Fit HubSağlıkBisiklet Tutkunlarının Sağlıklı ve Güvenli Bir Sürüş İçin Bilmeleri Gerekenler

Bisiklet Tutkunlarının Sağlıklı ve Güvenli Bir Sürüş İçin Bilmeleri Gerekenler

Hem ilkbahar hem de sonbaharın en keyifli sporlarından biri olan açık havada bisiklet turları, genel olarak güvenli ve yaralanma ihtimali düşük sporlardan biridir. Ancak bazı durumlarda kazaların da gerçekleşebileceği unutulmamalıdır. Özellikle dağ bisikleti veya trafiğin aktığı alanlarda bisiklet sürmek bazı riskler barındırır. Bu keyifli sporda olası yaralanmalarda neler yapılacağını bilmek, kas-iskelet sistemi sağlığını korurken, bisiklet tutkunlarına da daha güvenli spor yapma olanağı sunuyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, bisiklet sürerken kas-iskelet sistemi sağlığını korumak için alınması gereken önlemlere ve olası bir kaza durumunda yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Güvenli ve Sağlıklı Bisiklet Kullanımı için Doğru Ekipman ve Doğru Pozisyon Şart!

Bisiklet sürmeye yeni başlayanların öncelikle alacakları bisiklet türüne ne amaçla ve nerelerde kullanacakları kapsamında karar vermelerinin amaca uygunluk ve sağlık açısından doğru bir adım olduğunu belirten Op. Dr. Enis Yıldırım, boyunuza uygun yükseklikte ve genişlikte tekerlek seçiminin önemli olduğunu, boyunuza uygun olmayan boyutlardaki bisikletlerin boyun, sırt ve bacakta sorunlar yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Bisiklet, sadece doğada kullanım için tercih edildiyse mutlaka diz ve dirsek korunmasının da satın alınmasının gerektiğini söyleyen Enis Yıldırım, “Kask, tüm tercihlerin vazgeçilmezidir ve düşme sırasında hızlı olunmasa bile, başın alacağı bir darbeyle ciddi sağlık sorunları yaşanabileceği unutulmamalıdır. Bisikletlerin çoğu kurulmamış vaziyette satılır ya da çoğunlukla son ayarlamalar kullanıcıya göre yapılır. Bu kurulum sırasında mutlaka deneyip en uygun sele ve gidon yüksekliği seçilmelidir. Bisikletin boyutları uygun olsa da yanlış ayarlar omurga, kalça ve diz problemlerine yol açabilir. Önemli bir diğer güvenlik önlemi de eğer yalnız gezintiye çıkacaksanız, sürüş rotasının bir veya birkaç kişiye bildirilmesidir. Böylece haber verilemese bile haber alınamayan durumlarda nerelerde olunabileceği tahmin edilebilir.” dedi.

Peki ya Düşersek…

Ne kadar önlem alınırsa alınsın, görünmez kazaların olabileceği yadsınamaz bir gerçektir. Tüm önlemlerin alınmasına rağmen bisiklet sürerken başımıza gelebilecek kazaların sonucunda ne tür hasarların olabileceği ve durumlar karşısında neler yapılması gerektiğine değinen Op. Dr. Enis Yıldırım, şiddetli kazalarda veya yüksekten yuvarlanmalarda omurga yaralanmalarının olabileceğini belirterek omurga yaralanmalarında boyun, sırt veya bel bölgesinde ağrı hissedildiğini, bazen bacak veya kola vuran uyuşma, karıncalanma veya ağrı oluşabildiğini ve böyle bir yaralanmadan şüphelenilen durumlarda, düşen kişi yerinden kıpırdatılmadan sağlık yardımının beklenmesi gerektiğini söyledi. Bisiklet kazası yaşandığında akromiyoklavikuler eklem (omuz) yaralanması ve klavikula kırığının da gelişebileceğine dikkat çeken Enis Yıldırım, “Omuz üzerine düşme sonrası omuz üzerinde ağrı veya kemiksel bir çıkıntı oluşur. Böyle bir durumda kolu askı pozisyonuna almak ve en yakın zamanda ortopedi uzmanına başvurmak gerekir.” dedi.

 

Bisikleti Her Gün Kullanıyorsanız Bu Şikâyetlere Dikkat!

Bisiklet sürme sporunu sıklıkla, neredeyse her gün yapanlarda ise bazı olumsuz durumların gelişebileceğini aktaran Enis Yıldırım, bu rahatsızlıklar karşısında ne tür şikayetlerin olabileceğini ve neler yapılması gerektiğini söyledi. Aşırı kullanım veya ani yüklenme sonrası bacak önü veya arkasında kas zorlanmalarının gelişebileceğini söyleyen Enis Yıldırım, birkaç sürüşte aynı bölgede ağrı ve zorlanma hissedilirse mutlaka bir hekime başvurmak gerektiğini belirtti. Enis Yıldırım, gelişebilecek diğer olumsuz durumlar hakkında ve şikayetlerin nasıl giderileceği yönünde ise şunları söyledi: “Bisiklet sporunu sıklıkla yapanlarda zamanla ele ve parmaklara giden sinirlerin devamlı baskı altında kalmasına bağlı el parmaklarında uyuşmalar gelişebilir. Bu durumda destekli eldiven ve gidon pedleri kullanarak bu sorun giderilebilir. Bunun yanı sıra sürüş sırasındaki pozisyona bağlı olarak sırt ve bel ağrısı oluşabilir. Bu durum da genellikle bisiklet sporunu düzenli ve sıklıkla yapan kişilerde görülebilir. Sürüş öncesi ve sonrasında yapılacak uygun sırt ve bel egzersizleriyle bu şikayetin önüne geçilebilir. Yanlış bisiklet seçimi, bisiklet üzerinde yanlış pozisyon alma ve yeterince güçlü olmayan bacak kaslarına kaldıramayacakları performans yüklemekten kaynaklı diz ağrıları da görülebilir. Sele yüksek olduğunda bacak arkasında, alçak olduğunda da diz önünde ağrı oluşabilir. Bu durumda da rahatlatıcı egzersizler yapmak şikayetleri az da olsa giderecektir. Bisiklet kullanırken ayakkabı ve çorap seçimi oldukça önem taşır. Hava almayan, çok sıkı ve kötü taban malzemesine sahip ayakkabı veya yanlış çorap seçiminden kaynaklı ayak tabanında yanmalar oluşabilir. Bu durumda yazın pamuklu spor çorabı, kış soğuklarında ise ince ancak yünlü çoraplar tercih edilmesini önermekteyiz. Sürekli bisiklet kullanılmasının kaçınılmaz diğer bir şikayeti ise sele pişikleridir. Bu durumun gelişmemesi için mutlaka kişinin kendisine uygun seleyi seçmesi gerekir. Bisiklet kullanımına özel destekli şort ya da eşofmanlar da pişik gelişimine engel olabilir. Eğer pişik gelişirse sürmeye birkaç gün ara vermek, ilgili bölgeyi günde birkaç defa yıkayıp kuru tutmak ve bu duruma uygun kremler kullanmak gerekebilir.”

Başarılı ve Mutlu Sporcuların Aldığı Hayat Değiştiren 6 Karar

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!