Fıstık ezmesi, dünyanın en popüler atıştırmalık malzemelerinden biridir. Lezzetli ayrı dokusu ayrı özel fıstık ezmesi erimeden önce tüm ağıza yayılır ve çok net bir tat bırakarak lezzet imzasını atar. Tabii ki, herkes fıstıkların tadını çıkaramayabilir. Zira fıstık bazı insanlar için oldukça alerjiktir ve ölümcül olabilir.
Yer fıstığı ezmesi ve fıstık ezmesinin popülaritesinin sebebi şahane lezzeti olmaktan ziyade bir “süper gıda” olmasıdır. Fıstık ezmesi, bir dizi diğer temel besin ve mineral ile birlikte zengin bir niasin, folat, E Vitamini kaynağıdır. Ayrıca lif ve protein bakımından da zengindir. Haliyle kendisi, tüm sporcular için vazgeçilmez bir besin kaynağı konumundadır.
Sporcu vücudunu beslemek kaliteli ve yoğun gıdaları gerektirir ve fıstık ezmesi kesinlikle bu kategoriye girer. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, porsiyon başına 190 kalorilik kalıcı enerji sağlar.
Vücudumuzu zor egzersizler veya dayanıklılık koşuları ile zorlamak için fıstık ezmesinin gücünden rahatlıkla yararlanabilirsiniz. Egzersiziniz daha verimli hale gelecektir ve antrenman sonrası fiziksel toparlanmanız daha kaliteli olacaktır.
Fıstık ezmesini çok övdük değil mi? Şimdi, nedenini anlamanız için size onunla ilgili 10 gerçekten bahsedeceğiz…
1. Fıstık Kuruyemiş Değildir
Hayır, yakın arkadaşları kaju ve cevizden farklı olarak, fıstık aslında bir baklagildir. Bu baklagil, bakla ve fasulye gibi baklagillerin içinde bulunan basit ve kuru bir meyvedir aslında. Öyleyse neden fıstıklara baklagil gibi davranılmıyor? Galiba insanlar kuruyemiş olduklarını varsaydılar, atıştırmalık olarak tükettiler ve ancak ondan sonra gerçeği öğrendiler.
2. Bir Kavanoz Fıstık Ezmesinde 540 Fıstık Vardır
Bu ciddi bir miktardır, bu yüzden muhtemelen tüm kavanozu mideye indirmemeniz gerekir. fıstık miktarı dokuya göre değişiklik gösterir. Pürüzsüz krem fıstık ezmesi kavanozlarında biraz daha fazla fıstık vardır, tanelilerde ise daha az. Kavanoz üzerinde her zaman gerçek rakamlar yazmayabilir. Tüketiminizi bunu göz önünde bulundurarak yapın.
3. Fıstık Ezmesi Muhtemelen Maccu Picchu’da İcat Edildi
Araştırmacılar bu konuda emin değillerdir, ancak fıstıkların ilk kez Aztekler tarafından yağ olarak ezildiğini ve fıstıkların muhtemelen ilk kez Brezilya ve Peru’da hasat edildiğini düşünüyorlar. Ancak, temiz küçük cam kavanozlarda Aztek fıstık ezmesi bulamazsınız. Zira Marcellus Gilmore Edsonof adlı bir Kanadalı, 1884’te ısıtılmış yüzeyler kullanarak kavrulmuş yer fıstığından fıstık ezmesi üretme yönteminin patentini aldı. George Bayle adında bir işadamı 1894’te aperatif yiyecek şeklinde fıstık ezmesi üretti ve fıstık ezmesinin modern versiyonu, 1904 St. Louis Dünya Fuarı’nda ilk defa tanıtıldı (1).
4. Fıstık Ezmesi Tıbbi Nedenler için Kullanılmıştır
1890’da St. Louis’den Dr. Ambrose Straub adlı bir doktor, et çiğneyemeyen dişsiz insanlar için protein yerine geçebilecek bir besin üretilmesini gerektiğini düşündü ve böylece, çareyi fıstık ezmesinde buldu. Ancak yer fıstığı dişsiz insanlara protein sağlamadan ve ABD ordusunun iki dünya savaşı sırasında ayrılmaz bir parçası olana kadar hayvancılıkta kullanılacak bir yiyecek olarak görülüyordu.
5. Şekersiz Fıstık Ezmesi Herkes İçin Faydalıdır
Yüksek yağ içeriği nedeniyle fıstık sizin için oldukça faydalıdır. Fıstık yiyecekleri metabolize etmenize yardımcı olan ve yüzlerce enzimin düzgün çalışması için hayati önem taşıyan magnezyum içerir. Hava kirliliği gibi toksinlere karşı koruma sağlar. Alzheimer ve diyabet gibi nörolojik hastalıklara yardımcı olan E Vitamini ve kalbinize iyi gelen niasin içerir. Belki de bu yüzden kalorisi oldukça yüksektir. O yüzden şekersiz fıstık ezmelerine yönelin, zira şekerle alacağınız kaloriyi yükseltmenin alemi yok. Ancak her koşulda tüketirken dikkatli olmak gerekir.
6. Doğal Fıstık Ezmesi Kas Onarımını Destekler
Fıstığın kalorisinin %15’i proteinden meydana gelir. Diğer birçok bitkisel gıdaya kıyasla oldukça fazla olan bu miktar fıstığı sporcular için en sağlıklı atıştırmalıklardan biri yapar. Egzersiz sırasında parçalanan kas dokusu, hasarı onarmak için amino asitlere ihtiyaç duyar. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır ve fıstıkta bunlardan çokça vardır. Antrenman öncesi veya sonrasında fıstık ezmesi yemek kas onarımınızı destekleyecektir.
7. Fıstık Ezmesi Vitamin ve Mineral Açısından Zengindir
Fıstık ezmesi oldukça besleyicidir. 100 gramlık yer fıstığı ezmesi birçok vitamin ve mineral sağlar (1):
- E Vitamini: RDA’nın% 45’i
- B3 Vitamini (Niasin): RDA’nın% 67’si
- B6 Vitamini: RDA’nın% 27’si
- Folat: RDA’nın% 18’i
- Magnezyum: RDA’nın% 39’u
- Bakır: RDA’nın% 24’ü
- Manganez: BKİ’nin% 73’ü
Ayrıca biyotin oranı yüksektir ve iyi miktarda B5 vitamini, demir, potasyum, çinko ve selenyum içerir.
8. Antioksidan Zenginidir
Çoğu gerçek gıda gibi, fıstık ezmesi de sadece temel vitamin ve minerallerden daha fazlasını içerir. Ayrıca, bazı sağlık yararları olabilecek diğer biyolojik aktif besin maddelerini de içerir.
Fıstık ezmesi, artriti azaltabilen p-kumarik asit gibi antioksidanlar açısından oldukça zengindir (3).
9. Karbonhidrat Oranı Düşüktür
Saf fıstık ezmesi sadece % 20 karbonhidrat içerir, bu da düşük karbonhidrat diyeti için onu uygun hale getirir. Ayrıca kan şekerinde çok düşük bir artışa neden olur ve tip 2 diyabetliler için mükemmel bir seçenektir (4).
10. Köpeğinize Organik Fıstık Ezmesi Verebilirsiniz
Köpeğinize doğal fıstık ezmesi verebilirsiniz. Ancak fıstık ezmesi şekersiz olmalıdır pek tabi. Şeker, köpeğiniz için gerçekten zararlı olsa da kaliteli organik fıstık ezmesi, köpeğinizin bağışıklık sistemini geliştirip hastalığa karşı savunmasına yardımcı olmak için gerekli olan B vitaminleriyle doludur.