Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 25 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 25 Haftalık Gebelik

25 haftalık gebelik sürecinde olan tüm kadınları ve anne adaylarını buraya çağırıyoruz. Bugün 25 haftalık hamilelik sürecinde siz ve bebeğinizin ne gibi değişimler geçireceğinden bahsedeceğiz.

25 Hafta Kaç Ay Demektir?

Öncelikle gebelik sürecindeki hafta ay hesaplamalarına alışamayanlar ve yeni öğrenenler için 25 haftalık gebelik kaç aylıktır sorusunu cevaplamak istiyoruz.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi gebelik 3 trimester ve 40 haftadan oluşmaktadır. Normal ay hesaplaması gibi bir süreç olsaydı her ayın 4 haftadan oluştuğunu ve 25. haftanın 7. aya denk geldiğini söylememiz gerekirdir. Ancak annenin hamileliği ile bebeğin hamilelik tarihi arasında 2 hafta fark vardır. Bunun hamilelik başlangıç tarihi olarak annenin son adet tarihinin haftasının alınmasıdır. Dolayısı ile ceninin oluşması son adet tarihinden 2 hafta sonraya tekabül eder bu da bebeğin hamilelik sürecini 2 hafta geriden takip etmesine neden olur.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-bes-haftalik-gebelik

Uzun lafın kısası 25 haftalık gebelik 6 aylık gebelik demektir. 25 ve 26. haftaların bitimi ile 7. ay başlayacak ve siz hamileliğin son trimesteri olan 3. trimestere gireceksiniz.

25 Haftalık Bebek Gelişimi

Burada 25 haftalık bebek kilosu ve fiziksel değişimlerden bahsedeceğiz.

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 700-750 gram kadardır. Bu yaklaşık 2.5 aylık yavru bir kedi kilosuyla eşdeğerdir. Bebeğinizin baş bölgesinden kalçalarına kadar olan uzunluğu ise 22 santimetredir. Bu takım komplikasyonlar sebebi ile bu hafta itibariyle erken doğum gerçekleşebilir. Henüz 1 kilo altında olmasına rağmen bu hafta doğan bebekler tıbbi çalışmalar sonucu sağlıklı bir şekilde yaşatılabilme şansları vardır.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-bes-haftalik-gebelik

Bebeğinizin bu dönemde cildi hala şeffaftır ancak kılcal damarları yoğunlaşmıştır ve cildine artık daha pembemsi bir görünüm vermeye başlamıştır.

Bebeğiniz bu dönemde akciğerlerinde ilk hava keseciklerine sahip olmaya ve burun deliklerini kazanmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin hıçkırıkları artabilir ve belki bu hıçkırıkları siz de hissedebilirsiniz.

Bebekler 25. haftada oldukça hareketli bir döneme girerler. Oldukları alan daha geniştir daha özgür tekmeler ve vuruşlar hissedebilirsiniz. Bazen de hareketler belirsizleşebilir ama korkmanız gerekmez. Bebekler çok düzenli hareketler etmezler.

Hamilelikte 28. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek içinHafta Hafta Gebelik: 28 Haftalık Gebelik içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

25 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Bu hafta itibariyle uterusunuzun büyüklüğü bir futbol topu kadardır. Evet yanlış duymadınız. Rahminizin tepe noktasından pelvik kemiğinizin uzantısına kadar olan aralık 25 santimetre çapındadır. Bu hafta bebeğinizin kendi boyutuna göre oldukça rahat ve geniş bir yaşam alanı oluşmuştur. Keyfi oldukça yerindedir.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-bes-haftalik-gebelik

25. hafta ile birlikte her hafta yaklaşık olarak yarım kilo almaya başlarsınız. Bazen bundan biraz fazla ya da biraz az kilo alabilirsiniz. 2. trimester döneminde anne ortalama 4-5 kilo kadar almaktadır. Kilo kontrolünüzü de doğum uzmanınız ile birlikte sağlamalısınız.

Hamileliğin bu döneminde karın büyüdükçe deriniz ve kaslarınız genişlemeye devam edecektir. Bu sebeple kaşıntılar ağırlaşabilir. Kendinizi kaşımamaya çalışın ve rahatsız olduğunuz zaman doktorunuza kaşıntılarınız için neler yapabileceğinizi sorun.

24-28. haftalar arasında hamileliği bağlı kan şekeri yükselmesi yaşayabilirsiniz. Bu dönemde doktorunuz size glikoz tarama testi yapacaktır ve gebelik şekerinizi ölçecektir. Yine bu dönemde tuvalet sıklığınız artacaktır. Gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonları sık görülebilmektedir. Tuvaletiniz geldiğinde mutlaka ihtiyacınızı hemen gidermelisiniz. Bu enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur. İdrarınızda koku, renk bozukluğu ya da idrar yaparken yanma hissi gerçekleşirse mutlaka doktorunuz ile bu durumu paylaşmalısınız.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!