Fit HubSağlıkBardak Çekme

Bardak Çekme

Yazan Shawn Donnelly

Birinci sınıf atletler kas toparlanmasında terapi olarak bardak çekme uyguluyorlar (vücutlarındaki yuvarlak izler bunun bir kanıtı). Peki, siz de denemeli misiniz?

Son bir haftadır sanki birisi sol kalça kasımı Rambo’nun bıçağıyla bıçaklamış, sonra tırtıllı tarafıyla boylamasına, bacağıma kadar çizmiş gibi hissediyorum. Diğer bir deyişle, milyonlarca insan gibi ben de siyatik sinir ağrısı çekiyorum. Sebebi ise bir sinir kökümü sıkıştıran bel fıtığım ve canım çok yanıyor.

İşte, bu yüzden şu anda New York’ta Çin Tıbbı üzerine yoğunlaşan Worksong kliniğinde, bir masaj yatağının üstünde yüzüstü yatıyorum. Çevreci şıklığında bir havası var. “Gönlünden ne koparsa” tarzında bir yere benziyor. Buram buram yeşil çay kokuyor, bekleme odasında Deepak Chopra kitapları istiflenmiş. Açık fikirli olmak lazım, diyorum. Üstüm çıplak ve belimin arkasında altı tane bardak var. Hafif hafif derimi çektiklerini hissediyorum. Buna bardak veya şişe çekme deniyor ve umuyorum kalça tarafımdaki ağrıları biraz da olsa dindirecek. Eğer siz de çarenin bardak çekmede olup olmadığını merak ediyorsanız, okumaya devam edin…

Bardak Çekme Nedir?

Çin ve dünyanın başka ülkelerinde asırlardır uygulanan bardak çekme, ufak cam veya plastik bardakların vakumlama tekniğiyle vücuda yapıştırılmasıyla yapılıyor. Vakum ya bardakların üstüne takılan el pompasıyla (ki daha pratik olduğundan günümüzde en çok bu şekilde yapılıyor) ya da bardağın altına çabucak yerleştirilen alevle meydana getiriliyor; alev, hapsedilen hava soğumaya başladığında vakum yaratıyor. İkincisine “ateş çekme” de deniyor. Aklınıza Michael Phelps geldi mi?

Nasıl İşe Yarar?

Bana bardak çekme uygulayan lisanslı akupunkturcu Max Annis, “Bardak çekme masaj gibi işliyor” diyor. “Ancak kasları bastırıp itmek yerine, bardaklar kasları içlerine çekiyor.” Çoğu zaman bardakların yerleştirildiği yerlere masaj yağı sürülüyor. Sürülen yağ “kaygan bardak çekme” denen ve bardakların ağrı veya kulunç olan yerlere kaydırılmasıyla yapılan tekniği de olanaklı kılıyor.

“Bardak çekme kan akışını çoğaltıp kasları gevşetiyor ve sinir sistemini yatıştırıyor” diyor Annis. “Toksinleri salarak cilt yüzeyinin birkaç santim altında tıkanma meydana gelen bölgelere enerji akışı sağlıyor. Hastalar çoğunlukla rahatlama hissediyorlar.”

Ne Zaman Yaptırılır?

Bardak çekme daha çok boyun ağrısı ve sırt ağrısı için, özellikle de atletik burkulma ve incinmelerin neden olduğu ağrılar için kullanılıyor. “Vücutta tutulan veya kasılan kaslar, bardak çekme ile rahatlatılabilir” diyor Annis. “Özellikle akupunkturla beraber daha etkili oluyor; çünkü bardak çekme vücudun akupunktur kanallarını açıp hastayı rahatlatıyor.” Bardak çekme akciğerlere de iyi gelebiliyor; tıkanıklıkları açıp astımı kontrol altına alıyor ve vücudun griple savaşmasını destekliyor. Bu tür terapilerde (Avrupa’da çok sık uygulanıyor) bardaklar üst sırta ve göğse yerleştirilerek toksinlerin atılarak tıkanıklıkların açılması hedefleniyor.

Nerede Yaptırılır?

Bardak çekme için en yetkin kişiler muhtemelen lisanslı akupunkturculardır; çünkü bu teknik akupunktur eğitiminde öğretiliyor. Evde yapılabilmesi için uzatma tüpleriyle birlikte satılan bardak çekme kitleri de var ancak pek ideal gözükmüyorlar. “Masaj yatağında rahatlamış bir halde uzanarak terapinin eğitimli bir terapist tarafından yapılması daha iyidir.”

Ne Sıklıkta Yaptırılır?

“Genelde haftada bir kez bardak çektirmek makuldür. İzleri geçmeyen bölgelere bardak yerleştirilmemeli ve önceki seanstan kalma izler geçmeden aynı bölgeye bardak çekilmemeli” diyor Annis. Bardağın bıraktığı iz ne kadar koyuysa o bölgede o kadar sıkışma var demek.

“Tekrarlanan seanslardan sonra izlerin koyuluğu açılmaya, hasta daha az ağrı hissetmeye ve daha çabuk toparlanmaya başlayacaktır” diyor Annis ve birden çok seansın gerektiğini söylüyor. “Vücudun doğal şekilde iyileşmesi zaman alır ancak sorunun kaynağına müdahale etmek uzun vadede daha iyidir; çünkü bu tür sorunlar ağrıkesici gibi ilaçlarla maskelendiğinde sadece geçici bir rahatlama yaşanır ve çoğu zaman da nükseder.”

Sonuç

Şimdiye kadar altı kez bardak çektirdim ki kendimi kuşkucu biri olarak görürüm. Worksong salonundan hep mutlu ayrılıyorum (daha akışkan hareket ediyorum, ağrılarım azalmış oluyor) ve siyatik durumum son birkaç ayda çok daha iyi oldu. (Tabii başka etmenlerden de olabilir, işyerinde ayakta durarak çalışıyorum artık mesela.)

Ancak bardak çekme özellikle tıp diploması olan birçok kişiden eleştiri alıyor. Tedavi hakkında çok az bilimsel araştırma olduğunu ve hissedilen artıların plasebo etkisi olduğunu iddia ediyorlar. Meydana gelen izler, tedavinin devam ettiğini hatırlattığından plasebo etkisinin güçlendirdiğini söylüyorlar. İşe yarıyorsa neden yaptırmayalım?

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!