Fit HubBeslenmeYazın Bahçenizde Yetiştirebileceğiniz Besinler

Yazın Bahçenizde Yetiştirebileceğiniz Besinler

Havaların ısınmasıyla beraber toprağın verimi her geçen gün artıyor. Ekim yapmak için artık hiçbirimizin tarımla uğraşmasına gerek olmadığı bu günlerde yükselen bir trendi sıkça duyar olduk. Son zamanların yükselen trendi gıda peyzajı, bahçesi olan veya olmayan çoğu insanın denemeye fırsat verdiği bir besin yetiştirme trendi olarak biliniyor.

Yani, bol bol güneş alan bahçeler ve balkonlar, bu yaz dalından koparıp yiyeceğiniz besinler ile değerlendirilebilir! Siz de bahçenizde veya balkonunuzda hangi besinleri yetiştirebileceğinizi merak ediyorsanız işte birkaç öneri!

Bezelye

Bezelye, yazın en çok yetiştirilen sebzelerin arasında yer alıyor. Sebebi ise ekildiği andan itibaren hasat zamanının 6 ile 8 hafta içerisinde gerçekleştirilebiliyor olması. Kısa sürede hasat edilen bezelye tohumlarına çeşitli satış yerlerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bezelye Bakımı Hakkında Bilgiler

Bezelyeyi doğru toprağa ekmek önemlidir. Bunun için humuslu, kireç oranı ortalama, killi ve ph değeri 5.5 ile 6.7 arasında olan topraklara ekim yapılmalıdır. Bu durumda bahçenizdeki toprağı iyi analiz etmeniz gerekebilir. Bunlara ek olarak fideleme işlemi öncesinde bezelye tohumlarının suda bekletilmesi önerilir. Çimlendikten sonra tohumları torf ve toprak karışımına 4 cm derinliğe gömülü olacak şekilde ekebilirsiniz.

Bezelye Tüketiminin Avantajları

Besin değeri yüksektir: Diyet lifleri, nişasta, protein ve bolca vitamin içeren bezelye, besin değeri yüksek sebzelerin arasında yer alır. Bu sayede yaz boyunca ihtiyaç duyacağınız değerleri vücudunuza sağlayabilir.

Cilde iyi gelebilir: Bezelyenin yapısında alfa karoten bileşeni yer alır. Alfa karoten ise cilt için avantaj sağlayan bileşenlerden biri olarak bilinir ve antioksidan etkisi sayesinde cildin arınmış, parlak gözükmesine de yardımcı olabilir.

Kan şekerini dengeleyebilir: Bezelye, yüksek oranda protein ve lif içerir. Bu sayede kandaki şekerin dengelenmesine yardımcı olabilir. Şeker oranı oldukça az olan bezelye, ani şeker yükselmesinin önüne geçebilir.

Marul

Marul, hem bahçede hem de saksıda yetiştirilebilen sebzelerden biri olarak biliniyor. Eğer bahçenizde yer kalmadıysa saksıya ekerek hasat edebilir, salatalarınıza taze bir dokunuş sağlayabilirsiniz.

Marul Yetiştirilmesi Hakkında Bilgiler

Marul, bakımı kolay bir sebzedir. Tohumunu aldığınız marulu, humus bakımından zengin bir toprakla bir araya getirmeniz önemlidir. Torf ve gübre bakımından zengin bir toprak alarak daha sağlıklı gelişmesine de yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, aşırı güneş alan alanlara ekmemeniz önerilir. Marulun, dikim işleminden sonra 30 ile 60 gün arasında hasat edilebileceği biliniyor.

Marul Tüketiminin Avantajları

Cildi nemlendirir: Marul cildi toksinlerden arındırarak cilt gözeneklerinin açılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte ciltte doğal bir nemlenme sağlar. Yazın cildinizin kaybettiği nemi sağlamaya yardımcı olabilir.

Kilo kontrolüne yardımcı olur: Çok az yağ ve kalori içeren marul, diyet programlarının vazgeçilmezidir. Çünkü bol tüketilmesi tokluk hissi verir ve uygulanan diyetlerde kilo verme sırasında kolaylıklar sunar.

