Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 29 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 29 Haftalık Gebelik

Hafta hafta gebelik serimizde 29. hafta ile karşınızdayız.

Bebeğinizi kucağınıza almanıza çok çok az kaldı. Artık hamileliğin son dönemine geldiniz. Bebeğiniz de büyüyen hacmi ve gelişen becerileri ile artık bir an önce size kavuşmaya can atıyordur. 29 haftalık hamilelik döneminde ufak ufak doğum öncesi egzersizlere ve hastane hazırlıklarına başladığınız bu dönemde siz kramplar, düzensiz sancılar yaşarken bebeğiniz gelişimine hızla devam edecek ve sağlıklı bir şekilde doğabilmek için son dokunuşlarını yapıyor olacak.

29 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Sizle 29 haftalık gebelik bebek gelişimi ve 29 haftada annenin yaşayacağı değişimler ile ilgili önemli noktaları paylaşmadan önce her anne adayının merak ettiği hafta ay dengesine tekrar bakalım istedik.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dokuz-haftalik-gebelik

Gebeliğin 29. haftası ile birlikte 6. ayınız bitmiş olacak ve 7. ayın ilk haftasını yaşıyor olacaksınız. Bu da artık hamileliğin son trimesterinde olduğunuzu ve doğuma sayılı haftanız kaldığını dikkatinizi daha çok kendinize yöneltmeniz gerektiğini gösterir. (1)

29 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi Nasıldır?

Annenin son 3 ayı bebeğin 27 haftalık serüveninin en heyecanlı dönemi demektir. Artık bebeğiniz neredeyse doğacağı zamanki görüntüsüne kavuşmuştur. Sadece bebeğiniz biraz daha küçüktür ve 29. hafta ile birlikte bebeğiniz oldukça hızlı bir şekilde kilo alıp doğuma hazırlanacaktır. Bu süreçte yani 29 haftalık bebek kilosu ortalama olarak 1,10 kg ile 1,36 kg arasında görülmektedir. Bebeğinizin boyu da biraz daha uzamıştır. 29 haftalık bebek boyu 38 ile 43 cm arasındadır.

Hamilelik döneminde bebeğinizin beyin, göz ve kalp gelişiminin normal bir şekilde devam etmesini destekleyebilecek Nature’s Supreme Prenatal DHA ürününü inceleyip, ürünün kullanımı ile ilgili sorularınızı doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeğiniz artık hızlı bir şekilde kilo alacak, bu kilo daha çok yağ dokusu olarak teninin altını doldurmaya devam edecektir. Bebeğiniz kilo alıp hacim kazandıkça cildindeki saydamlık da azalacak ve bizim tenimiz gibi mat bir görünüm kazanacaktır. Siz de bu dönemde bebeğiniz ile birlikte hızlı bir şekilde kilo alabilirsiniz. Ortalama kilo değerlerini birazdan annedeki değişimler kısmında belirteceğiz.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dokuz-haftalik-gebelik
29 haftalık bebek görüntüsü

Bebeğiniz artık beyin fonksiyonları ile vücudunuzun ısı dengesini koruyabilecek kadar gelişmiştir. Sinir hücreleri sayısı bu hafta olması gereken miktara ulaşmıştır. Bebeğinizin karnınız içinde kapladığı alan bu hafta itibariyle daralmaya başlar. Bu sebeple tekmeleri ve dürtmeleri daha çok hissetmeye başlarsınız.

Hamilelikte 31. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek içinHafta Hafta Gebelik: 31 Haftalık Gebelik içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

29 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nasıldır?

Artık biraz yavaşlama ve kendi rahatınıza odaklanma vakti geldi.

Bu ay itibariyle anne adayının her ay ortalama 5 kilo alması beklenmektedir. Bu belinizde, sırtınızda ve eklemlerinizde baskıya sebep olacaktır. Anne adayları son trimestere yaklaştıkça artan gece uykuları bozulmaları ile de hâli hazırda zorluk yaşamaktadır. Bu sebeple sizin için en iyi önerimiz sık sık dinlenmeniz, kendinizi yoracak aktivitelerden kaçınmanızdır.

Eklem ağrılarınızı, sırtınızdaki ve belinizdeki baskıyı arttırıp daha kolay uyuyabilmek için yan yatmayı deneyebilirsiniz. Sırtüstü yatmak ana kan damarlarının üzerine ekstra yük bindirmemek için hamilelikte tavsiye edilmez. Sağ ya da sol fark etmeksizin (ancak sol tarafa yatmanın mide problemlerine de iyi gelmesinden ötürü biz sola yatmanızı tavsiye ederiz) yan yatmanız bacaklarınızın arasına bir yastık koymanız ve sırtınızı da yastıkla desteklemeniz hamileliğinizin son 3 ayı içerisinde uyku ve ağrılarınız ile ilgili şikayetlerinizi azaltabilir.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dokuz-haftalik-gebelik

Bu ay itibariyle büyüyen bebeğin hacmi karnınızın mesanenize daha çok baskı yapmasına ve sizin ufak idrar kaçırmaları yaşamanıza sebep olabilir. Bu durum normaldir.

Anne 7. Ayın ilk hastasıyla birlikte daha da büyük bir göbeğe sahip olacaktır. Göbek deliğinden yaklaşık 7 ile 10 cm arasında rahminiz yükselebilir. Pubik kemiğin başlangıç noktasından en tepe noktaya 29 cm ölçüm görülebilmektedir.

Kramplar ve Kabızlık Sizi Rahatsız Edebilir

Gebeliğin son döneminde bu hafta ile beraber kramplarınız da artabilir. Kronik ağrılar ya da kramplar yaşamadığınız sürece bunun da normal olduğunu bilmelisiniz. Bu dönemde hamile yogası gibi aktivitelere başlayabilirsiniz ya da hafif esnetme hareketleri ve hafif tempolu yürüyüşler ile kas ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

Kabızlık problemi de 3. trimesterde görülebilmektedir. Özellikle zaman zaman hemoroid problemi ile birleştiğinde anne için oldukça zorlayıcı bir durum olur. Böyle durumlarda su tüketiminizi ve lifli yeşil sebze tüketiminizi mutlaka arttırmalısınız. Ben çok su içiyorum zaten demeyin, daha çok su içmeye özen gösterin. Bu şikâyetiniz geçmediği takdirde doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır.

Son olarak yalancı sancılar ile düzenli gelen sancıları dikkatle izleyin. Sancılar arttığı ve aralıkları kısaldığı takdirde mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!