Israrcı bir şekilde salona gidip, devamlılık sağlayabiliyorsanız eninde sonunda yaptığınız yanlışların farkına varırsınız. Zaten düzenli olarak salona gitmezseniz, asla sonuç alamayacağınız da bir gerçek.
Bu şekilide senelerinizi yanlış antrenman yaparak harcayabilirsiniz. Yanlışlarınızı bazen düşe kalka öğrenmektense, sorgulayarak öğrenmeniz size zaman kazandırabilir. Biz de sizi bazı yanlışlardan kurtarmak için bu tipik antrenman yanlışlarına değinmek istedik.
Ağırlık antrenmanlarında yapılan yanlışlar saymakla bitmeyecek cinsten. Ancak her yanlışı ele almak yerine, diğer yanlışları yapmaktan uzaklaştırabilecek olan temel yanlışlara değinmek daha doğru olacaktır.
Daha zekice antrenman yapıp, daha hızlı toparlanmak istiyorsanız kesinlikle bu yapılan yanlışlardan uzak durmalısınız. Gelişim hızınızı azaltan bu hataları bir an önce hayatınızdan çıkarmalısınız.
Kalbinizi Dinlemiyorsunuz
Kalp atışlarınız normale dönmeden tekrar setlere başlamak, özellikle bileşke egzersizlerden alacağınız verimi düşürür.
Kalp atış hızınız zirvedeyken tekrar bir squat setine başlamak, normalin altında bir performans sergilemenize neden olacaktır.
Kalp atış hızı izolasyon egzersizlerinde çok büyük bir önem taşımasa da; squat, deadlift veya bench press gibi bileşke egzersizlerden alacağınız verimi etkileyebilir. Daha az dinlenerek kendinizi yormak yerine, daha çok dinlenip daha iyi ağırlık kaldırmaya odaklanmanız gelişiminiz için çok daha doğrudur.
Yeterince Yemek Yemiyorsunuz
Yağ oranınızı korumak için çok sıkı diyetler yaparak veya çok fazla yemek yiyip antrenmandan alacağınız verimi zirveye çıkaracağınızı düşünerek gelişiminizi yavaşlatıyor olabilirsiniz.
Yemeniz gereken optimum miktarları yemeniz çok önemli. Beslenmeniz size ne az ne de fazla gelmeli. Hem çok fazla yağlanmamalısınız, hem de antrenmanlarda en iyi performansınızı sergileyebilmelisiniz.
Genelde yağ oranı koruyabilmek için çok çok düşük kaloriler almak daha yaygın olan hatalardan. Karbonhidrat miktarını arttırıp, kalorilerinizi arttırdığınızda çok yağlanmadığınızı; hatta antrenmanlarda da ciddi oranda daha iyi performans sergileyebildiğinizi göreceksiniz.
Metabolizmanızı yavaşlatıp, antrenman ve antrenman sonrası toparlanma kalitenizi düşürmek yerine yeterince yemek yemeye odaklanın. Belki de yağ yakıp kas yapabileceğiniz bir döneme dahi girebilirsiniz.
Kalça Kaslarınızı Önemsemiyorsunuz
Kalça kasları vücuttaki en büyük ve en güçlü kas grubudur. Koşudan güç egzersizlerine, patlayıcılıktan dayanıklılığa her alanda kalçanıza başvurursunuz.
Evet, squat ve deadlift yaptığınızı biliyoruz. Yapabileceğinizin fazlası olduğunu vurgulamak istiyoruz.
Squat ve deadlift gibi egzersizler, kalçayı direkt olarak çalıştırmaz. Kalçayı direkt olarak çalıştırarak, daha fazla verim alabilirsiniz. Bu da hem kas kütlesi, hem güç, hem de performansta artış anlamına gelir.
Hip thrust gibi egzersizlere yer vererek, kalçanızı en iyi şekilde kullanabileceğiniz setler uygulayın. Hip thrust egzersizinde, squat ve deadlift egzersizlerindeki gibi merkez bölgesi stabilitesi, sırt gücü kavramlarına ihtiyacınız olmayacak. Bu sayede kalçaya çok daha fazla stres uygulayarak kalça kaslarınızı izole edebileceksiniz. İlginçtir ki, hip thrust egzersizinde gelebileceğiniz nokta, squat maksimumunuzla neredeyse aynı rakama yakındır.
Bu sayede önemli egzersizler olan squat ve deadlift rakamlarınız artacaktır. Bu da direkt olarak kas gelişiminizi ve gücünüzü etkileyecektir.
Özellikle daha önce kalça kaslarınızı hiç direkt olarak çalıştırmadıysanız, sonuçlara şaşıracaksınız.
Kardiyo Antrenmanlarını Aksatıyorsunuz
Kardiyo, her ne kadar sevmesenizde çok faydalıdır. Hem toparlanmanızı hızlandırır, hem eklemlerinize iyi gelir, hem hareket kapasitenizi arttırır hem de kalp sağlığınızı korur.
Bu kadar faydası olan kardiyo antrenmanlarını haftada en az 2-3 kere rutininiz içine yerleştirmelisiniz. Bu hem ağırlık antrenmanlarınıza pozitif yansıyacak, hem de sağlığınıza pozitif yansıyacak. Daha hızlı bir metabolizmanız olacak. Daha aktif olduğunuz için çok daha verimli antrenmanlar çıkaracaksınız.
Günlük hayatta yapabileceğiniz daha fazla fiziksel aktivite varsa ve bu performansınızdan çalacak kadar yoğun bir fiziksel aktivite değilse kesinlikle size katkı sağlar. Çünkü eski çağlarda insanlar, şu anda olduğumuzdan çok daha aktif ve sağlıklıydılar! Günde 10,000 adım gibi sloganlarla bu yüzden insanlar aktif bir yaşama teşvik ediliyorlar.
Programsız Bir Şekilde Antrenman Yapıyorsunuz
Ağırlık antrenmanı yapan bir kişinin kendine yapabileceği en büyük kötülüklerden biri, programsız olmaktır. Ne yönde geliştiğinizi bilmeden, salonda saatler harcamak sizce de korkunç derecede yanlış değil mi?
Saatler ayırdığınız bir aktiviteden, ne kadar verim alıp almadığınızı bilmemek bir süre sonra antrenman yapma isteğinizi de azaltacaktır.
Programsız antrenman yapmak ve doğaçlayarak ilerlemek, haritasız bir şekilde okyanusa açılmak gibidir. Tabii ki doğaçlama da olsa antrenman yapmak, hiç antrenman yapmamaktan iyidir. Fakat bizim istediğimiz iyi değil, en iyiyi yapabilmeniz.
Harita olmadan okyanusa açılmak yerine elinize bir harita almayı deneyin. Programa sadık kalın. Sonuçlara siz de şaşıracaksınız.