Fit HubAntrenmanKas Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Kas Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Kas ağrısı, yetişkinlerde ve çocuklarda ortaya çıkabilir. Birçok vakada, ağrıyan ve acıyan kaslar endişelenecek bir şey değildir ve tıbbi tedavi olmadan çözülebilir. Bununla birlikte, kas ağrıları bazen altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kas ağrısının yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Aşırı efor
  • Vücudun bir bölgesinde travma
  • Viral enfeksiyonlar

Aynı zamanda adele ağrısı olarak da bilinen kas ağrıları, vücudun kas olan herhangi bir bölgesinde hissedilebilir. Sebebe bağlı olarak, rahatsızlık hafif veya çok şiddetli olabilir.

Kas Ağrısı Neden Olur?

Yaygın kas ağrısı nedenleri şunlardır:

1. Stres

Stres vücudun hastalıklarla savaşmasını zorlaştırır. Hasta ve stresli olan insanların kaslarında, vücudun iltihaplanma ya da enfeksiyonla savaşmaya çalışmasından dolayı ağrı yaşanabilir.

Stres belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kalp çarpıntısı veya kalp atış hızının artması
  • Yüksek tansiyon
  • Baş ağrısı
  • Titreme
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı hissi veya hiperventilasyon

İnsanlar rahatlama tekniklerini öğrenerek ve mümkünse stresli durumlardan uzaklaşarak stresle mücadele etmeye çalışabilirler.

2. Yetersiz Beslenme

Bir kişi, beslenme düzenlerinden uygun besin maddelerini alamazlar ise kas ağrısı ve acısı deneyimleyebilir.

Sağlığımız için gereken D vitamini, özellikle kasların doğru çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. D vitamini kalsiyum emilimine yardımcı olur ve bu vitaminin eksikliği hipokalsemiye neden olabilir.

Hipokalsemi; kaslara ek olarak kemikleri ve organları etkileyebilecek kandaki kalsiyum seviyesinin düşük olduğu bir durumdur.

En Kaliteli Vitamin Takviyeleri İçin Tıklayın…

3. Dehidrasyon

Dehidrasyona uğramış bir kişi şiddetli kas ağrısı problemi ile karşılaşabilir.

Vücudun düzgün çalışmasını sağlamak için yeterli su içilmesi hayati bir durumdur. Çünkü vücutta yeterli sıvı olmaması, fonksiyonların işlevsiz hale gelmesine neden olabilir. Dehidrasyon, solunum ve sindirim gibi temel bedensel fonksiyonların zorlaşmasına neden olur.

İnsanlar, günde ne kadar su içtiğinin farkında olmalıdır. Günlük içilmesi gereken su miktarı 6 ila 8 bardak arasındadır. Sıcak havalar veya egzersiz bir insanın normalden daha fazla terlemesine neden olmaktadır. Bu nedenle bu kişilerin, daha fazla su içmesi gerekmektedir.

4. Burkulma ve Zorlanma

Zorlanma, burkulma ve diğer farklı türde sakatlanmalar, kas ağrısı ile rahatsızlığa neden olabilir.

İnsanlar vücudun belirli bir bölgesinde sakatlanma yaşadığı takdirde gergin ve ağrı çeken bir hale ôrtaya çıkabilir. Ayrıca kas çekilmesi de kas ağrısına neden olabilir.

Bazı burkulma ve zorlanma türleri tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak bu tür problemlerle karşılaşan kişiler, dinlenmeli, reçetesiz (OTC) ağrı kesiciler almalı veya belirtileri hafifletmek için ısı paketleri kullanmalıdır.

Bununla birlikte eğer sakatlanma; ciddi bir ağrıya neden oluyor, normal hareketi kısıtlıyor veya zamanla düzelmiyorsa konusunda uzman bir doktora görünmesii gerektiği tavsiye edilmektedir.

5. Yetersiz Uyku

Uykusuzluğun vücut üzerinde ciddi bir etkisi olabilir. Uyku, vücudun dinlenip iyileşmesini sağlar dolayısıyla, yeterli uyku alamayan bir kişi kas ağrıları yaşayabilir.

Kaliteli uyku eksikliği ayrıca, insanların halsiz ve ağır hissetmesine neden olabilir. İnsanların, net düşünme ve günlük görevlerini yerine getirmelerini zorlaştırabilir.

6. Çok Fazla Fiziksel Aktivite

Yapılan çok fazla fiziksel aktivite, kas zorlanmasına ve ağrılara neden olabilir.

