E vitamini vücut için elzem olan, cilt ve saç sağlığına olumlu etkileri ile ön plana çıkan bir çeşit vitamindir. Birçok meyve ve sebzede bulunan E vitamini, dermatolojik ürünlere de katılmaktadır ve ek gıda takviyesi olarak piyasada bulunmaktadır. Sizlerle bugün cilt güzelliğini arttırabilecekSizlerle bugün cilt güzelliğini artırabilme özelliği ile öne çıkan, bağışıklık destekleyici E vitamini hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.
E Vitamini Nedir?
E vitamini yağda çözünebilen, sebze yağlarına, tahıllarda, kırmızı ette, kümes hayvanlarında, yumurtalarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunan bir vitamin çeşididir. E vitamini bağışıklık sistemini destekleyici özelliği ile, birçok organın vücutta normal fonksiyonlarına devam edebilmesi için gerekli olan bir mikro besindir.
E vitamini eksikliğini azaltabilmek için kullanılan E vitamini kapsüllerini bazı kişiler arterlerde sertleşmeyi önleyebilmek, kan ve kalp sağlığını koruyabilmek ve tansiyonu önleyebilmek amacı ile de doktor kontrolünde kullanmaktadır. E vitamini ayrıca diyabet ile ilişkili rahatsızlıklar için de kullanılmaktadır. Birçok kişi E vitamini ampullerini zamanla ciltte meydana gelen yaşlılık belirtilerini engelleyebilmek için kullanır. İnsanlar, kemoterapi sonrası dökülen saçların kazanılması ve cildin hızlı toparlanması için E vitamini takviyelerine yönelmektedir.
E vitamini takviyeleri kapsül ve ampul formda bulunur. Bu ürünlerin hastalıkları tedavi edecek ilaçlar olarak görülmemesi gerekmektedir. Eğer herhangi bir hastalığınız var ve E vitamini bu hastalığın olumlu seyri için gerekli ise doktorunuz E vitamini takviyesi kullanmanızı önerebilir. Bunun dışında tüm gıda takviyeleri gibi E vitamini de ancak ve ancak destek besin olarak görülmelidir.
E Vitamini Faydaları Nelerdir?
E vitamini yararları oldukça fazladır ve E vitamini eksikliğinde sağlığımızı ilgilendiren bazı riskler mevcuttur. E vitamini eksikliğinin nelere sebep olabileceğini anlamak için yine E vitamininin faydaları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak gerekmektedir. (1)
Aşağıda E vitamininin faydalarını sıralıyoruz:
- E vitamini eksikliğine bağlı gelişen ataksi (kasların birbirleri ile ilişkili çalışamaması sebebi ile hareketlerin düzensiz olması, hareket bozukluğu) tedavisini destekleyebilir.
- Ender olarak görülen E vitamini eksikliğini azaltabilir.
- Orta seviyede Alzheimer hastalığına sahip kişilerin hafıza kayıplarını yavaşlatabilir. E vitamini ayrıca hafif ve orta şiddette Alzheimer hastalığına sahip kişilerde bakıcı yardımına duyulan ihtiyacı geciktirebilir. Ancak gelişmiş, ileri seviyedeki Alzheimer vakalarında bir etkisi olmamaktadır.
- Bazı araştırmalar E vitamini alımının hemodiyaliz tedavisi gören çocuk ve yetişkinlerde, kan hücresi üretimini etkileyen ilaçların yanıtını arttırdığını göstermiştir.
- Akdeniz anemisi (beta-talasemi, bir çeşit kan bozukluğu) yaşayan çocuklarda E vitamini alımı faydalı olabilir.
- Kemoterapi ilaçlarının vücutta yarattığı doku bozukluklarının geçmesine yardımcı olabilir.
- Araştırmalar E vitamini ve C vitamini tüketen erkeklerin çeşitli şekillerde demans hastalığı geliştirme riskinin azalabildiğini göstermektedir.
- Böbrek sorunlarına sahip çocuklarda oral yolla E vitamini alımı faydalı olabilir.
