Fit HubCelebrityİngiliz Kanalı’nın Kralı: Michael Read

İngiliz Kanalı’nın Kralı: Michael Read

Son zamanlarda açık su yüzme adına Türkiye’de heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Türk yüzücülerden oluşan bir grup, KKTC’den Mersin’e yüzdü. 8 Ekim’de Emre Seven Mersin-Kıbrıs parkurunu solo geçmeyi denedi. Emre Seven’in geçişinde gözlemci olmak için İngiliz yüzmesinin efsane ismi Michael Read Türkiye’ye geldi. Michael Read’in Türkiye’ye gelişi büyük heyecan uyandırdı.

Michael Read Kimdir?

1941 doğumlu yüzücü İngiliz Kanalı’nı 33 geçiş ile erkeklerde 1. Sırada, genelde ise 2. Sırada yer alıyor. Read yüzmeye 14 yaşındayken başladı ve 1955 yılında Brighton Yüzme Kulübü’ne katıldı, 1957 yılındaysa kulüp komitesinin en genç üyesi oldu. İngiltere Okullar Arası Şampiyonaları ile İngiltere Üniversiteler Arası Şampiyonaları’nda birincilik aldı ve 1959 İngiltere Şampiyonası’nda 2. Sırada yer aldı. Bu başarılarından sonra İngiltere’yi 1960 Roma Olimpiyatları’nda temsil etmek üzere seçildi ancak sakatlandığı için olimpiyatlarda yarışamadı. 1969-1971 yılları arasında Uluslararası Yüzme Federasyonu’nda (FINA) hakemlik, çıkış hakemliği ve zaman hakemliği görevlerinde yer aldı.

1969 yılında Kanal Yüzme Birliği’ne katıldı. Aynı yıl İngiliz Kanalı’nda ilk geçişini tamamladı. 1973’te Kanal Yüzme Birliği’nin komite üyesi oldu. 1977-1993 yılları arasında Kanal Yüzme Birliği’nde başkan yardımcısı olarak çalıştı ve 1993-1999 yılları arasında başkan seçildi. 1999’da yeni oluşturulan Kanal Yüzme Birliği’nin yönetim kuruluna katıldı ve başkan seçildi.

İngiliz Kanalı’nın önceki kralı Avustralyalı uzun mesafe yüzücüsü Des Renford idi. Des Frond 19 kez geçiş denemesi yapıp başardı ve 1975-1979 yılları arasında İngiliz Kanalı Kralı unvanını elinde tuttu. Michael Read, Des Renford ile uzun süre mücadele ettikten sonra 1979’da İngiliz Kanalı Kralı oldu. Michael Read, rakibinin rekorunu 31 geçiş ile yeniledi ve 1984’te İngiliz Kanalı’nda yüzmekten emekli oldu. 2000 yılında unvanını kaybetti ancak 2004’te 33. geçişini yaparak unvanı geri kazandı.

Rekorlarla Dolu Yüzme Kariyeri

Michael Read uluslararası yarışmalar ve geçişlerde 70’in üzerinde rekor kırarak adını tarihe yazdırmayı başardı. Read’in rekorlarının bazılarına göz atalım:

  • 1972’de İngiltere’nin en büyük doğal gölü olan Windermere’i 3 kez durmadan geçen ilk kişi oldu. (Toplam 30.72 mil)
  • Yine 1972’de Windermere’yi 4 kez durmadan geçerek bunu başaran ilk kişi oldu. (Toplam 41 mil)
  • 1973’te İskoçya’da bulunan Tay Gölü’nü yüzen ilk kişi oldu. (14 mil)
  • Bünyesinde 60 tane ada barındıran Lomond Gölü’nü 2 kez durmadan geçen ilk kişi oldu. (Toplam 21.6 mil)
  • 1979’da İngiliz Kanalı’nı 6 kez geçti ve bir yılda kanalı en çok geçen erkek unvanını aldı.
  • İngiliz Kanalı belli tarihler arasında geçilmektedir. Read 28 Ekim 1979’da İngiliz Kanalı’nı yüzerek en geç tarihte kanalı geçen kişi oldu.

Read, gençliğinde 225’in üzerinde İngiliz Uzun Mesafe Yüzme Birliği’nin düzenlediği yarışmalara katıldı. 1970 yılında Windermere Uluslararası Yüzme Şampiyonası, Loch Ness Şampiyonası da dahil olmak üzere İngiltere’de bir çok şampiyonluk kazandı ve 70’in üzerinde rekorun sahibi oldu. 9 yıl üst üste Windermere Uluslararası Yüzme Şampiyonası’nda şampiyon oldu. 1978’de Uluslararası Maraton Yüzme Onur Listesi’ne alındı ve hem Yunanistan’daki Nikiti hem de İtalya’daki Dervio’nun onursal vatandaşı oldu. Şubat 2009’da, dünya çapında açık su yüzme yönetimine katkıda bulunanları ödüllendiren Uluslararası Yüzme Onur Listesi Davids / Wheeler Anma Ödülü’ne layık görüldü.

Michael Read Türkiye’de!

Açık su yüzme branşının değerli ismi Michael Read, Türkiye’deki bir çok açık su yüzücüsü ile bir araya geldi ve beraber yüzdü. Read, 25 Eylül sabahı Avcılar’da İngiliz Kanalı’nı geçmiş Türk yüzücülerle beraber 2 kilometrelik parkurda kulaç attı. Read ile yüzen Türk yüzücülerin aktardıklarına göre Read hala 2 kilometre gibi uzun bir mesafeyi yüzerken bile 100 metreyi 1 dakika 24 saniyede alıyormuş. 1 dakika 24 saniyelik bir derece günümüzde birçok genç yüzücünün hala tutturamadığı bir tempo. Read’in 79 yaşındayken gösterdiği performans hayranlık uyandırıcı.

