Fit HubBeslenmeDiyabet Hastalarının Kaçınması Gereken Besinler

Diyabet Hastalarının Kaçınması Gereken Besinler

Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. Şeker Hastalığı Nedir?
  2. Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
  3. Öğün Sıklığını Ayarların
  4. Ara Öğün Tercihleri
  5. Şekerli Besinler Ne Olacak?

Şeker Hastalığı Nedir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya gerekli miktarda insülini kullanamaması ile oluşan bir hastalıktır. İnsülin, pankreastaki beta hücrelerden salgılanan ve kandaki glikoz seviyesini düzenleyen hormondur. Diyabet durumunda kişi, yediği besinlerden sonra vücuduna giren glikozu kullanamaz ve şeker ölçümünde yüksek sonuçlarla karşılaşır. Bu duruma hiperglisemi denir.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Aşırı susama
  • Aşırı idrara çıkma
  • İştah artışı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Ağırlık kaybı
  • Uyuşma ve karıncalanma

Karbonhidratlar, proteinler ve yağlara göre daha fazla enerji sağlarlar. Kan glikozunu da daha fazla etkilerler. Buna karşın karbonhidrat içeriği olmayan bir sağlıklı beslenme planı oluşturmaya çalışmak mümkün değildir. Karbonhidrat tüketiminde elbette dikkatli ve dengeli bir yol izlemek gereklidir.

Karbonhidrat grubu, basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Bunların tamamı vücuda alındıktan sonra glikoza dönüştürülür ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Kompleks karbonhidratların yıkımı basit karbonhidratlara göre daha uzun sürer ve kan şekerini daha yavaş yükseltir. Dolayısıyla emilim konusunda kompleks karbonhidratlar daha yavaş ve dengeli emilirler. Basit karbonhidratların kompleks grubuna göre daha hızlı emilmesi kan şekerinin daha hızlı yükselmesine sebep olur. Aynı şekilde vücuttaki insülin salınımı da bu durum ile hızlanır. Hızlı artışlar hızlı düşüşleri doğurur ve kan şekeri aniden düşmeye başlar. Bu duruma hipoglisemi denir. Hipoglisemi açlık duygusunu hissetme sebeplerinden biridir.

Öğün Sıklığını Ayarların

Diyabetli bireylerin kan şekeri dengesini sağlamak için üç ana üç ara öğün yapmaları gerekebilir. Bu bir kural değildir ve her bireye göre değiştirilebilir ancak değişmeyen kural porsiyon kontrolünün sağlanması gerektiğidir. Öğünler küçük porsiyonlarla yapılmalıdır.  

Ara Öğün Tercihleri

Diyabetli bireyin insülin veya oral antidiyabetik ilaç kullanımı bu seçimi etkiler ancak her iki grup için de yaklaşık 15 gram karbonhidrat içeren bir yiyecek tüketilebilir. Örneğin, 2 galeta veya 4-5 kepekli bisküvi veya ½ poğaça gibi yiyecekler tercih edilebilir. Bu grup yiyeceklerin yanına az yağlı süt, ayran, yoğurt, peynir gibi yiyecekler seçmek mantıklı olacaktır.

Şekerli Besinler Ne Olacak?

Şekerli besinler kan şekerini hızlı yükselttiği için diyabetlilerin tüketmesi önerilmemektedir. Bir nevi şeker diyeti yapmalısınız. Ancak tatlı isteğiniz çok olursa, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilirsiniz. Diyabetik ürünler de alternatifler arasında düşünülebilir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!