Yazan: Cat Perry
Son zamanlarda kulağınıza sıkça çalınan ‘keto diyet’ ya da tam adıyla ketojenik diyet, dönemin en popüler diyetlerinden biri. Ketojenik diyetin mantığı vücuda daha hızlı ve daha kısa sürede yağ yaktıracak bir beslenme planı oluşturmaktır. İnsan metobolizmasının enerji kaynağı olarak kullandığı ve en kolay şekilde enerjiye dönüştürdüğü glikozu yağa çevirerek, ihtiyacımın olan karbonhidrat seviyesini düşüren ketojenik diyet listeleri, bedenimizi yağ depolamak yerine yağ yakımına yönlendirir. Üstelik ketojenik diyeti uygularken, diğer pek çok diyet çeşidinde olduğu gibi tatlıya da tamamen veda etmeniz gerekmez.
Bildiğiniz tatlı ve şekerlemelere hafif, lezzetli ve yaratıcı dokunuşlar yaparak ketojenik diyet mantığına uygun sağlıklı tatlılar hazırlamanız mümkün! Ekstra protein ve sağlıklı yağları ihmal etmeden, sizin için hazırladığımız sağlıklı şekerlemeleri deneyebilirsiniz.
Buzlu Çaylı Limonatalı Şekerleme
Keto • Yüksek Protein • Yumurtasız • İtüzümsüz • Kuruyemişsiz • Seçenek: Düşük Fofmad
Porsiyon: 36 adet 2,5 santimlik kare şekerlemeler (4 Kişilik)
Malzeme
170ml kaynar su
3 poşet aromatik çay
1 yemek kaşığı tatsız jelatin
170ml taze limon suyu
2 yemek kaşığı şekerleme tipinde eritritol veya granül ksilitol (Düşük FODMAP için: 2-4 damla sıvı stevia kullanın)
Silikon kalıp
Hazırlanışı
1. Silikon kalıbı kenarlı bir pişirme kâğıdının üstüne koyun.
2. Kaynar suyu bardağa alıp çayı pakette yazdığı gibi demleyin. Poşetleri iyice sıkıp suyunu çıkardıktan sonra kenara alın. Çayın üstüne jelatin serpiştirip kenara alın.
3. Limon suyunu küçük bir tavaya dökün. Eritritolü ekleyip orta ateşte 5 dakika kadar kaynatın.
4. Hafif kaynamaya başladığında tavayı ateşten alın. Çay karışımına döküp ardından da hepsini sıcak limon suyu karışımına aktarın. İyice karıştırın.
5. Sıcak karışımı kalıba döküp buzdolabına koyun ve en az 1 saat dinlendirin. Katılaştıktan sonra şekerlemeleri kalıplarından çıkarıp yiyin! Hava geçirmez bir kapta buzdolabında 5 güne kadar taze kalır.
Porsiyon Başına
Kalori: 48, Yağ: 0,4g, Karbo: 1g Lif: 0g, Şeker: 1g, Protein: 10g
Mavi Yemişli Minik Protein Kekleri
Yüksek Protein / Porsiyon: 15 Kek
Malzeme
1 adet yumurta akı
25g yulaf ezmesi (glütensiz veya normal)
25g vanilyalı whey protein tozu
1 yemek kaşığı Hindistancevizi unu
1 tatlı kaşığı ksilitol (tercihen)
½ tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı süzme peyniri
(pişmiş tatlı patates veya muz da olur)
15 adet mavi yemiş
Hazırlanışı
1. Fırını 150 derecede ısıtın.
2. Robotta veya karıştırıcıda mavi yemiş hariç tüm malzemeyi karıştırın. Karışımı 15’li kek (muffin) kalıbına döküp üzerlerinde mavi yemiş yerleştirin. Muffin kalıbınız yoksa alüminyum kalıplar da kullanabilirsiniz.
3. 10-15 dakika ya da bıçağı batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin. Soğuduktan sonra yiyin.
Porsiyon Başına
Kalori: 23, Yağ: 0,4g, Karbo: 2g, Lif: 1g, Protein: 3g
Amerikan Usulü Islak Kek
Keto (Yüksek Yağ, Düşük Karbonhidrat) • İtüzümsüz • Vejeteryan (18 Porsiyon)
Malzeme
50ml Hindistancevizi (biraz da tava için)
4 yemek kaşığı badem unu (biraz da tava için)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ tatlı kaşığı ince deniz tuzu
2 yemek kaşığı eritritol (biraz da serpiştirmek için)
5 adet iri yumurta
1½ vanilya özütü
1 paket yoğunlaştırılmış tatlı Hindistancevizi sütü (ılıtılmış)
Hazırlanışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın. Geniş bir metal fırın tepsisini Hindistancevizi yağıyla yağlayıp üstüne badem unu serpiştirin. Kenara alın.