Yarışmacı yüzücü olarak kariyerimi bitirdiğimde ben de İngiliz Kanalı’nı geçmeyi istiyorum. İngiliz Kanalı’nı geçmek için yoğun bir hazırlık yapmak gerekiyor ancak yarışmacı yüzücü olarak bir sene içerisinde sürekli müsabakalara katıldığım için bunu sağlayamıyorum. Bu sebeple de Kanal’da yüzmek için yarışmacı yüzücü olarak kariyerimi tamamlamayı bekliyorum.

Read’i Türkiye’de yakalayınca ben de kendisine birkaç soru sormak istedim. Verdiği cevapların birçok sporcuya yol göstereceğini düşünüyorum. Kendisiyle yaptığım röportajı sizlerle paylaşıyorum.

İngiliz Kanalı’nda yüzmek isteyen kişilere neler önerebilirsiniz?

İngiltere’ye Kanal’ı yüzmeye gelenler için en önemli şey soğuk suya alışmak. Bana göre soğuk su bir numaralı meydan okuma. Bu da yüzücülere en az 6 saat 16 derecenin altındaki suda yüzmeleri hakkında ısrar etmemizin bir nedeni.

İngiliz Kanalı’nı 33 defa geçtiniz. İngiliz Kanalı’nı geçmek her defasında nasıl değişti? Zorlaştı mı? Yoksa psikolojik olarak kendinizi daha rahat mı hissettiniz?

Birkaç defa Kanal’ı geçtikten sonra alıştım ama her defasında ilk seferki gibi zordu. Hiçbir yüzüşümün kolay olmadığını söyleyebilirim.

İngiliz Kanalı’nı yüzmek uzun zaman alıyor. Yüzerken neler düşünüyorsunuz? Güçlü kalabilmek için uyguladığınız psikolojik taktikler var mı?

Başarılı bir şekilde yüzmeyi tamamlamak için benim en önemli psikolojik taktiğim toplam mesafeyi 1 saatlik parçalara ayırmak. Bugün bile yarın suya girecek olsam 16-18 saat yüzebilmeyi hedeflerim, bu şekilde toplam mesafeyi mental olarak çalışabilirim. 2 saat sonunda 1/9’unu bitirdim, 3 saat sonunda 1/6’sını, 6 saat sonunda 1/3’ünü bitirdim diyerek toplam mesafeyi parçalara ayırıyorum.

İngiliz Kanalı’nda yüzmenin en zor kısmı nedir?

(İngiliz Kanalı geçişi Fransa’da son bulur. Geçişin sonlarına gelindiğinde Cap Griz-Nez’i görürsünüz. Burası karaya en yakın noktadır. Ancak Cap Griz-Nez’deki akıntı ve gelgit çok kuvvetlidir. Bu sebeple karayı gördüğünüz halde saatlerce karaya çıkamayabilirsiniz. Gelgitin yönüne göre akıntı sizi Cap Griz-Nez’in sağına veya soluna atabilir. Cap Griz-Nez’i gelgitlerine rağmen direk Cap Griz-Nez’den karaya çıkabilen yüzücü sayısı oldukça azdır. Bu noktada önemli olan saatlerce sürse bile yüzmeye devam edip Cap Griz-Nez’in sağındaki ya da solundaki diğer sahillerden karaya çıkmaya çalışmaktır.)

İngiliz Kanalı’nın en zor kısmı 3 millik Cap Griz-Nez’e  (Fransa’da bulunan bir burun) gittiğinizde oluyor. Ben yavaş bir yüzücü olduğum için asla Cap Griz-Nez’den çıkamayacağımı biliyorum. Her iki yönde ne kadar sürüklendiğimi anlamak için kendimi kontrol etmek zorundayım. Ama en önemli kısım moralini bozmamak , botu takip etmek ve her şeye rağmen devam etmek. Cap Griz-Nez’de akıntı sizi dışarı atabilir ve bu moral bozucu. Ama yüzmeye devam etmek aynı derecede önemlidir, akıntıdan ilerlemeye devam edersiniz ve kıyı sularına girersiniz ve sonunda Wissant veya Cap Blanc-Nez’e çıkacaksınız. Önemli olan şey asla pes etmemek.

Türkiye’de yüzmek istediğiniz özel bir yer var mı? İstanbul Boğazı ya da Çanakkale Boğazı gibi.

Nerede yüzersem yüzeyim yeni meydan okumaları severim. İstanbul Boğazı’nda yüzdüm ama açıklara gidemedim. Bunu kesinlikle yapmayı istiyorum. Her zaman yeni bir meydan okumayı kabul etmeyi severim.

Yüzmenin sizin için ne anlam ifade ettiğini söyleyebilir misiniz?

Galiba her şey. Kesinlikle zihin rahatlığı, rahatlama, başarı ve  meydan okuma anlamlarına geliyor. İnsanları bu muhteşem spora yönlendirebilmek ve yardım edebilmek için yapabileceğim her şeyi yapmaktan her zaman mutluluk duyarım.

Bir mottonuz var mı? Varsa bizimle paylaşabilir misiniz?

Sadece yüzmeye devam et. Ulaşman gereken noktaya kadar bir kolunu diğerinin önüne atmaya devam et. Yapabileceğini düşünüyorsan asla pes etme.

60 yıldan daha uzun süre yarışmalara katılmaya devam eden ve hala da 30 kilometrenin altındaki mesafelerde yarışmaya devam eden Michael Read her yaşta yüzülebileceğini tüm dünyaya en iyi şekilde gösteriyor.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!