Bir boksörün nasıl antrenman yaptığını ya da nasıl beslendiğini hiç merak ettiniz mi? Müthiş bir kondisyon, kusursuz bir bacak – kol koordinasyonu ve güçlü bir fizik isteyen boks sporunda nasıl bir antrenman programı boksörleri başarıya götürebilir? Üstelik boks, sporcuların ağırlıklarına göre gruplandırıldığı bir spor. Boksörlerin nasıl bir diyet uygulayarak belirli bir ağırlıkta kalmayı başardıklarını hiç düşündünüz mü? Biz çok merak ettik ve en iyisinin bunları bir dünya şampiyonundan dinlemek olduğuna karar verdik. Sizleri 2019 yılında katıldığı AIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanan ve önümüzdeki yaz Tokyo Olimpiyatları’na katılmaya hazırlanan Busenaz Sürmeneli’yle tanıştıralım!
Busenaz Sürmeneli’nin Boks Serüveni
Çocukluğundan bu yana sporla iç içe büyüyen Busenaz’ın boksa başlama serüveni 10 yaşından sonra başlıyor. 10 yaşına kadar severek futbol oynayan ancak memleketi olan Trabzon’a taşınması ile boks eğitimi almaya başlayan Busenaz için boks bir anda hayatının merkezine yerleşiyor. Futbolu da halen çok sevdiğini hatta boksör olmasaydı futbolcu olabileceğini dile getiren sporcu, boks hakkındaki düşüncelerini ve hayatındaki yerini şöyle özetliyor: “Boksa başlayıp, karakterimle çokça özdeşleşen yanları olduğunu keşfettikçe diğer sporlara ayırdığım zaman azaldı. Boks kendi içerisinde müthiş bir disiplin barındırıyor. Bırakın her maçı ve antrenmanı, aldığınız her nefesi amaçlarınıza uygun şekilde yapmazsanız, bu fiziksel ve mental disiplini sağlayamazsanız; işiniz çok zordur.”
Busenaz’ın profesyonel kariyerine baktığımızda ilk kez Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda şampiyon olduğunu görüyoruz. Bunun üzerine kendisine gelen milli takım davetini kabul ediyor ve Yıldız Kadınlar Avrupa Birliği Şampiyonası’na katılıyor. Bu şampiyonadan gümüş madalya ile ayrıldıktan sonra kariyerinin bir sonraki aşaması 2013 yılında gelen Dünya Şampiyonluğu oluyor. Ardından 2014’teki Avrupa Şampiyonluğu ile birlikte 2015 – 2019 yılları arasında peş peşe gelen Dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları ile tam bir dominasyon sağlıyor. 2019 yılına geldiğimizde Rusya’nın Ulen-Ude kentinde gerçekleştirilen Dünya Boks Şampiyonası’nda şampiyon olmayı başaran orta sıklet sporcu, bugünlerde Tokyo Olimpiyatları’na hazırlanmanın heyecanını yaşıyor.
Busenaz Sürmeneli Nasıl Antrenman Yapıyor?
Vücut dayanıklılığın belki de en büyük beklenti olduğu boks sporunda, yapılan antrenman programları da doğal olarak güç ve dayanıklılık odaklı oluyor. Busenaz da bunların yanı sıra patlayıcı kuvvet, kondisyon, eldiven ve torba antrenmanı gibi farklı çalışma şekillerinin yer aldığı oldukça yoğun bir antrenman programı uyguluyor. Antrenman düzeni farklı dönemlerde özel çalışma şekillerinden oluşsa da çoğunlukla bütünsel bir yaklaşım olduğunu söylüyor Busenaz.
Busenaz’ın pazartesi, salı ve çarşamba günleri üst üste çift antrenman yaptığını öğreniyoruz; bu da ‘yoğun antrenman’ın ne demek olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor açıkçası. Neyse ki perşembe günü tek antrenman yapıyor ama tabi cuma ve cumartesi günleri yine çift antrenman Busenaz’ı bekliyor. Haftanın yalnızca pazar günü dinleniyor.
Antrenman biçimlerini anlatırken Busenaz şöyle diyor: “Çift antrenman olan günlerde genelde sabah antrenmanları, vücut geliştirme ve fiziksel kapasiteyi artırmaya yönelik çalışmalardan oluşuyor. Akşam antrenmanları ise ağırlıklı olarak boks üzerine kurulu. Buna ana antrenman da diyebiliriz.”
Isınma ve soğumaların kendisi için çok önemli olduğunu söylüyor. Kesinlikle atlamadan yapılan ısınma ve soğunmalar için ayrı bir özen gösteriyor. Enerjisini ana antrenmana saklayan Busenaz; antrenman yaparken eldiven, torba, çabukluk ve kuvvetin odak noktalarını oluşturduğunu söylüyor. Ortalama 1,5 – 3 saat kadar antrenman yapan başarılı sporcu, çift antrenman yaptığı günlerde çalışmalarının 5 – 6 saati bulduğunu ifade ediyor.
Busenaz Sürmeneli Referansıyla Boksör Beslenmesi
Orta sıklet boksör olan Busenaz için kilosunu korumak son derece önemli. Bu nedenle beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiği aşikar. Ancak yine de müsabakalara hazırlık dönemi dışında beslenme düzeninin çok keskin kurallarla örülü olmadığını duyuyoruz kendisinden. “Beslenme konusunda ölü dönemlerde çok aşırı kırmızı çizgilerimiz yok. Dengeli bir programı takip ediyoruz. Esas hassas olan dönemler maça yaklaştığımız zaman aralığı. O da son 1 – 2 aya tekabül ediyor. Belli sıkletlerde yarıştığımız için o kiloyu tutturabilmek çok önemli. Beslenme dengesi, kilo verme dönemleri çok zordur. Hem bedeninizle hem de zihninizle baş etmeniz gerekir. Çok yoğun bir mücadele bu.” diyor şampiyon.
Öğünlerini diyetisyenler eşliğinde oluşturan Busenaz, kalori saymadığını söylüyor. Beslenmesinde supplementlere de yer veren sporcu, vücudunun dengesini bozmamak adına yalnızca belli dönemlerde takviye aldığını dile getiriyor. En sık kullandığı takviyeler ise vitaminler, magnezyum, BCAA ve L-Karnitin.
Beslenme ve antrenman düzenini bizimle paylaştığı için Busenaz Sürmeneli’ye çok teşekkür ediyoruz. Kendisini daha yakından tanımak için yaptığımız röportajın detaylarını Muscle&Fitness dergimizin Ocak sayısında bulabilirsiniz.
Biz de Busenaz gibi Tokyo Olimpiyatları’na katılacağı günü ve yeni şampiyonluklarını sabırsızlıkla bekliyor, kendisine antrenmanlarında kolaylıklar diliyoruz. Bol şans ve başarılar Busenaz!