Fit HubBeslenmeEgzersiz Sonrası Toparlanma Nasıl Olur?

Egzersiz Sonrası Toparlanma Nasıl Olur?

Egzersiz sonrası toparlanma sürecinizi hızlandırarak bir sonraki spor salonu randevunuza hazırlanın.

YAZAN: DAVID BARR

1) ELZEM YAĞ ASİTLERİ (EFA)

Konu kas inşa etmek olduğunda tuğla ve duvar örmek iyi bir örnek gibi duruyor. Demek istediğimiz aslında egzersiz sırasında vücudumuzun “tuğlalarına” zarar veririz ve vücudumuzda yeni tuğlalarla egzersiz sonrası zarar görmüş olan “tuğlalarımızı” onarır. Aynı benzetme sinir sistemimiz için de uygulanabilir çünkü bu, vücudumuzun temel çalışma prensibi olarak çalışmaktadır. Vücudunuzun temelini mümkün olduğunca güçlendirmek istiyorsanız bunun en iyi yolu Elzem Yağ Asitlerini (EFA) kullanmaktır.

Genel olarak balık yağı takviyeleri olarak bilinen EFA’lar tam anlamıyla hücrelerimizin içine nüfus ederler. Aslında EFA’lar hücrelerimizin yapı taşlarıdır diyebiliriz. Sadece hormon reseptörlerimizin dayanak noktası değil aynı zamanda vücudumuzun stres ve enflamasyonla mücadele etmesine de yardımcı olurlar. Bunun anlamı iyi bir EFA içeriği hormonlarımızın işleyiş biçimini geliştirmekle kalmaz aynı zamanda enflamasyonu hafifleterek egzersiz sonrası daha hızlı toparlanmanızı da sağlayabilir.

Unutmayın, diğer yağlarla beraber bu yağlar hücrelerimizin dış çeperini oluşturmaktadırlar. Yani demek istediğimiz yedikleriniz aslında sizi siz yapan şeylerdir.

EFA kullanım miktarı: Katı bir öğünle beraber günde üç kez 2-3 gram almaya çalışın.

 

2) E VİTAMİNİ

Egzersiz sonrası toparlanma planlarının hepsi antioksidan içermektedirler ve E vitamini bu antioksidanlardan biridir. Egzersiz sonrası ağrıyı azaltması ve toparlanmanızı hızlandırmasının yanında bu vitaminin başka bir yararı daha vardır.

E vitaminini genelde antioksidan sınıfına koysakta, farklı antioksidanların hücrelerin farklı bölgelerinde işlev gördüklerini hatırlamalıyız. E vitamini hücrelerimizin lipit kısımları üzerinde çalışmaktadır ve bu da onu EFA ile uyumlu bir takviye yapmaktadır. Vücudumuzdaki EFA’ların sayısız faydası olsa da oksidatif strese karşı oldukça hassas olabilirler. İşte bu noktada E vitamini devreye girmektedir.  Bu besin maddesi egzersize bağlı stresle baş etmenin yanında hücrelerimizin içindeki EFA’lara karşıda koruyucu bir etki de göstermektedir. Bu tıpkı ev inşa ederken temelini ve üzerine inşa edilen tuğla duvarlarını sağlamlaştırmaya benzetilebilir.

Aklınızda bulundurun: Elzem yağ asitlerinin tüketimini artırmak E vitamini takviyesine olan gereksinimi yükseltebilir.

E vitamini kullanım miktarı: İki farklı dozda toplam 400-800IU almaya çalışın.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!