İnsanlar karnının alt kısmında bacağın pelvisle birleştiği yerde ağrı yaşadıklarında, genellikle bunu “kasık ağrısı” olarak adlandırırlar. Bir kas zorlanması yetişkinlerde kasık ağrısının en yaygın sebebi olsa da kasık fıtığı, böbrek taşı, testis torbası (erkeklerde), kalça eklemindeki veya etrafındaki problemler gibi çok çeşitli başka durumlar da bu ağrının nedeni olabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak kasık ağrıları, hafif veya şiddetli olabilir, kademeli olarak veya aniden başlayabilir ve çeşitli niteliklerde ağrılara (donuk, keskin, zonklamalı ve hatta yanmalı) neden olabilir.
Kasık ağrınızın nedenini belirlemek için doktorunuz muhtemelen, kapsamlı bir fizik muayene yapacak ve gerekirse kan veya görüntüleme testleri isteyecektir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda tedavi planınız, dinlenme ve buz tedavisi gibi basit bir yöntemden fizik tedavi veya invaziv bir ameliyat gibi daha kapsamlı bir duruma kadar değişiklik gösterebilir.
Kasık Ağrısı Neden Olur?
Kasıklarda ağrı oluşmasının çoklu ve benzersiz nedenlerinin olmasından dolayı, ağrının altında yatan asıl nedeni öğrenmek bir sağlık uzmanına değerlendirme yapması için gitmek gereklidir.
Daha az yaygın nedenler arasında olsa da kasık ağrısı nedenleri arasında testis, karın, pelvik ve sinir rahatsızlıkları da bulunabilir.
Kas Zorlanması
Aynı zamanda “çekilmiş kasık kası” olarak da belirtilen kasık zorlanması, tipik olarak kalça ekleminin atletik bir hasarı veya ters bir hareketinin sonucu olarak ortaya çıkar ve bu da iç bacak kaslarının gerilmesine veya yırtılmasına neden olur. (1)
Acıya ek olarak kişi bunun sonucunda, iç uyluk kas spazmları ve suşta bacak zayıflığı problemleri ile de karşılaşabilir.
Eklem problemleriyle karşılaşmamak veya semptomları hafifletmek için glukozamin takviyesi kulanabilirsiniz. Sizin için seçtiğimiz glukozamin takviyelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Kasık Fıtığı
Kasık fıtığı; yağ dokusu ya da bağırsak fıstığı, karın duvarı içindeki zayıf ya da yırtık bir bölgeden dışarı çıktığında ortaya çıkar. Bazı durumlarda kasık fıtığı, herhangi belirti oluşturmayabilir ve kişi yaşadığı problemin farkına varamayabilir.
Kasık fıtığı olan insanlar sıklıkla, kasık bölgesinde gerilme hissi ve/veya öksürürken ya da bir şeyleri kaldırırken hafif kasık ağrısı yaşadığını rapor etmektedir.
Ayrıca oluşan fıtık sonucu, kasıklarda gözle görülebilir bir çıkıntı olabilir.
Böbrek Taşı
Bir böbrek taşı, idrar yolundan geçerken ağrıya (renal kolik) neden olabilir. Ağrı hafif ila şiddetli olma derecesi arasında değişebilir ve genellikle yan bölgede (kaburga ve kalçalarınız arasında) veya alt karın bölgesinde meydana gelir. Her iki durumda da ağrı, sıklıkla kasıklara doğru yayılır.
Yaşanılan ağrıya ek olarak kişi idrarda kan, bulantı veya kusma, ağrılı idrar ve sık idrar yapma dürtüsü yaşayabilir.
Kalça Osteoartriti
Kalça eklemi artiriti (uyluk kemiğinin tepesi ile pelvis arasında bulunur), genellikle düz kalça eklemi aşındığında meydana gelen bir durumdur. Kıkırdak tükendiğinde, bacak hareketleri ağrılı ve zor hale gelir.
Diğer tüm osteoartrit formlarında olduğu gibi yaşanılan ağrı, aktivite yapılmasıyla daha da kötüleşmekte ve dinlenerek hafiflemektedir. Ağrının yanı sıra, kalça ekleminde sertlik ve hareket sırasında çıtlama sesi veya hissi duyulabilir. (2)
Femoro Asetabular Sıkışması
Femoral asetabular sıkışması, (FAI) genellikle kalça ekleminde oluşan artritin erken bir aşaması olarak düşünülmektedir. Kemik spurları kalça ekleminin top ve soketi etrafında geliştiğinde bu, kalça hareketliliğinde kısıtlama ve kasıkta (veya kalçanın dışında) ağrı hissiyatına yol açar. Oluşan ağrı, haffif bir ağrıdan keskin bıçaklanma hissine kadar değişebilir.