2. Küçük bir kapta badem ununu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın.
3. Mikser kabında Hindistancevizi yağını kabar kabar olana kadar yaklaşık 1 dakika çırpın.
4. Miksere eritrolü ilave edip çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyip iyice karıştırın.
5. Vanilya özütünü ilave edin ve karıştırın. Unu 3 seferde yavaşça dökerek karıştırın.
6. Karışımı tepsiye döküp üstü altın rengi alana veya batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar 20-22 dakika pişirin. Tepside 30 dakika dinlendirin.
7. Kek soğuduğunda üstünün tamamını çatalla delin. Üzerine yoğunlaştırılmış sütü dökün.
8. Plastik streçle sarıp buzdolabında bir gün dinlendiğinde tadı daha da güzelleşir. Yemeden 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. 18 parçaya bölüp üzerine eritritol serpiştirin.
Porsiyon Başına
Kalori: 119, Yağ: 11g, Karbo: 2g, Şeker: 0,7g, Protein: 3g
Lezzet Notu: Tadı zengin ve hafif ıslak keki kaçamak gününüz dışında da yiyebilirsiniz.
Bitter Çikolatalı Fıstık Ezmeli Protein Kekleri
Yüksek Protein (8 Porsiyon)
Malzeme
2 yemek kaşığı vanilyalı whey protein
4 yemek kaşığı yerfıstığı tozu
50ml tatlandırıcısız vanilyalı badem sütü
3 yemek kaşığı sodyumu ve şekeri az fıstık ezmesi
2 yemek kaşığı %60 kakao bitter çikolata parçası
Hazırlanışı
1. Whey proteinle fıstık tozunu karıştırın. Badem sütünü ve fıstık ezmesini ilave edip iyice karıştırın.
2. Ufak bir tavada çikolatayı eritin.
3. Bir tepsinin üstüne 8 küçük silikon kek kalıbı yerleştirin. Her birine ince bir kat çikolata dökün. Çikolata donana kadar dondurucuda 5-10 dakika soğutun.
4. Her kalıba bir kaşık dolusu fıstık ezmeli karışımdan döküp içine oturmasını bekleyin. Üstüne kalan çikolatadan dökün.
5. Tepsiyi dondurucuya geri koyup 10-15 dakika soğumasını bekleyin.
6. Fıstık ezmesi keklerini kalıptan çıkartın. Folyoya sarıp plastik poşetler içine koyun. Buzdolabında saklayın.
Porsiyon Başına
Kalori: 169, Yağ: 10g, Karbo: 16g, Lif: 1g, Protein: 7g
Bitter Çikolatalı Bademli Proteinli Çizkek
Yüksek Protein • Glutensiz • Tahılsız (8 Porsiyon-Dilim)
Malzeme
Tabanı:
2 yemek kaşığı light tahin veya badem ezmesi
70g ezilmiş badem
1 yemek kaşığı agave şurubu
Dolgusu:
100g az yağlı ricotta peyniri
2 yemek kaşığı vanilyalı protein tozu
250g yoğurt
1 adet yumurtanın akı
Süslemesi:
2/3 bar (60g) %85-95 bitter çikolata
Hazırlanışı
1. Fırını 160 derecede ısıtın.
2. Taban malzemesinin tümünü bir kapta karıştırın. (Agave yerine bal veya şekersiz şurup da kullanabilirsiniz.) Kıvam aldıktan sonra kelepçeli bir tepsiye bastırarak yerleştirin. Orta veya büyük boy bir tepsi kullanıyorsanız, malzemeyi iki katına çıkarmanız yeterli.
3. Dolgu malzemesinin tümünü bir kapta karıştırın.
4. Çizkek dolgusunu tabanın üstüne dökün.
5. 30-45 dakika pişirin. Çizkeki fazla pişirmeyin. Ortası hâlâ çiğ görünüyorken fırından çıkarmanız gerekiyor. Soğudukça oturacak ve kremamsı bir kıvam alacaktır.
6. Keki soğumaya bırakın. Servis ederken çikolatayı eritip kekin üstüne gezdirin.
Porsiyon Başına
Kalori: 242, Yağ: 9g, Karbo: 10g, Protein: 30g
Lezzet Notu: Bildiğiniz kekleri badem unuyla glütensiz ve çok daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.