Fit HubSağlıkJinekomasti Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekomasti Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde artan meme bezi dokusu nedeniyle oluşan meme büyümesine jinekomasti denir. Jinekomasti erken çocuklukta, ergenlik döneminde veya daha ileri yaşlarda meydana gelebilir ve bu normal bir değişiklik olabilir (1). Erkekler ayrıca hormonal değişiklikler veya kullandıkları ilaçların yan etkileri nedeniyle jinekomasti olabilir. Jinekomasti bir memede olabileceği gibi her ikisinde de görülebilir. Bazen de aşırı şişmanlıktan ve fazla yağdan dolayı meme dokusunda büyüme olabilir. Bu durum ise psödojinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Çoğu jinekomasti vakası tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, kozmetik nedenlerden dolayı bu durum kişinin öz güvenini etkileyebilir ve sosyal faaliyetlerden çekilmesine neden olabilir. Jinekomasti ilaçla, ameliyatla veya belirli ilaçların kullanımı durdurularak tedavi edilebilir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi olarak da bilinen jinekomastinin belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • şişmiş göğüsler
  • göğüs akıntısı
  • göğüslerde hassasiyet

Sebebe bağlı olarak, başka semptomlar da olabilir. Jinekomasti semptomlarınız varsa, durumunuzun nedenini belirleyebilmeleri için en kısa zamanda bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Jinekomasti Sebepleri Nedir?

jinekomasti

Genellikle testosteron hormonundaki azalma ile östrojen hormonundaki artış çoğu erkekte göğüs büyümesi vakalarına neden olur. Bu hormon dalgalanmaları yaşamın farklı evrelerinde normal olabilir ve bebekleri, ergenliğe giren çocukları ve yaşlı erkekleri etkileyebilir.

Hormon seviyelerinizin düzenlenmesine yardımcı tribulus ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz!

Andropoz

Andropoz, erkeklerin hayatının belirli bir döneminde gerçekleşen ve kadınlardaki menopoz dönemine benzer bir aşamadır. Andropoz sırasında erkek cinsiyet hormonları, özellikle testosteron üretimi birkaç yıl içerisinde azalır. Bu, genellikle orta yaşlarda ortaya çıkar. Ortaya çıkan hormon dengesizliği meme büyümesi, saç dökülmesi ve uykusuzluğa neden olabilir.

Ergenlik

Erkeklerin vücutları erkek cinsiyet hormonları olan androjenler üretse de, aynı zamanda kadınlarda bulunan östrojen hormonu da üretirler. Öyle ki ergenlik dönemine girerken, androjenlerden daha fazla östrojen üretebilirler. Bu da jinekomasti ile sonuçlanabilir. Söz konusu durum genellikle geçicidir ve hormon seviyeleri dengelenmeye başladıkça ortadan kaybolabilir.

Anne Sütü

Bebekler annelerinin sütünü içerken jinekomasti geliştirebilirler. Anne sütünde östrojen hormonu vardır, bu nedenle bebeklerin östrojen seviyelerinde hafif bir artış olabilir.

İlaçlar

Steroid ve amfetamin gibi ilaçlar östrojen seviyelerinin hafif yükselmesine neden olabilir. Bu da jinekomastiye yol açabilir.

Diğer Tıbbi Koşullar

Jinekomastinin daha az yaygın nedenleri arasında testis tümörleri, karaciğer yetmezliği (siroz), hipertiroidi ve kronik böbrek yetmezliği bulunmaktadır.

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

Jinekomasti nasıl anlaşılır sorusunun cevabı merak edilmektedir. Göğüslerde şişliğin nedenini belirlemek için doktorunuz tıbbi geçmişiniz ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında sorular soracaktır. Ayrıca göğüslerinizi ve cinsel organlarınızı fiziksel olarak da muayene etmek isteyebilirler. Jinekomastide meme dokusunun çapı 0,5 santimetreden fazladır. Durumunuzun nedeni açık değilse, doktorunuz kan testleri ile meme dokunuzu görüntülemek ve herhangi bir anormal gelişim olup olmadığını kontrol etmek için bir mamogram ya da ultrason isteyebilir. Bazı durumlarda, MRI taramaları, tomografi, röntgen veya biyopsi gibi başka testler de gerekli olabilir.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

jinekomasti-ameliyati

Erkekte meme büyümesi genellikle tedavi gerektirmez ve kendi kendine geçer. Bununla birlikte, altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanıyorsa, meme büyümesini gidermek için bu durum tedavi edilmelidir. Ciddi ağrıya veya sosyal olarak çekilmeye neden olan jinekomasti vakalarında, durumu düzeltmek için ilaçlar veya ameliyatlar bir seçenek olabilir (2).

Ameliyat

Jinekomasti ameliyatı, memelerde bulunan fazla yağı ve salgı bezini çıkarmak için kullanılabilir. Şişmiş dokunun neden olduğu durumlarda, doktorunuz mastektomi adı verilen ve fazla dokuyu çıkarmak için uygulanan bir ameliyat önerebilir.

İlaçlar

Jinekomasti tedavisi sürecinde hormon seviyelerini etkileyen bazı ilaçlar kullanılabilir.

Danışmanlık

Jinekomasti, kendinizi mahcup hissetmenize veya içe kapanmanıza neden olabilir. Bu durumun sizi depresyona soktuğunu düşünüyorsanız veya normal faaliyetlerinizi sürdürmek için fazla isteksiz hissediyorsanız, doktorunuzla veya bir danışmanla konuşunuz. Ayrıca bir destek grubu ortamında benzer durumu yaşayan diğer erkeklerle konuşmak da daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Jinekomasti belirtileri erkeklerde her yaşta ortaya çıkabilir. Bir doktora danışmak sorunun altta yatan nedenini keşfetmenize yardımcı olabilir. Sebebe bağlı olarak, tedavi ve durumu yönetmek için birkaç farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Bu durumun canınızı fazla sıkmasına izin vermeyin, eğer zamanla sorununuz düzelmiyorsa profesyonel yardım alarak jinekomastinin üstesinden gelebileceğinizi unutmayın.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!