Vitamin deposudur: Gün içinde bir miktar marul tüketimi, cilt hücreleriniz için gerekli olan A vitamininin büyük kısmını karşılar. Ayrıca içindeki potasyum minerali ile marul, kan dolaşımını düzenler ve cilt sağlığına katkı sunar. İçindeki E ve C vitaminleri ayrıca cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur.

Bebek Havuç

Bebek havuç, havuçların bebek haliyle hasat edilmesi anlamına gelir. Böylece havuç kadar uzun bir süre hasat zamanını beklemenize gerek kalmadan, bebek havuçlarınızı sofralarınıza hızla taşıyabilirsiniz.

Bebek Havuç Bakımı Hakkında Bilgiler

Havuçlar, bahçe toprağında yetiştirilebileceği gibi aynı zamanda da saksıda da büyüyebilir. Tahmin edebileceğinizden çok daha kolay yetiştirilen bebek havuçlar için öncelikle derince ve geniş saksılar edinmeli, torf bakımından zengin toprağınızı hazırladıktan sonra ekime başlayabilirsiniz. Ekim sonrasında havuç tohumlarının üzerini 1-2 santimetreyi geçmeyecek kadar torfla örtüp sulamanız önerilir. Bebek havuçlar, ortalama 30 gün içinde olgunlaşır, 20.günden itibaren hasadını yapabilirsiniz.

Havucun Bazı Önemli Özellikleri

A vitamini deposudur: Havuç, vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten açısından zengindir. Bu besin, iyi görmeyi destekler. Ayrıca; büyüme, gelişme ve bağışıklık fonksiyonu için de önemli olduğu bilinir.

Kemik sağlığını destekler: Havuç, K vitaminleri açısından da zengin oluşu sayesinde sıkça önerilir. Filokinon olarak da bilinen K1 vitamini, havucun içinde bolca vardır. Bu vitamin ise kan pıhtılaşması için önemlidir ve kemik sağlığını geliştirebilir.

Kilo kontrolünü destekler: Düşük kalorili bir yiyecek olarak havuç, sonraki öğünlerde tokluğu artırabilir ve kalori alımını azaltabilir. Bu nedenle, etkili bir kilo verme diyetine faydalı bir katkı olabilir.

Taze Soğan

Taze soğan, aroması ile katıldığı her tarifi lezzetlendirirken, sahip olduğu bileşenler sayesinde de çoğu diyetin içerisinde bulunuyor. Taze soğan, ekildiğinden itibaren 10-12 hafta içerisinde tüketime hazır olan bir sebze!

Taze Soğan Yetiştirirken Bilmeniz Gerekenler

Taze soğan da bahçede yetişebildiği gibi saksıda da kolaylıkla yetişebilir. Yetiştiriciliğe başlamadan evvel gerekli malzemeleri temin ederek ilk adımı atabilirsiniz. Taze soğan için, büyük boy saksı, torflu toprak, doğal gübre, arpacık soğan ve sulama kabına ihtiyacınız olacak. Ekimden itibaren 60 gün içerisinde hasadını gerçekleştirebilirsiniz.

Taze Soğan Tüketiminin Avantajları

C vitamini içerir: Yeşil soğanın her porsiyonunda konsantre bir doz C vitamini bulunur. C vitamini açısından zengin besinlerin de vücudun savunma mekanizmasını güçlendirdiği bilinir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekleyici özelliklere sahiptir.

K vitamini içerir: K vitamini; kemiklerdeki kalsiyumu korumak ve kemik yoğunluğunu artırmak için gerekli olan proteinin üretimini sağlamasıyla bilinir. Kemik yoğunluğu da bu proteinler sayesinde artar.

Anti-enflamatuardır: Doğal bir anti-enflamatuar olan yeşil soğan vücutta iltihap oluşumunu önlemesiyle öne çıkar. Ayrıca ürik asit sebebiyle kemik ve kaslarda biriken iltihaplı ödemin vücutta kolayca atılmasına yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Doğal besinlerden alacağınız vitaminlere ek olarak multivitamin takviyelerini de tercih edebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!