Ramazan ayında oruç tutarken supplement kullanımı bir kat daha önemli hale gelir. Oruç tutarken doğru supplementleri kullanmak, hem fitness hedeflerinizi desteklemek hem de ihtiyacınız olan besin maddelerini karşılamak açısından oldukça önemlidir.
Oruçluyken vücudunuza belli bir süre katı ve sıvı gıdalar almazsınız. Bu durumun hem fiziksel hem ruhsal olarak yansımaları olur. Orucun fiziksel yansımaları arasında enerji düşüklüğü, odaklanma problemi, hareketlerin yavaşlaması, halsizlik vs görülebilir. Peki, oruçtan kaynaklı bu etkileri en aza indirerek daha dinç bir Ramazan geçirmek mümkün mü?
Bildiğiniz gibi Ramazan’da iki adet ana öğün vardır. Sahur ve İftar. Bu iki öğünde yediklerinize dikkat ederek ve doğru gıda takviyelerini (supplement) kullanarak daha verimli bir Ramazan dönemi geçirmeniz mümkün. Fitness hedeflerinize ulaşmak için Ramazan ayı boyunca da planlı hareket etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. İftar’da gelişi güzel yemek yiyerek o çok arzuladığınız “baklavalara” maalesef ulaşamazsınız. Ramazan ayını hem ruhunuzu hem bedeninizi temizleyen bir detoks dönemi olarak da düşünebilirsiniz.
Muscle & Fitness’ı ziyaret edip bu yazıyı okuyorsanız uzun zamandır ağırlık antrenmanlarına zaman ayıran aktif bir birey olduğunuzu düşünüyoruz ya da spor yapmaya yeni başladınız. Her iki durumda da Ramazan’da beslenme ve supplement desteği sizin için daha da önemli bir konu olmakta. Peki, hangi takviyeleri kullanmalı? İşte ihtiyacınız olanlar:
RAMAZANDA KULLANILMASI GEREKEN TAKVİYELER
PROTEİN TOZLARI
Uzun süredir bizi takip eden bir okurumuz olarak proteinin kas gelişiminiz açısından (ve diğer vücut işlevleri konusunda) ne kadar önemli olduğunu zaten bildiğinizi düşünüyoruz. Proteinin önemi oruçluyken daha da artmakta. Unutmayın; protein sizi tok tutar. Ramazan’da ayında zaten sizi tok tutacak gıdalara ihtiyacınız var öyle değil mi?
Whey protein İftar menüsü için en uygun proteindir çünkü kanınıza hızlıca karışır ve uzun süreli bir açlıktan sonra vücudunuzu zengin bir amino asit akışına maruz bırakarak kaslarınızın kendilerini beslemesini sağlar.
Kazein protein ise uzun bir sürede sindirilen (ortalama 7 saat) bir protein çeşididir ve bu özelliği kazein proteini Sahur öğünü için en ideal protein yapmaktadır. Sahur öğününüzde kazein proteini tüketerek kaslarınıza gün içerisinde ihtiyacı olduğu amino asit akışını sağlayabilirsiniz.
KREATİN
Kreatin kas gelişimi için tavsiye edilen başlıca takviyelerdendir. Ağırlık antrenmanları sırasında kaslarınıza enerji desteği sağlayan kreatinin bir özelliği de kas hücrelerinizin hacmini arttırmasıdır yani bir diğer değişle kas hücrelerinizdeki su miktarını arttırır. Bunun iki yararı vardır; birincisi kas dokularınıza daha çok besin maddesinin taşınmasını sağlar, ikincisi de kaslarınızdaki su yüzdesini artarak gün içerisinde vücudunuzu daha az susuz bırakır.
BCAA
Ramazan ayında o uzun uzadıya yaptığınız antrenmanlar sonunda elde ettiğiniz kaslarınızı korumak istiyorsanız BCAA kullanacağınız bir diğer takviyedir. BCAA kas yıkımlarına karşı sizi korur.
MAGNEZYUM
Su eksikliği kaslarınızı da etkileyebilir. Kas kramplarını önlemek için magnezyum takviyesi almak bu konuda size yardımcı olabilir. Yalnız aşırı magnezyum kullanımının da ishal gibi sorunlara yol açabileceğini hatırlatmak isteriz.
C VİTAMİNİ
C vitamini genel amaçlı kullanılan bir vitamindir. C vitamini bağışıklık sisteminizi destekler ve oruçluyken hücrelerinizi korumanıza da yardımcı olduğu bildirilmektedir.