeyseniz bir jinekolog ile durumunuzu görüşmelisiniz. Ya da sadece bir kadın olarak menopoz belirtileri ve sonrasında karşılaşabileceğiniz osteoporoz ile ilgili bilgi almak için de jinekoloğunuza danışabilirsiniz.
Kalsiyum ve d vitamini takviyeleri tedavinin olumlu gitmesine yardımcı olabilecek yöntemlerdir. Ana tedavi ise daima doktorunuzun kontrolü ile gerçekleştirilmelidir. Osteoporoz için doktorunuz size birtakım egzersizler, ilaçlar, hormon tedavileri önerebileceği gibi ek olarak takviye kullanmanıza onay verebilir.
[yasr_overall_rating]