Kalça Labrum Yırtığı
Kalça ekleminin labrumu, top ve soket kalça ekleminin topu etrafına sarılan bir kıkırdak tabakasıdır. Kalça labral yırtılması, kasıkta veya popoda, kalçanın belirli hareketleri sırasında hissedilen ağrı (genellikle keskin) semptomlarına neden olabilir.
Kalça Kırığı
Kalça kırığı, uyluk kemiğinin üst çeyreğinde bir kemik kırılması durumudur. Bu durum, kalçanın düşmesi veya doğrudan darbe görmesinin yanı sıra osteoporoz, kanser veya stres sonrası hasar sonucu meydana gelebilir. (3)
Kalça Osteonekrozu
Bazen “avasküler nekroz” olarak da adlandırılan osteonekroz, kemik hücrelerinin gerekli kan tedariği eksikliği nedeniyle ölmesine neden olan tıbbi bir durumdur. Kalça eklemini destekleyen kemik hücrelerinde bu durum meydana geldiğinde, çöküntü oluşturmaya başlar ve bu da kalça ekleminin bozulmasına neden olur.
Kasık veya kalça bölgesinde meydana gelen hafif veya zonklayan bir ağrı genellikle bu durumun ilk belirtisi olarak nitelendirilmektedir. Problemin ilerleyerek kötüye gitmesi kişinin, kalçasına yük bindirirken zorluk yaşamasına ve topallamasına sebebiyet verebilir.
Bir spor fıtığı, karın duvarının ince bir şekilde zayıflamasına bağlı olarak, çoğunlukla futbol ve hokey oyuncularında teşhisi konulan olağandışı bir yaralanma durumudur.
Doğrudan alt karın / kasık bölgesinin ön tarafında ağrıya neden olur. Spor fıtığı rahatsızlığının teşhisi zor olabilir ve genellikle tek tedavi yöntemi, dinlenme veya cerrahi müdahale olmaktadır.
Testis Koşulları
Birkaç farklı testis koşulu türü kasık ağrısına neden olabilir, örneğin:
- Epididimit:Epididimit, testislerin arkasında bulunan bir kanal olan epididiminin iltihaplanmasıdır. Epididimit ağrısı kasıklarda başlayabilir ve daha sonra aşağıya testislere doğru inebilir. Testisin şişmesi, ateş ve titreme (daha az yaygın olsa da) yaşanmasına neden olabilir.
- Testis torsiyonu: Testis torsiyonu, testislere (spermatik kordon) sinir taşıyan yapı, kendiliğinden bükülüp ciddi veya ani kasık ve testis ağrısı ile sonuçlandığında meydana gelen cerrahi bir acil durumdur.
Sinir Problemi
Lomberde (alt omurga) sıkışmış bir sinir kasık bölgesinde ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir. Bu duruma lomber radikülopati denir.
Benzer şekilde, obturator sinir veya ilioinguinal sinir sıkışması gibi durumlar; kasıklarda yanma veya bıçaklanma hissi ve orta uylukta ağrının yanı sıra uyuşma ve karıncalanma gibi diğer nörolojik semptomlara neden olabilir. (4)
Karın veya Pelvik Koşulları
Divertikülit veya abdominal aort anevrizması gibi belirli karın ile ilgili durumlar, veya bir yumurtalık kisti gibi pelvik durumlar kasıklara doğru ilerleyen veya kasıkta olduğu sanılan bir ağrıya neden olabilir.
Osteit Pubis
Osteit pubis, iki kasık kemiğinizi birbirine bağlayan kıkırdaklı bir eklem olan kasık semfizi iltihabi durumudur. Kasıklarda ve pelviste hafif, ağrılı bir acıya neden olabilir.
Bu durum sporcuların yanı sıra sporcu olmayanlarda, özellikle de enflamatuar artrit, gebelik, pelvik travma veya pelvik cerrahi geçmişi olan kişilerde meydana gelme riski daha fazladır.
Enfekte Eklem
Nadiren, kalça eklemi enfekte olabilir. Bu durumun, yaşlı kişilerde (80 yaşın üzerindeki insanlar) ve şeker hastalığı, romatizmal artrit, yakın zamanda yapılan eklem ameliyatı ve kalça veya diz protezi olan kişilerde görülmesi yaygındır.
Şiddetli kasık ağrısına ek olarak, özellikle bacak hareketiyle birlikte kişi ateşlenme, kalçada şişlik, sıcaklık ve kızarıklık problemleriyle karşı karşıya kalabilir.
