Izgara et kansere neden olur!!!
Yanlış:
İlk duyulduğunda kulağa vejetaryenlerin savaş narası gibi gelse de, bu iddiada zerre kadar da olsa bir gerçeklik payı olduğu doğrudur ama biftekten uzak durmanıza neden olacak kadar ciddi bir tehlike söz konusu değildir. Bir parça etin kızgın bir ızgarayla ilk karşılaşmasında etin içindeki aminolar ve kreatin ısıya reaksiyon gösterir ve heterocyclic amines (HCA’ler) denen ve kanserojen olan kimyasallar salgılarlar. Ne yazık ki HCA üreten yegane proteinler temel besinlerimiz olan biftek, balık ve beyaz ettir (Tofu, sebze burgerleri, süt, yumurta ve ciğer gibi sakatatlar bu suçlamalardan beraat etmiştir). Size asla et yemeği bırakmayı tavsiye etmeyeceğimize göre bu HCA’larla başa çıkmanın başka bir yolunu bulmamız gerekiyor.
National Cancer Institute’e (Bethesda, Maryland) göre, HCA üretimine katkısı olan üç etken söz konusudur: Pişirme tekniği, ısı ve süre. Izgara yaparken ısıyı azaltamayacağımız için, etin kömür üzerinde geçireceği süreyi azaltmak HCA miktarını azaltabilir. Bir araştırma, orta ya da iyi pişmiş et yiyen deneklerin az pişmiş et yiyenlere kıyasla mide kanserine yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu durumda az pişmiş yemeyi tercih etmek en mantıklısıdır.
Ayrıca eti ızgarada pişirmeden önce mikrodalgaya koymak da HCA seviyesini azaltabilir. Yapılan birkaç araştırmaya göre, eti pişirmeden önce bazı malzemelere bulamak HCA miktarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Fakat eti terbiye etmenin lezzetini arttırması da beklendiği için araştırmalarla desteklenmiş şu tekniği deneyin: Zeytinyağı, limon suyu, doğranmış soğan ve sarımsağı karıştırın ve eti içine koyup ızgarada pişirmeden önce buzdolabında birkaç saat bekletin. Dostlarınız ve sağlığınız size minnettar kalacaktır.