İki hamburger ekmeği arasına türlü türlü malzemeler sığdırarak sınırsız çeşitlilikte lezzet sunan hamburger çoğu zaman hayır diyemeyeceğimiz bir lezzet.
Protein ve karbonhidratı bir arada almanızı sağlayan baştan çıkarıcı hamburgerler, aslında içinde ne olduğunu bildikten sonra hiç de sağlıksız bir öğün değildir. Hamburgerinizin içini dışını bilmek ve en sağlıklısını yaprak kas gelişiminize ya da diyetinize uygun olanını tercih etmek için evde farklı ve sağlıklı tariflere yönelebilirsiniz. Karşınızda hamburger köftesi yerine kullanabileceğiniz üç alternatif malzemesiyle sağlıklı hamburgerler!
Ton Burger
Normal bir hamburgerden aldığınız yağın neredeyse çeyreğini içeren konserve ton balıklı bu müthiş hamburger alternatifi, yüksek ihtimalle dünyanın en sağlıklı hamburger tarifi olacaktır. Tamam, hamburger kas inşası hedefinde bayağı bir işinize yarar ama iki ekmeğin arasında ton balığı girdiğinde hamburger bunu yağlanmadan başarmanızı sağlar.
Malzeme (8 Kişilik)
Burger için;
- 8 adet tam buğday hamburger ekmeği
- 8 yemek kaşığı fesleğen pesto
- 8 dilim kırmızı soğan (ızgara edin)
- 175g kavrulmuş kırmızıbiber
Puttanesca için;
- 1300g taze çiğ tuna
- 3 yemek kaşığı kıyılmış kapari
- 3 yemek kaşığı kıyılmış kuru üzüm
- 1 tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak
- 3 yemek kaşığı kıyılmış kara zeytin
- 3 yemek kaşığı kıyılmış kırmızı soğan
- 1 tatlı kaşığı kuru İzmir kekiği
- ½ tatlı kaşığı pul biber
- 15g doğranmış taze maydanoz
- 3 yemek kaşığı kavrulmuş çamfıstığı
- 200ml sızma zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- Yapışmaz pişirme spreyi
Hazırlanışı
1. Fırını 180 derecede önden ısıtın.
2. Balığı parçalayın, robota atıp 15 saniye kıyın ve hamur haline getirin. (Püre gibi olmasın.)
3. Balığı robottan alıp bir kaba koyun. Kalan malzemeyi katıp elle yoğurun. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra köfte şekli verin.
4. Köftelerin her iki tarafını pişirme spreyiyle yağlayın.
5. Köfteleri grile yerleştirip her bir tarafını dörder dakika pişirin; orta kısmı pembe kalacaktır.
6. Dilerseniz ekmekleri de ızgara edebilirsiniz. Ekmeğin arasına 1 yemek kaşığı pesto sürün. Köfteleri yerleştirin, üstüne soğan ve biber koyun.
Kişi Başına Makrolar:
Kalori: 585, Karbo: 22 gr, Yağ: 26G gr, Protein: 68 gr
“Sporcular İçin Proteini Bol Ton Balıklı Makarna Tarifi” için tıklayın!
Hindi Burger (4 Kişilik)
Hindi burger de en az diğerleri kadar lezzetli olabiliyor, haksızlık etmemek gerek! Kişniş yaprağı, misket limonu ve baharatlarla yoğrulan bu ekmeksiz lezzet özellikle guakamole ile süslendiğinde dayanılmaz bir tada sahip oluyor. Hindi sevmiyorsanız tavuk kıyması kullanabilirsiniz.
Malzeme
- 450g hindi kıyması
- 40g doğranmış soğan
- 5g ince kıyılmış taze kişniş yaprağı
- ½ misket limonunun suyu
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- ½ tatlı kaşığı acı biber
- ¼ tatlı kaşığı sarımsak tozu
- ¼ tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı Hindistancevizi yağı ya da sarı yağ
- Deniz tuzu
- Marul yaprakları
Üstüne (Tercihen)
- Dilim domates
- Dilim kırmızı soğan
- Guakamole
Hazırlanışı
1. Hindiyi, soğanı, kişnişi, limonu, kimyonu, acıbiberi, sarımsağı ve karabiberi büyük bir kapta yoğurun. Harçtan 4 köfte yapın.
2. Hindistancevizi yağını büyük bir kızartma tavasında orta ateşte eritin. Köftelerin iki yanını da tuzla tatlandırıp ortalarındaki pembelik gidene kadar her bir yanını 5-6 dakika pişirin.
3. Burgerleri sıcak olarak marul yapraklarına sarıp üstüne tercih ettiğiniz malzemelerden ekleyin.
Kişi Başına Makrolar
Kalori: 560, Yağ: 42g, Karbo: 19g, Protein: 35g
“Protein Dolu tarifler” için tıklayın!
Mantar Burger (1 Kişilik)
Hem iştah köreltmek hem de spordan sonra toparlanabilmek için portabella mantarlı ve 400’den az kalorisi olan vejetaryen hamburger tarifine bir şans verin. Bir ısırık aldıktan sonra et yemiş kadar olacaksınız!
Malzeme
- 250ml Hindistancevizi aminosu
- 1 tatlı kaşığı isli pul biber
- ½ tatlı kaşığı kuru kekik
- 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- ½ tatlı kaşığı kimyon
- Tuz, karabiber
- 1 adet büyük portabella mantarı (sapını kesin)
- 1 dilim vegan peyniri
- 1 adet hamburger ekmeği
- Domates dilimleri
- Kırmızı soğan dilimleri
- Marul
- Turşu
- Ketçap
- Hardal
Hazırlanışı
1. Aminoyu, pul biberi, kekiği, şurubu, kimyonu, tuzu ve karabiberi karıştırın. Mantarı karışımı yatırın. Bir gece marine edin.
2. Izgarayı ısıtın. (Isı dağılımı ve zengin tadı için en iyisi mangaldır.)
3. Mantarın üst kısma yukarı gelecek şekilde 10-15 dakika ızgara edin. Çevirin, peyniri ekleyip 3 dakika ya da peynir eriyene ve mantar gevreyene kadar ızgara edin.
4. Mantarı ekmeğin içine koyup istediğiniz malzemeleri ekleyin.
Kişi Başına Makrolar:
Kalori:374, Protein: 10 gr, Karbo: 65 gr, Yağ: 8 gr
Afiyet olsun!