Fit HubSağlıkDuruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Yazar: Burcu Tunçok

Postür yani duruş, sizin beden yapınızın dilidir. İyi postür; vücutta yer alan her bölgenin, vücudun bütününe göre oranlandığında en sağlıklı ve doğru şekilde yerleşimi demektir.
Bedenimiz normalde yandan bakıldığında sırt hafif tümsek, bel hafif çukur yapıdadır. Bu eğriliklerin çeşitli nedenlerle artması veya azalması duruş bozukluğuna ve ağrıya yol açabilmektedir.

Duruş bozukluğunun başka bir sebebi de fazla kilolardır. Özellikle karın bölgesinde toplanan yağ, karın kaslarında zayıflama ve bel çukurunda eğim sonuçlarını doğurur. Bu da omurganın sağlıklı duruşunu bozar ve sırtta kifozun artmasına neden olur.

Günlük hayat koşturmasında bedenimiz bize bazı sinyaller verir. Genelde gün bitiminde yatağa girdiğimizde ya da sabah uyandığımızda sırt ağrısı, bel ve boyun tutulması ile yüzleşiriz. Bunun en önemli sebebi duruş bozukluğudur.

Duruş Bozukluğumuzu Nasıl Test Ederiz?

İlk olarak bir boy aynasının karşısına geçin. Derin bir nefes alın ve bırakın. Elleriniz iki yanda, kollarınız açık ve avuç içleriniz dışarıya dönük, bakışlar karşıda, topuklar hafif birleşmiş, parmak uçları birbirinden ayrı olsun. Bu anatomik bir pozisyondur.
Başınızın tam ortasından bedeninizi ikiye ayıran hayali bir çizgi olduğunu düşünün. Yukarıdan aşağıya doğru inceleyin. Sağ ve sol omzunuz eşit yükseklikte mi? Eğer bir omuz diğerinden daha yukarıda duruyorsa muhtemelen o kolunuzda ağırlığı yüksek bir kol çantası ya da bilgisayar çantası taşıyorsunuzdur ve zamanla bu durum sizin postür yapınızı bozmuştur.

Yavaşça gözlerinizle aşağı doğru kollarınızı, ellerinizin duruşunu, bel kavisinizi kontrol edin. Sağa ya da sola doğru bir eğim varsa, skolyoz, yani omurga eğriliğinizin olmasından kaynaklı olabilir.

Sırtınızı yan tutarak kontrol etmeye devam edin, açıyı daha net hissedebilmek için duvardan da destek alabilirsiniz. Ayaklarınızı duvara yakın tutarak sırtınızı duvara yasladığınızda; sırtınız, beliniz duvardan ne kadar uzakta kontrol edin. Beliniz çok uzaksa, bel bölgesi lordozu (içe eğimi) fazla ve bel omurlarına verdiğiniz baskı yüksek, bel kasları kısa, dolayısıyla bel gergindir ve bu durum şiddetli bel ağrısına sebep olabilmektedir.

Dik Durmak İçin Omuzlarınızı Duvarda Kontrol Edin!

Yaslandığınızda omuzlarınız duvardan çok uzak duruyorsa sırt bölgesinde (thoracic bölgede) kifoz; dışa eğim, yani kamburluk fazla demektir, bu da göğüs bölgesinin kapanmasına, omuzların içe dönük durmasına ve hatta nefes kapasitesinin azalmasına sebep olur. Çoğu kişi bu durumu kamburluk korsesi denilen bir destekleyici giysiyle çözmeye çalışır fakat böyle bir uygulama sadece kaslarınızın daha çok zayıflamasına neden olur. Çünkü dik duruş korsesi veya sırt korsesi kullanımı bel ve sırt kaslarınızın üstlendiği görevi bir ekipmana yüklemek anlamına gelir. Bu da gün geçtikçe sırt ve bel kaslarınızın tembelleşmesine neden olabilir.

Nasıl bir egzersiz beni bu rahatsızlıktan kurtarır diyorsanız, yapmanız gereken egzersiz türü pilatestir. Duruş bozukluğu sorununu düzeltmek için en etkili egzersiz pilatestir. Omurgamızın rahatlaması, gündelik hayatımızda da yaşam standartımızı yükseltir.

Tabi ki şunu unutmayın! Haftada 3 gün pilates yaptığınızı düşünelim. Yani ortalama haftada 3 saatinizi duruş bozukluğunu düzeltmeye ayırıyorsunuz ama geri kalan zamanda eskisi gibi omuzlar önde, sırt kambur, bilgisayar başında oturuyorsunuz. Bu size yarar sağlamaz. Gün içinde mutlaka dik oturma pozisyonunda çalışın. Aklınıza her geldiğinde sırtınızı dikleştirip, kürek kemiklerinizi arkada birleştirip aşağı doğru baskılayın.

Ellerinizle dizlerinizi tutup oturur pozisyondayken kendinize doğru çekip bırakın.
Pilates yaparken nefesinize konsantre olun. Çalıştırdığınız bölgeye odaklanarak, o bölgeyi zihninizde gösterselleştirmeli, kaslarınızı hissetmeli, o bölgeye odaklanmalısınız.
Yürüyüşlerinizde; çeneniz geride, başınız dik, kollarınız gövdeye yakın, omzunuz aşağıda, karın düz olacak şekilde yürümeye çalışın.

Unutmayın dik duruş; kaliteli, özgüvenli ve güçlü görünmenin anahtarıdır.

burcu-tuncok

1 Yorum

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!