Geleneksel olarak hareket tekrarı, her sette sürekli bir biçimde yapılır. Anlık kas tükenişi o setin sonuna gelindiğinin işaretidir. Setler arası dinlenme sürelerinin verilmesi “cluster antrenmanı” adını alıp anlık kas tükenişi meydana gelmeden önceki sette tamamlanabilecek tekrar sayısını arttırmanın etkili bir tekniğidir. İlaveten, belli sayıda tekrarlarda kullanılan ağırlığın yükseltilmesini de kolaylaştırır. Daha yüksek ağırlığın daha yüksek bir kuvvet uyarımı meydana getirmesi beklenir.
Setin ortasında durup dinlenmenin, geleneksel setlerden daha çok kuvvet edinimi sağladığını ispat eden bir çalışma yoktur. Bunun sebebi, setler arası dinlenme süresinin, set yoğunluğunu düşürmesi olabilir. Eğer yoğunluk kuvvet uyarımıyla ilintiliyse, o zaman cluster antrenmanın en iyi haliyle en çok geleneksel setler kadar etkili olduğu, en kötü haliyle geleneksel antrenmandan çok daha etkisiz olduğu çıkarsamasını yapabiliriz.
Cluster Antrenmanı ile İlgili Bilimsel Bulgular
Avustralya, Edith Cowan Üniversitesince yürütülen bir çalışmada, geleneksel kuvvet antrenmanıyla cluster antrenmanı karşılaştırılmış, geleneksel antrenmanın maksimum kuvvet artışında daha etkili olduğunu bulunmuştur.
European Journal of Applied Physiology dergisinde çıkan yeni bir çalışmada ise, yüksek hacimli yükleme olanağı sunan cluster setlerin, maksimum kuvvet gelişiminde geleneksel antrenmandan daha çok veya başka bir artı sağlamadığı bulundu.
Cluster Antrenmanı Etkisiz midir?
Maksimum kuvvet ediniminde geleneksel antrenman, cluster antrenmanına göre daha etkilidir.
Cluster Antrenmanı Bir Araçtır, Amaç Değildir
Cluster antrenmanı ilginç bir konsept olup her vücut geliştiricinin çantasında sakladığı bir araç gibidir. Ancak özellikle bu zamanda cluster antrenmanının kuvvet antrenmanından daha iyi olduğunu savunmak saçma geliyor. Kaldırmakta zorlandıkları bir ağırlıkla belli sayıda tekrar çıkarmaya çalışan sporcuların düzenli olarak cluster antrenmanı yaptığına şahit oldum. Seti yayma özelliği hariç, üstün bir antrenman yöntemi olarak görülmemelidir.