Tümör
Çok nadiren de olsa, özellikle iç uyluk kasları bölgesindeki kas veya kemikteki bir tümör kasık ağrısına neden olabilir. Kasık zorlanması sorununun aksine tümör kaynaklı kasık ağrısı problemi, genellikle egzersiz yapıldığında daha da kötüleşmez.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Kasık ağrınız şiddetli veya inatçıysa veya düşmüş ya da kalçanızda başka bir travma şekli yaşadıysanız derhal tıbbi yardım isteyin.
Kasık fıtığı durumunda, çıkıntılı dokuyu tekrar vücudunuza sokamıyorsanız, doktorunuzu veya cerrahınızı konu ile ilgili yardımcı olması için arayın. Kasık fıtığının (kasık şişkinliği) yanında şiddetli ağrı veya kusma, ishal ya da şişmiş karın gibi hastalık belirtileri yaşıyorsanız acil tıbbi yardım almalısınız. Bu, fıtıklaşmış dokunun yeterli kan akışı olmadığı için sıkışıp kalmış, boğulmuş bir fıtık olduğunu gösterir ve acil cerrahi bir müdahale gerektirir.
Son olarak; şiddetli, tek taraflı testis ağrısı ve şişmesi yaşıyorsanız, acil cerrahi müdahale gerektiren olası bir testis torsiyonu için acil tıbbi yardım almalısınız.
Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?
Doğru tanı konulduktan sonra, bir sonraki adım kasık ağrısı tedavisi için bir plan oluşturmaktır.
Yaşam Tarzı Tedavi Seçenekleri
Kasık ağrısının bazı nedenleri, evde sık sık yapabileceğiniz basit stratejiler gerektirir. Örneğin; bir spor sakatlanmasından kaynaklanan kasık zorlanması için doktorunuz muhtemelen dinlenmenizi, sakatlanan bölgeye buz koymanızı ve ağrı ile şişmeyi azaltmak için üst uyluğu, elastik bir sıkıştırma sargısı ile sarmanızı önerecektir.
Aynı şekilde, kalça osteoartriti için doktorunuz, merdiven çıkma gibi ağrınızı artıracak aktiviteleri en aza indirmeyi önerebilir. Epididimit veya diğer testisle ilgili kasık ağrısı kaynakları için, skrotal yükseltme ve buz koyma, ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir.
İlaçlar
Tylenol (asetaminofen) veya reçetesiz satılan steroid olmayan anti-enflamatuar (NSAID) gibi ilaçlar; kasık zorlanması, osteoartrit, kalça labrum yırtığı, osteit pubis veya arka sinir sıkışması gibi birçok durumda kasık ağrısını hafifletmek için kullanılmaktadır.
Opioidler gibi daha güçlü ağrı kesiciler böbrek taşı, kalça kırığı veya enfekte kalça eklemi ile ilişkili daha şiddetli kasık ağrısını tedavi etmek için gerekli olabilir.
Bazen kalçaya ya da sinir sıkışması durumlarında olduğu gibi sırtın alt bölümüne, özellikle de kalça osteoartriti vakasında kasık ağrısını hafifletmek için, kortizon gibi steroid türevi enjekte edilebilmektedir.
Son olarak altta yatan duruma bağlı, bir epididimit veya enfekte bir kalça eklemi durumunda olduğu gibi enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik kullanımı gerekebilir.
Fizik Tedavi
Fizik tedavi, kalça kaynaklı kasık ağrısının iyileştirilebilmesi için büyük bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, rehabilitasyona ne zaman geçileceğinin zamanlaması altta yatan probleme bağlıdır.
Bacak ile kalça kaslarınızı güçlendirmeye ve hareket ile esneklik aralığını geliştirmeye yardımcı olan egzersizlerin yanı sıra eğer, kalça probleminiz varsa fizyoterapistiniz baston, koltuk değneği veya yürüteç gibi yardımcı bir yürüyüş cihazı kullanmanızı söyleyebilir.
Cerrahi Müdahale
Testis torsiyonunda olduğu gibi meydana gelebilen diğer nedenler daha ciddi olabilir ve bazen acil olarak ameliyat gerektirebilir. Acil olmayan, ancak cerrahi müdahale gerektiren örnekler arasında; ileri kalça artriti için kalça protezi, bazı labral yırtıkları için artroskopik kalça ameliyatı ve kalça osteonekrozu için çekirdek dekompresyon ameliyatı bulunmaktadır.
Diz Ağrılarından ve Diz Eklemi Ağrılarından Kurtulmanın 5 Yolu