- Bir tür deri hastalığı olan granuloma annulare, cilde E vitamini uygulanması ile gerileyebilir.
E vitamini takviyelerine buradan ulaşabilirsiniz!
- Erkek doğurganlığı için E vitamini takviyelerinin ağız yolu ile alınması faydalı olabilir.
- Oral yolla E vitamini kullanımı kadınlarda PMS dönemindeki anksiyete, açlık ve depresyon problemlerini azaltabilir.
- Araştırmalar, yaşlı kişilerde E vitamini takviyesi kullanımının fiziksel performansı ve kas gücünü arttırabileceğini belirtmektedir.
- E vitamini göz sağlığı için de önemli bir vitamin çeşididir. Yeni doğan ve prematüre bebeklerde retinanın ve görüşün korunmasına yardımcı olabilir.
Tüm bu etkilere baktığımızda E vitamini eksikliği çok farklı problemlere yol açabilir. Ancak E vitamini eksikliği kolay kolay görülen bir durum değildir. Bu sebeple hemen korkmanız gerekmemektedir. Eğer eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuz ile durumu paylaşarak test yaptırabilirsiniz.
E Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
E vitamini eksikliği her besin eksikliğinde olduğu gibi birtakım belirtiler ile karşımıza çıkmaktadır. Bunlar: (2)
- Kasların Güçsüzleşmesi: E vitamini merkezi sinir sistemi için önemlidir. E vitamini vücudun ana antioksidanları arasındadır. Eksikliğinde oksidatif stres artışı yaşanabilmekte ve bu da kasların zayıflamasına sebep olabilmektedir.
- Koordinasyon ve Yürümede Zorlukların Oluşması: E vitamini eksikliği Purkinje nöronlarının parçalanmalarına ve nöronlar arası sinyallerin iletilmesine zarar verebilmektedir.
- Uyuşma ve Karıncalanmaların Yaşanması: E vitamini eksikliği sinir liflerinin zarar görmesine, sinirlerin doğru sinyaller iletememesine sebep olabilir, bu da çevresel nöropati olarak adlandırılan uyuşma ve karıncalanma gibi durumların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
- Görme Bozukluğu: E vitamini eksikliği, retinada bulunan ışık reseptörlerinin ve gözdeki diğer hücrelerin zayıflamasına neden olarak zaman içerisinde görme kaybı oluşturabilmektedir.
- Bağışıklık Sistemi Sorunları: Bazı araştırmalar E vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemi hücrelerini engelleyebileceğini belirtmektedir. Özellikle yaşlı kişilerde bu durum daha risklidir.
E Vitamini Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?
E vitamini çok sık görülüyor olmasa dahi bazı sebeplere bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlar:
Genetik: Kendi aile bireylerinizde E vitamini eksikliği yaşamış kişiler varsa siz de bu durumu karşı dikkatli olmalısınız.
Medikal Sebepler: E vitamini eksikliği ayrıca yağ emilimini azaltan hastalıklardan dolayı oluşabilmektedir. Bunun sebebi ise E vitamininin vücut tarafından iyice emilebilmesi için yağ besinine ihtiyaç duyulmasıdır. Kronik pankreatit, çölyak hastalığı, kolestatik karaciğer hastalığı ve kistik fibrozis E vitamini eksikliğine sebep olabilecek hastalıklardır.
E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
E vitamini birçok yiyecekte yüksek miktarda bulunmaktadır. Aşağıda e vitamininin bolca bulunduğu yiyecekler bulunmaktadır: (3)
- Ay çekirdeği, badem, çam fıstığı, yer fıstığı, kabak çekirdeği, antep fıstığı, fındık
- Badem yağı, fındık yağı, ayçiçeği yağı, pamuk yağı
- Deniz kulağı, somon, gökkuşağı alabalığı, ıstakoz, ahtapot, morina balığı, kaz eti
- Avokado, şalgam yaprakları, çarliston biberi, brokoli, kuşkonmaz
- Mango, kivi, böğürtlen, turna yemişi, kayısı, ahududu, zeytin