Kabızlık pek çok kişinin zaman zaman yaşadığı bazen birkaç gün sürebilen, oldukça rahatsız edici, yaşam kalitesini aşağı çeken bir durumdur. Bağırsak hareketlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşememesi, dışkının kuru olması, vücuttan atılamamasına bağlı olarak kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Kronik olması durumunda ve birkaç gün sürdüğü takdirde doktora danışılması gereken kabızlık sorunu doğal yöntemler kullanılarak geçebilir.
Bu sebeple kabızlığa ne iyi gelir sorusunu sizler için yanıtlamak istiyoruz.
Kabızlık Nedir ve Neden Olur?
Kabızlık bağırsak hareketlerinin normal fonksiyonlarının bozulması ile gerçekleşir. Birçok farklı etmen bu bozukluğa neden olabilir. Kabızlık, bağırsakların boşaltılmasının zorlaşması, dışkının sertleşmesi, vücuttaki atıkların normalde olduğundan daha zor ve yavaş bir şekilde bağırsaktan atılmasıdır.
Kabızlık sebebi ile her yıl 2,5 milyon kişinin doktor kontrolüne gittiği, Amerika’da ise nüfusun %20’sinin kabızlık problemi ile karşı karşıya kaldığı düşünülmektedir. Stres, lifli beslenmenin yetersiz olması, yetersiz su tüketimi, yüksek oranda proteinli beslenme, probiyotik ve prebiyotik bakteri dengesinin bozulması, magnezyum eksikliği, kötü tuvalet alışkanlığı (olması gerekenden uzun süre bekleme ya da tuvalete çıkmama gibi), hormonal dengesizlikler, huzursuz bağırsak sendromu, bazı kanser çeşitleri (kolon kanseri gibi) ve seyahat süreci kabızlığın oluşmasına sebep olabilir.
Kişiyi tuvalete çıkmaktan korkar hale getirebilen bu durum zaman zaman oldukça sancılı deneyimlere neden olabilir. Kabızlık problemi ayrıca kişide şişkinliğe ve ağrıya da sebep olabilir. Ancak kabızlık kronikleşmediği ve 1-2 defa oluştuğu takdirde geçici bir durumdur, bu durumda kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler, ilaçsız bir şekilde bağırsak floranızı ve bağırsak hareketlerinizi düzeltmeye yardımcı olabilir.
Doğal Bir Şekilde Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlığı anında geçiren doğal bir çözüm şimdilik olmasa da kabızlığı birkaç yöntem uygulayarak kontrol altına alabilirsiniz. Başta beslenme düzeninizde yapmanız gereken önemli değişiklikler sizin kısa vadede rahatlamanıza yardımcı olur. Bazı yiyeceklerden ise ömür boyu kaçınmak uzun vadede size yardımcı olabilecek bir etmendir.
Kabızlık sadece beslenme ile ilişkili değildir. Stres ve hareketsiz yaşam da kabızlık sorununu tetikleyebilir bu sebeple bu tür etmenleri de kontrol altına almanız önemlidir.
Kabızlık nasıl geçer diye soranlar için aşağıda kolayca uygulayabilecekleri doğal yöntemleri sıralıyoruz:
1. Yüksek Miktarda Lifli Yiyecek Tüketmek
Beslenmenizde yapabileceğiniz en önemli değişikliklerden biri lif oranı yüksek yiyeceklerden fazla tüketmektir. Lif, bağırsaklarınızın normal bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bir mikro besindir. Özellikle çiğ meyveler, sebzeler, kuru yemişler, tohumlar, tahıllar ve fasulye grubu yiyecekler lif içerirler. Brokoli, karnabahar, ıspanak, çiya tohumu, elma, kırmızı meyveler, armut, kırmızı erik ve yulaf lif oranı en güçlü yiyeceklerdendir. 60-80 yaş arası kişiler üzerinde yapılmış bir çalışmada günlük olarak yulafla yapılmış bisküvi tüketiminin bağırsak hareketlerini arttırdığı ve acıyı azalttığı gözlemlenmiştir. (1)
2. Yeşil Yapraklı Sebzeler Tüketmek
Az kalorili, su ve lif oranı yüksek, vitamin ve mineral bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler bağırsak floranız ve bağırsak hareketleriniz açısından önemli yiyeceklerdir.
3. Ilık İçecekler ve Su İçmek
Oda sıcaklığında su ve içecek tüketmek bağırsaklarınız için ve sindirim için önemlidir. Bitki çaylarını, limon parçalı ılık suları beslenmenize ekleyin. Kafein tüketimini ise azaltın. Az miktarda ya da yetersiz miktarda su tüketiminin kabızlık riskini hem gençlerde hem de yaşlılarda arttırdığı bilinmektedir. (2) Bu sebeple her gün en az 2 litre su içmek, kilo ve aktivite oranına göre bu miktarı arttırmak iyi bir seçimdir.
Zayıflamak için yapabileceğiniz en iyi yöntemlerden biri olan sirkeli su içmenin faydalarını öğrenmek için “Düzenli Olarak Sirkeli Su İçmek Zayıflatır mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.
4. Kızartma ve İşlenmiş Yiyecekleri Azaltmak
Trans yağ oranı fazla, besin değeri düşük olan yiyecekleri tüketmeyi azaltmak gerekir. Yüksek tuz, şeker ve yağ içeren yiyecekler sindirimin zorlaşmasına neden olabilir.
5. Alkol Kullanımını Azaltmak
Alkol vücudun su oranını hızlıca azaltabileceği için yoğun tüketiminde sindirim ve bağırsak problemleri yaratabilir. (3)
6. Süt ve Süt Ürünlerini Azaltmak ya da Kesmek
Özellikle laktoz intoleransı olan bireylerde süt ürünleri tüketmek ciddi miktarda gaz, ishal ya da kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu durumda laktaz enzimi kullanmak ya da laktozlu ürünleri beslenmeden çıkarmak gerekir.
7. Gluten İçeren Ürünleri Azaltmak
Gluten buğday, arpa ya da rüşeym gibi tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunan bir protein çeşididir. Çölyak hastalığına sahip olmamasına rağmen bazı kişilerde gluten kabızlığa neden olabilmektedir. Çölyak hastalığına sahip kişilerde ise durum daha zordur. Bu hastalık gluten tükettiği takdirde kişinin sindirim sistemine saldırır. (4) Bu sebeple glutensiz beslenmek kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.
8. Stresi Azaltın ve Egzersiz Yapın
Neredeyse her hastalığın ya da sorunun çözümlerinden biri olan maddeye geldik: stresi azaltma ve egzersiz yapma. Fiziksel aktivite sindirim sırasında çalışan kaslarınızın normal hareketlerine devam edebilmesine destek olur. Psikolojik olarak rahat olmak ise genel vücut sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Kabızlık yaşadığınız dönemlerde evde hafif egzersizler yapın ve size keyif veren konulara yönelin.