Yazan Liv Langdon
Sağlıklı ve fit bir vücudun bileşenleri arasında beslenme, sporun en büyük yardımcısı olarak yerini alır. Fakat tıpkı düzenli olarak spor yapmak gibi, sağlıklı beslenme de adanmışlık gerektiren bir konudur. Her zaman bulunduğunuz yerde diyet listenize ya da beslenme düzeninize uygun yiyecekler bulamayabiliriz. Bazen de dışarıdaki yiyeceklerin yeteri kadar sağlıklı olup olmadığından emin olamıyoruz. İşte böylesi durumlarda tedbirli olmak ve kendi yiyeceğinizi yanınızda taşımak mantıklı bir hareket olabilir. Sizinle birlikte seyahat edebilecek ve hem hazırlaması hem de taşıması kolay olan sandviçler en büyük kurtarıcınız olabilir. Dilediğiniz her yere götürebileceğiniz sağlıklı sandviçler ile spor sonrası ihtiyacınız olan besin değerlerini alabilir; ister ofiste ister sokakta olan, her daim sağlıklı beslenme kuralınızı bozmadan güne devam edebilirsiniz.
Eğer anneniz protein bombası bu sandviç tarifi listesinin sizi nasıl irileştireceğini biliyor olsaydı emin olun kendi elleriyle size hazırlardı. İhtiyacınız olan proteini bol bol sunarken lezzetinden de ödün vermeyen bu sandviç çeşitleri bir kenara not edilmeyi ve tepe tepe kullanılmayı hak ediyor. Hazırsanız başlayalım…
Ballı Hardallı BLT Sandviç (1 Kişilik)
Malzeme
- 2 dilim füme jambon
- 115g döner tavuk göğsü (şerit halinde)
- 1 yemek kaşığı yağsız yoğurt
- 2 yemek kaşığı hardal
- 2 tatlı kaşığı bal
- 40g kırmızı soğan (dilimleyin)
- ½ tatlı kaşığı sarımsak tozu
- Tuz, karabiber
- 1 dilim tam buğday lavaş
- 100g karışık yeşillik
- ½ domates (dilimleyin)
Hazırlanışı
1. Fırını 200 derecede önden ısıtın. Jambonu 15 dakika pişirin. (Veya tabağın üstüne kâğıt havlu serin, üstüne jambonu koyun onun üstüne de bir havlu daha koyun, 6-8 dakika mikrodalgada pişirin.)
2. Yoğurdu, tavuğu, hardalı, balı, soğanı, sarımsak tozunu, tuzu, karabiberi bir kapta karıştırın.
3. Lavaşı mikrodalgada ısıtıp yumuşatın. İkiye bölüp içine tavuklu karışım, yeşillik ve domates koyun. Her bir dilime birer jambon koyun.
Besin Değerleri:
- 615 Kalori
- 46g Protein
- 56g Karbo
- 23g Yağ
Lezzet Notu:
Proteine saldırın! Jambon, tavuk, yoğurt, domates ve soğan içeren protein deposu sandviç tarifleri kendiniz de yaratabilirsiniz.
Yemek İçinde Yemek
Kuşkonmazda, bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterilerin beslendiği probiyotik vardır. Sandviçlerinizin içine standart yeşillikler yerine kuşkonmaz ekleyebilirsiniz.
Biftekli Sandviç (1 Kişilik)
Malzeme
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı organik tereyağı
- 115g organik yağsız biftek
- Tuz, karabiber
- 4 dal kuşkonmaz
- 2 yemek kaşığı keçi peyniri
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- ½ tatlı kaşığı kuru biberiye
- ½ tatlı kaşığı kuru kekik
- 1 dilim filiz ekmeği
Hazırlanışı
1. Orta boy bir tavayı orta-yüksek ateşte kızdırıp zeytinyağını ve tereyağını ilave edin. Bifteği tuz ve karabiberle tatlandırıp tavaya atın. İki yanını mühürleyip istediğiniz pişmişlik oranında olacak şekilde pişirin. Tabağa alın, verevine kesmeden önce 10-15 dakika dinlendirin.
2. Ufak bir tencere su kaynatın. Kuşkonmazı içine atıp 3-4 dakika haşlayın.
3. Yoğurdu, biberiyeyi ve kekiği bir kapta karıştırın. Karışımı ekmek dilimlerine sürün.
4. Biftek dilimlerini ekmeklere yerleştirin, kuşkonmazı ekleyin, üstünü diğer dilimle kapatın. Sandviçe hafif zeytinyağı gezdirin. Tost makinesinde basın.
Sağlıklı Et
İnsan vücudunda üretilemeyen ve dışarıdan alınması gereken pek çok aminoasiti (histidin, izolösin, lösin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan) içeren et en zengin hayvansal protein kaynaklarındandır. Yediğiniz eti mutlaka güvendiğiniz bir yerden alın ve etin en sağlıklı versiyonunu yemeye özen gösterin. Bunun için et nasıl pişirilir sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Kararmış ya da çok pişmiş etler yemekten kaçının. Etinizi pişirmeden önce zeytinyağı, sirke, sarımsak hardal ve limon suyundan oluşan bir karışımın içinde marine ederek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir et yiyebilirsiniz.
Besin Değerleri
- 512 Kalori
- 41g Protein
- 40g Karbo
- 21g Yağ