B12 vitamini, doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Ayrıca gıdalara veya takviyelere de eklenebilir. Kendisi kırmızı kan hücreleri ve DNA için gereklidir. Aynı zamanda beyin ve sinir hücrelerinin işlevi ve gelişiminde önemli rol oynar.
Önerilen alım miktarı 14 yaş ve üstü için günlük 2,4 mcg’dir. Bu oran hamileler için 2,6 mcg ve emzirenleri için ise 2,8 mcg’ye kadar yükselebilir.
B12 vitaminin faydalarını ve eksikliğinde görülen belirtileri sıralıyoruz…
Kemik Sağlığını Destekler
2.500’den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre B12 vitamini eksikliği olan kişilerin kemik mineral yoğunluğu daha düşük oluyor. B12 vitamin seviyesinin düşük olması osteoporoz riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor.
Modunuzu Yükseltir
Ruh halini düzenlemekten sorumlu bir kimyasal olan serotonin üretimi için B12 vitamini gereklidir. B12 vitamini takviyeleri, B12 vitamini eksikliği olan kişilerde ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Çalışmalar, bu vitaminin eksikliğini yaşayanlarda depresyon semptomlarını iyileştirmek için takviye kullanımını destekliyor. Depresyondan muzdarip ve B12 vitamini seviyesi düşük olan kişilerde yapılan bir araştırma; hem antidepresan hem de B12 vitamini alanların, yalnızca antidepresanlarla tedavi edilenlere kıyasla daha iyi belirtiler gösterdiğini belirtiyor.
Cilt, Saç ve Tırnak İçin Faydalıdır
B12 vitamininin hücre üretimindeki rolü göz önüne alındığında; sağlıklı saç, cilt ve tırnaklara sahip olmak için de yeterli seviyede almamız gerekir. Düşük B12 seviyesi; hiperpigmentasyon, tırnakta renk değişikliği, saç kalitesinde değişiklikler ve vitiligo gibi çeşitli dermatolojik belirtilere neden olabilir.
B12 Vitamin Eksikliğinde Görülen Diğer Belirtiler
- Düzensiz kalp atışı
- Kilo kaybı
- Ruh hali değişimleri
- Anemi
- Ellerinizde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
- Tükenmişlik
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Soluk veya sarımsı cilt
- Kas güçsüzlüğü
- Hafıza kaybı
- Bilinç bulanıklığı
B12 Vitamini Yönünden Zengin 5 Besin
Eğer siz de B12 vitamin eksikliği yaşıyorsanız, doktorunuza danışarak takviye alabilirsiniz. B12 takviyeleri için tıklayın.
Vegan besleniyorsanız ve yukarıdaki besin kaynakları size göre değilse, Veganların İhtiyaç Duyabileceği Bazı Takviyeler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.