Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 9 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 9 Haftalık Gebelik

Hamilelik ile ilgili aklınıza takılan soruları yanıtlamaya devam ediyoruz. Şimdi biraz hafta hafta gebelik konusuna değineceğiz ve hamileliğin ilk trimesteri olan 3. ayın başlangıcından yani 9 haftalık gebelik döneminden bahsedeceğiz.

9 Haftalık Hamilelik Sırasında Bebekte Ne Gibi Değişimler Olur?

Hamileliğimizin ilk 4 haftasının sonuna kadar bebeğinizin bir embriyo olduğu ve 4. Haftanın sonunda ancak bir haşhaş tohumu kadar büyük olduğunu söyleyelim. 9. hafta ile birlikte, anne rahminde olan bebek anlamlı bir görünüme ve büyüklüğe kavuşur. 9 haftalık bebek gelişimi ancak bir kiraz büyüklüğündedir. 9 haftalık bebek boyu yaklaşık 2-2.5 santim arasında ve 2 grama yakın ağırlığa sahiptir.

9-hafta

Bu hafta ile beraber bebeğiniz fetüs olarak kabul edilir. Kuyruk görünümünü kaybolur bacak ve kollar daha belirginleşerek ilk eklem yerleri oluşmaya başlar. Zaman ile el ve ayakların da oluşacağı bölgelerde şimdilik yumrular vardır. 9 haftalık bebek ultrason ile izlenebilir ancak 9 haftalık bebek cinsiyeti anlaşılamaz. Bebeğinizin kalp, beyin, pankreas, akciğerler ve safra kesesi ile birlikte iç üreme organları da oluşmaya başlamıştır ancak bu cinsiyetin belirlenmesini sağlayacak bir faktör değildir.

Hamile olduğunuzu tespit edebilmek için size yardımcı olabilecek bilgileri listelediğimiz “Gebelik Belirtileri Nelerdir?” yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

9 Haftalık Hamilelik Sırasında Annede Ne Gibi Değişimler Olur?

9 haftalık gebelik belirtileri arasında anne adaylarının en çok yaşadıkları şey hafif mide bulantılarıdır. Ancak içiniz rahat olsun bu ayı atlattıktan sonra mide bulantılarınız azalacaktır.

Göğüs bölgesi bu dönemde kolayca gözlemleyeceğiniz değişimler yaşayabilir. Göğüsleriniz büyür ve daha hassas bir hale gelir. Meme uçlarınızın etrafındaki koyu renk kısımlarda küçücük beyaz çıkıntılar ve hafif pürüzlü bir yüzey oluşabilir. Bunun sebebi meme bezlerinizin memeyi emzirme dönemine hazırlayarak meme uçlarını daha nemli tutacak yağlı bir yüzey oluşturmasıdır.

Bu dönemde anne adaylarının eklemlerini zorlamayacak hafif egzersizler ve yüzme yapmaları tavsiye edilir. Bunun ileride en çok faydası olacağı konu doğum sırasında vücudun daha kolay açılmasıdır. Leğen kemiğiniz bu egzersizler sayesinde kendini doğuma hazırlamaya başlar.

Anne, henüz bebeğin hareketlerini hissedemiyor olsa da bebek anne karnında hareket etmeye başlamıştır.

Zaman zaman kasık ağrılarınız ve sık sık idrara çıkma durumu oluşabilir. Esasında gün geçtikçe tuvalet ihtiyacınız artacaktır. Bu ikisinin temel sebebi ise rahmin zamanla mesaneye baskı yaparak bebeğe büyüyebileceği yeri açmasıdır.

Trimester nedir?

Hamilelik, 3 trimestere ayrılmıştır. Bunlar gebeliğin 3er aylık 12 haftadan oluşan 3 dönemidir.

Birinci trimester, 1.-13. Hafta dönemlerini kapsar. Bu dönemde bebek henüz dışarıdan belli olacak şekilde anne karnında bir şişkinliğe ulaşmaz. Bebeğin embriyo halinden fetüse, yavaş yavaş şekillenmeye ve organlarının teker teker oluşmaya başladığı zamandır. Annenin de vücudunun gebeliğe alışmaya başladığı ve bebek için rahimde uygun bir ortamın oluşturulduğu dönemdir.

İkinci trimester, 14. ve 26. haftaları kapsayan ikinci 3 aylık dönemdir. Bu dönem annenin daha rahat edebildiği bir dönemdir, mide bulantıları azalır. Rahim biraz daha büyür ve bebek karında yavaş yavaş belirginleşmeye başlar. Bu belirtilere ek olarak bebeğin hareketlerini de duymaya başlarsınız.

Üçüncü trimester, 27.-40. haftaları içeren hamileliğin son dönemidir. Annenin vücudunu kendini doğuma hazırlamaya başlar. Leğen kemiği iyice açıklık kazanır ve bebek rahim ağzına doğru konumlanır. Bu dönemin ilk haftalarında bebek karında çok hareketli olabilir.

Hamilelik (Gebelik) Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!