Yazan Rocco Dispirito
İsmi aldatıcı olsa da tatlı patates, adını paylaştığı patates ile uzaktan yakından alakalı değildir. Gerçi hem görüntüsü hem de semi-adaşı patates ile olan ufak fiyat farklıyla da kendisini ayırmanız oldukça kolaydır.
Ülke sınırları dışında oldukça popüler olan tatlı patates buralarda pek tüketilmiyor. Ancak hem lezzeti hem de saymakla bitmeyecek faydası ile klasik patatese sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak yükselişini gerçekleştirmekte. Bildiğiniz patatesi kullandığınız bütün tariflere ayak uydurabilecek olan tatlı patates içeriğindeki A, C, B ve B6 vitaminleri ile oldukça önemli bir lif kaynağıdır. Lifin yanında fosfor, bakır, manganez ve potasyum zengini olan tatlı patates, elbette ki sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik endeksi düşük olduğu içinse tok tutar. Dolayısıyla zayıflamada etkilidir.
Tatlı patates şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğu gibi kalp krizi riskini azaltır, karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemi için de faydalı olan tatlı patates, kolesterolü düşürmeye de yardımcı olur.
Enerji ve sağlık bombası tatlı patates, adı gibi hafif tatlı tadı ile mutfağınızın yeni yıldızı olmaya talip. Geriye onu en iyi haliyle kullanabilmenizi sağlayacak lezzetli beş tatlı patates halinden bahsetmek kalıyor. Buyurun tariflere…
Cips
Yayvan bir kabı çok az yağla yağlayıp istediğiniz baharatları kaba yayın. 1 adet tatlı patatesi ufak ufak dilimleyin. Dilimleri kaba tek kat halinde yerleştirin. Üstüne biraz daha baharat serpiştirin ve mikrodalgada 1 dakika pişirin. Patatesleri çevirip 1 dakika daha pişirin.
Alman Eriştesi
Spätzle de denen bu tarif için makarna yerine tatlı patates kullanıyoruz. 220g soyulup rendelenmiş tatlı patatesi 1 yemek kaşığı soğuk su, 1 yumurtanın akı, tuz ve muskatla karıştırın. Karışımı kevgir yardımıyla toplu hale getirip 3 litre kaynayan suya atın. 10 dakika pişirip süzün. Süzülmüş karışımı kızartma tavasına atıp biraz esmerleşene kadar pişirin. Doğranmış adaçayı, ıspanak ve tavuk suyu ilave edin. Tavuk suyu katılaşana kadar pişirin.
Izgara
Barbeküyü/mangalı önden ısıtın. 1 adet tatlı patatesi soyup 1-2 santimlik parçalara bölün. Izgaraya yerleştirip üzerini hafif yağlayın, tuz ve karabiber serpiştirin. Yüzlerini çevirerek ikişer dakika pişirin. ½ yemek kaşığı Hindistancevizi nektarını ½ tatlı kaşığı kıyılmış acı biberle karıştırın. Patateslerin üstüne dökün. 1 yemek kaşığı yağsız yoğurt ve 3 yemek kaşığı balkabağı çekirdeğiyle yiyin.
Püre
1 adet tatlı patatesi soyup iri boyutlarda rendeleyin. Patatesleri bir kaba yerleştirip 2 yemek kaşığı su dökün. 1 fiske muskat, karabiber ve tuzla karıştırın. Yağlı kâğıtla örtün. Gevreyene kadar (5 dakika) mikrodalgada pişirin. İsterseniz tek başına isterseniz de tauk, balık ya da etle birlikte yiyin.
Türüf
100g soyulup rendelenmiş tatlı patatesi bir kâseye koyup mikrodalgada 2-3 dakika pişirin. 2,5 yemek kaşığı Hindistancevizi tozu, ½ tatlı kaşığı Hindistancevizi yağı ve tuz ekledikten sonra 4 dakika dondurun. Başka bir kâsede 2 yemek kaşığı parçalanmış Hindistanceviziyle ½ tatlı kaşığı eritritolü karıştırın. Patates karışımını 2 top haline getirip Hindistancevizli kâsenin üstüne dökerek yiyin.
Lezzet Notu:
100 gram tatlı patates, tüketilmesi tavsiye edilen günlük A vitamini miktarının %350’sini karşılar.