Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 28 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 28 Haftalık Gebelik

Neredeyse doğum yapacak anne adayları ellerini kaldırsın! Hamileliğin son dönemin ikinci haftası 28 haftalık hamilelik sürecinde 3. trimesterde olan anne adaylarını şimdiden tebrik ediyoruz.

Bugün, 28 haftalık bebek gelişimi, 28 haftalık gebelik kaç aylık olur, 28 haftalık bebek kaç kilo olmalı gibi sorularınızı yanıtlayacağız. 3.trimester ile vücudunuzda yaşayacağınız değişikliklerden bahsedeceğiz.

Gebelikte size yardımcı olmasını umduğumuz bilgilerin yanında daima doktor kontrolünüzü titizlikle ilerletmenizi tekrar hatırlatalım.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

hafta-hafta-gebelik-yirmi-sekiz-haftalik-gebelik

28. hafta ile birlikte 7. ayın ikinci haftasında ve 3. trimesterdesiniz demektir. Doktorlar hafta hesabı ile ilerlediği için herhangi bir komplikasyon olmazsa ya da planlı bir doğum gerçekleşmeyecekse doğuma 12 hafta kaldı demektir.

28. Hafta İtibariyle Bebekte Ne Gibi Değişiklikler Olur?

28 haftalık bebek artık 1 kilonun üzerindedir. Ortalama olarak 1.1 kg ile 1.3 kg arasında kiloya sahiptir. 28 haftalık bebek boyu ise 35-40 santimetre arasındadır.

Bu hafta itibariyle bebeğin derisi yağ toplamaya yani kilolanmaya başlar. Bu, cildindeki şeffaflığı ve pürüzleri azaltarak daha mat ve yumuşak bir doku oluşumunu sağlar. Bebeğinizin beyni bu haftaya kadar daha düz bir yüzeye sahipken bu hafta itibariyle tıpkı bir ceviz gibi üzerinde oluklar oluşarak şekillenmeye başlar.

Bebeğinizin beyin gilişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olabilecek Nature’s Supreme Prenatal DHA ürününü inceleyip, ürünün kullanımı ile ilgili doktorunuza danışabilirsiniz.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-sekiz-haftalik-gebelik

Bu hafta bebeğiniz gözlerini açıp kapamaya başlar ve ışığa duyarlılığı iyice artar. Karnınıza güçlü bir ışık tuttuğunuz takdirde size tekme bile atabilir ya da yüzünü saklayabilir. Öksürmek, hıçkırmak, nefes almak gibi marifetleri de devam etmektedir.

Doktorunuz sizden bu hafta itibari ile bebeğinizin hareketlerini ölçmenizi isteyebilir. Bunun için sabah akşam her gün belirli bir zaman aralığında bebeğinizin ne kadar nasıl hareket ettiğine dikkat edip not edin. Normalin dışında bir seyir gördüğünüzde bunu doktorunuz ile paylaşın.

Hamilelikte 29. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek içinHafta Hafta Gebelik: 29 Haftalık Gebelik içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Artık göbeğiniz bir futbol topundan çok daha büyük! Uterusunuzun tepesi göbeğinizden yaklaşık 8 santimetre daha yukarıda kalıyor. 28 haftalık gebelik anne için bir takım fiziksel rahatsızlıkların daha çok görülmeye başlandığı dönemdir. Bunlarla ilgili bir liste oluşturmamız gerekirse:

1. Uyku Zorluğu

Bu hafta itibariyle 3.trimesterdesiniz ve yolun sonuna geldiniz. Ancak 28. hafta ile birlikte uyku problemleri yaşamaya başlayabilirsiniz. Uykunuz bölünebilir, kısa uykular ile biraz daha yorgun bir döneme girebilirsiniz. Bu sebeple yatakta debelenmekten vazgeçin. Hormonlarınız sizi uyutmuyorsa rahatlamanıza yardım edecek papatya çayı içebilir, hafif hafif esnetme hareketleri uygulayabilir, sevdiğiniz bir kitabı okuyabilir ya da sevdiğiniz şarkıları dinleyerek kendinizi yatıştırabilirsiniz.

2. Nefes Problemleri

hafta-hafta-gebelik-yirmi-sekiz-haftalik-gebelik

Bebeğiniz geliştikçe diyaframınız ve ciğerlerinize yapılan baskı artacaktır. Bu durum normaldir. Daha kısa ve sık nefes alıp vermeye başlayabilirsiniz. Hareketlerinizi yavaşlatmaya ve daha sık molalar vererek yaşamınıza devam etmeye çalışın.

3. Ağrılar ve Sızılar

Bu dönemle birlikte bebeğiniz daha hızlı kilo almaya başlayacak ve pozisyonu da ağırlık merkezinizin değişmesine sebep olacaktır. Bel, sırt ve eklem bölgelerinizde daha fazla ağrı hissedebilirsiniz. Yoga, esnetme, yüzme, yürüyüş ve masaj eklemlerinizde oluşan ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.

4. Göğüs Akıntısı

Artık göğüslerinizde bebeğinizin ilk besini birikmiş olacaktır bu hafta itibariyle sarımtırak bebek sütü sızıntı yapmaya başlayabilir.

5. Kasılmalar

Doğum başlangıcı sanabileceğiniz kasılmalar bu hafta itibari ile 3. trimesterde sıkça görülebilir. Düzenli ve yoğun olarak gelen kasılmaları doktorunuz ile hemen paylaşmanız gerekir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!