Diş eti ağrısı hiç çekilir bir çile değildir. Durup dururken başlar, saatlerce sızlar sonra biraz hafifler ve tekrar şiddetlenir… Birçok kişi de diş hekimine gitmekten çekinir… Zamanla diş eti ağrıları da oldukça can sıkıcı bir hal alabilir.
Diş eti ağrısı ağız içerisindeki yaralar, dişlerde çürükler, di ş eti iltihabı, periodontit, pamukçuk, diş köklerindeki iltihaplar, sert kıllı fırça kullanmak, sert diş fırçalamak, diş teli kullanmak ve takma diş gibi sebeplerden oluşabileceği gibi kadınlarda hormonal değişiklikler, hamilelik, menopoz ya da regl döneminde de görülebilmektedir.
Kalıcı olara diş eti ağrılarını ve ağız problemlerini giderebilmek için mutlaka bir diş hekimine danışıp tedavi olmak gerekse bile geçici yöntemler ile ağrılar hafifletilebilir. Birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen diş eti ağrısına ne iyi gelir, evde diş eti için yapabileceğiniz ağrı giderici yöntemler nelerdir sizler için yazdık.
Diş Eti Ağrısı Tedavisi İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Diş eti ağrısı sahip olduğunuz tel problem ise aşağıda sıraladığımız yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ancak eğer diş eti ağrınıza eşlik eden başka belirtiler var ise vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmanızı öneririz.
Evde uygulanabilecek diş eti ağrısını geçirebilecek bazı yöntemler: (1)
1. Tuzlu Su ile Çalkalama
1 su bardağı suyu ocakta ılık hale getirin, suyu kaynatmayın ve soğuk bir bardağa dökün. 1 tatlı kaşığı tuzu ılık suya katın ve iyice karıştırın. Suyu gargara yapar gibi ağzınızda iyice çalkalayın ve yutmadan lavaboya tükürün. Bu işlemi tüm suyu kullanacak şekilde tekrarlayın.
Tuzlu su ağzınızdaki bakteri gelişimini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca ağzınızdaki şişliğin büyümesine sebep olan bakterilerin de azalmasını sağlayabilir.
Ayrıca bu tedavi yöntemi ile birlikte diş sağlığınız için kullanabileceğiniz takviyeler hakkında bilgi sahibi olmak için Diş Ağrısı Çekmek İstemiyorsanız Kullanmanız Gereken 5 Takviye içeriğini okuyabilirsiniz.
2. Kompres
Sıcak ya da soğu kompres ile ağrıyı azaltmaya çalışabilirsiniz.
Sıcak kompres için suyu tolere edebileceğiniz kadar ısıtın, kaynatmayın. Temiz bir bezi sıcak suya koyun ve suyu emdirin. Fazla suyu bezi sıkarak akıttıktan sonra ağrının ve şişliğin olduğu yere bezi hafif hafif bastırın. Bezi direkt olarak diş etinize uygulamayın.
Soğuk kompres için temiz bir be içerisine buz koyun ve tıpkı sıcak kompres uygular gibi şişliğinizin üzerine doğru bez uygulayın. Ağrı ve inflamasyon bitene dek bu iki yöntemden birini uygulayabilirsiniz ya da iki yöntemi de değiştire değiştire uygulayabilirsiniz.
3. Bitki Lapası
Diş eti ağrılarına bitki lapaları da iyi gelebilir. Karanfil tozu ve spilanthes analjezik ve ağrı kesici yönleri olan ürünlerdir. Geleneksel medikal çözümlerde uzun yıllardan beri alternatif ağrı kesici olarak kullanılmışlardır. Anti-inflamatuar özelliğe sahip zerdçal da yardımcı olabilir.
Lapayı yapmak için:
- Seçtiğiniz bitkileri sıcak bir suda lapa kıvamı alıncaya dek döverek karıştırın.
- Direkt olarak diş etinize uygulayın. (açık yara var ise bu tedaviden sakınıp diş hekiminize danışmalısınız)
- Ağrınız hafiflediğinde temiz su ile ağzınızı durulayın.
4. Ev Yapımı Diş Spreyi
Uçucu yağları seyrelterek bir diş spreyi yapabilirsiniz. Sprey için:
- Boş ve temiz bir sprey şişesini alın ve içerisine su doldurun.
- Her 300 gr için 5 damla yağı su şişesine dökün.
- Spreyi diş etinize uygulayın.
Açık yaralarda bu tedaviden sakının. Nane, kekik ve karanfil yağları doğal ağrı kesici, kan akışını arttırıcı ve iltihap azaltıcı özelliklere sahiptir.
Tıpkı diş ati ağrısı gibi 20’lif diş ağrısı da oldukça rahatsız edici bir durumdur. “20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer? 20’lik Diş Nasıl Çekilir?” yazımızı okuyarak konu ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
5. Çay Uygulama
Taze bir çay poşetini alın ve çay yaparken poşeti 5 dakika kaynar suda bekletin. Daha sonra çay poşetini bir kenara alın ve dokunabileceğiniz sıcaklığa geldiğinde en az 5 dakika kadar doğrudan ağrılı diş etinize poşeti uygulayın.
Siyah çay, yeşil çay ve ebegümeci çayı gibi tanen oranı yüksek çayları seçin ya da anti-inflamatuar bitkiler içeren çayları, papatya ya da zencefilli ürünleri seçin. Tanenler, diş etlerini irrite eden mikroorganizmaları emer.
6. Oral Anestezik Jeller
Diş eti ağrılarını hafifletici aneljezik etkili ve ilaçlı jeller eczanelerde satılmaktadır. Bazıları karanfil ve spilanter gibi bitkiler de içermektedir. Bu ağrı kesici etkiye sahip ürünleri diş hekiminize danışarak kulanabilirsiniz.
7. Ağrı Kesiciler
Aspirin ve ibuprofen gibi etken maddelere sahip bazı ağrı kesiciler diş eti ağrılarına da iyi gelebilir. Ancak ağrı kesicilerin çalışma mantığı, ağrının hissedildiği bölgede sinirlerin geçici olarak çalışmasını engellemektir. Bu ağrı kesiciler kalıcı bir tedavi ve çözüm değildir. Ayrıca bazı kişilerde ağrı kesiciler yan etkiler yaratabilir, varsa kullanılan diğer ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu sebeple bir diş hekimine danışmadan özellikle de bilmediğiniz bir ağrı kesiciyi kullanmanız doğru değildir. Diş hekiminizin reçete ettiği ilaçları tedavinize destek olması için kullanabilirsiniz.
Dış etleri hem kırmızı hem siyahlasmis nappam gerek
Teşekkürler