Aşağıdaki faktörler bir kişiyi, egzersiz yaparken kas ağrısına ve acılarına karşı daha duyarlı hale getirebilir:

  • Egzersiz yapmaya alışık olmamak
  • Yeni bir egzersiz denemek
  • Normalden daha yoğun veya uzun süre egzersiz yapmak
  • Isınma hatası veya düzgün şekilde esnememek

7. Enfeksiyonlar, Hastalıklar ve Kalıtsal Durumlar

Enfeksiyonlar gibi birçok farklı tıbbi sorun, kas ağrısına neden olabilir. Kasları en çok etkileyen durumlar arasında şunlar vardır:

  • Anemi
  • Eklem iltihabı
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Topallama
  • Dermatomiyozit
  • Grip olarak bilinen influanza
  • Fibromiyalji
  • Deri veremi
  • Lyme hastalığı
  • Multipl skleroz (MS)
  • Zatürre
  • Genellikle mono olarak adlandırılan mononükleoz,

Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

Her ne kadar bundan kaçmaya çalışsanız da bazen, vücudunuzu çok fazla çalıştıracak ve antrenmandan sonra kendinizi biraz acı çeker halde bulacaksınız.

Egzersize bağlı kas ağrıları genellikle birkaç gün içinde kaybolur ancak iyileşme sürecini hızlandırmak istiyorsanız, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olması için aşağıda yer vereceğim ipuçlarını izleyebilirsiniz.

1. Esneme Hareketleri Yapın

Esneme, iyi bir antrenmandan sonra uygulayacağınız ilk savunma hattınızdır. Egzersiz yaparken kaslarınız kasılır ve kas lifleri kısalır. Bir antrenman sonra kasları uzatmak, hareketliliği teşvik eder ve daha kapsamlı bir toparlanmaya öncülük eder.

Fitness uzmanları bu strateji üzerinde hemfikir değil gibi görünse de Avustralya’da yapılan bir çalışma; esnemenin, kas ağrılarını kesinlikle etkilemediğini (özellikle de esnekliğiniz kısıtlıysa) iddia etmektedir. (1)

2. Köpük Silindiri Kullanın

Uluslararası Spor Fizik Tedavi Dergisi’ndeki yeni bir araştırmaya göre; egzersiz yaptıktan sonra ağrıyan kaslarınıza masaj yapmak için köpük rulo kullanmak, gecikmeli başlayan kas ağrısını (DOMS) önemli ölçüde azaltabilir. (2)

Her büyük kas grubuna en az beş rulo kullanın ve baldırlarınızdan başlayıp vücudunuza doğru ilerleyin. Ağrıyan bölgelere, fazladan zaman ayırın.

3. Ağrıyan Bölgelere Masaj Yapın

Köpük silindiri île masaj yapmayı sadece antrenman sonrası ile sınırlandırmayın. Kas ağrılarını hafifletmek ve hareket kabiliyetini artırmak için egzersizler arasında da yapın.

Aslında Oregon Üniversitesi’ndeki bilim adamları; sonrasında önemli ölçüde gelişmeler görmek için kaslarınıza, antrenman yapmadığınız günlerde dahi köpük silindir ile masaj yapmanız gerektiğini bildirmektedir.

4. Hareket Etmeye Devam Edin

Hareket ederken her yerinizde acı ve ağrı hissettiğiniz zamanlarda yapmak istediğiniz son şey, muhtemelen hareket etmektir. Bu tarz durumlar yaşarken, yapmanız gereken şey aslında tam olarak da budur. Nazik bir yoga dersine katılmak veya hafif bir yürüyüşe çıkmak tercih edilebilecek iyi seçeneklerdendir.

Fitness uzmanları; bu tür aktivitelere, “aktif toparlanma” adını vermektedir ve eğer bunu yaparken soluk soluğa kalıyor ya da konuşma yapmakta zorlanıyorsanız bu durum, kendinizi fazla yorduğunuz anlamına gelmektedir. Kendinizi teknik olarak takip etmek istiyorsanız, kalp atış hızını ölçen bir aparat kullanabilir ve nabız hızınızın 140’ın altında kalmasını sağlayabilirsiniz.

Eklem Sağlığı

1 Yorum

  1. Kolumda pazumun iç kısmında bir ağrı başlayıp, dirseklerimle omuzuma yayılan aşırı bir acı hissediyorum. Kolumu yukarı doğru kaldırdığımda çok acı hissediyorum. Bir morarma yok. Yardımcı olursanız sevinirim, tşkler.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!