Migren, başta zonklama, ışık ve sese hassasiyet ve hatta mide bulantıları belirtileri ile birlikte günlük yaşamı insanlar için oldukça zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Çok kuvvetli bir baş ağrısı türü olan migren özellikle birçok kadında kendini gösterir. Migren için reçete ile satılan ilaçlar bulunsa da yan etkileri nedeniyle çoğu kişi bu ilaçları kullanmaktan kaçınır. Migrene ne iyi gelir sorusunun alternatif cevapları olan vitamin ve mineralleri bugün sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Migren Nedir?
Migren birçok kişi için oldukça yorucu olan bir çeşit baş ağrısıdır. Ancak spesifik bir ağrı çeşididir ve her baş ağrısına migren demek yanlış olur. Zaman zaman migren tedavisi için insanlar tarafından kullanılan ağrı kesiciler yetersiz kalabilmektedir. Migren, beraberinde birçok belirtiyi getirebilmektedir.
Aşağıda migren ile beraber başlayabilecek diğer semptomları sıralıyoruz:
- Başın tek bir tarafında ağrı
- Ağrıda zonklama hissi
- Işık ve sese karşı hassaslaşma
- Mide bulantısı
- Kusma
- Bulanık görme ve görüntüde bozukluk, migren aurası
Nöroloji, anesteziyoloji ve rehabilitasyon tıbbı profesörü Dr. Mark W. Green migren için şunları söylemektedir: “Binlerce tür baş ağrısı olmakla birlikte migren, kişiyi kısıtlayan baş ağrılarının %94’ünü oluşturmaktadır.” (1, 2)
Migrene tam olarak nelerin sebep olduğu hakkında yargıya varılamıyor olsa da genetik faktörlerin bulunduğu düşünülmektedir. Çevre de migren için bir çeşit etmendir. Aşağıdaki sebepler migreni tetikleyebilmektedir:
- Bazı yiyecekler
- Gıda katkı maddeleri
- Hormonal değişiklikleri; regl dönemi öncesi ya da sonrası oluşabilen östrojen seviyelerinde azalma gibi
- Alkol
- Stres
Bazı ender durumlarda baş ağrısı beyin tümörü belirtisi olabilmektedir. California’da bir tıp merkezinde nöroloji doktoru olarak çalışan Clifford Segil, yaşam kalitenizi bozan yarı düzensiz bir baş ağrınız var ise bu durumu doktorunuz ile paylaşmanızı önermektedir. (3)
Migreni Yatıştırmak ve Önleyebilmek İçin Supplementler
Migren tedavisi için kullanılan yöntemler her kişide farklı sonuçlar gösterebilmektedir. Hatta bazen kişiyi tedavide kullanılan ilaçlar daha kötü bir şekilde etkileyebilmektedir. Doktor kontrolünde bir migren tedavisi her zaman idealdir ancak bazı supplementlerin bazı kişilerde migren ağrısına iyi gelebildiği gözlemlenmiştir.
Aşağıda sizinle migren ağrısına ne iyi gelir sorusunu cevaplandırabilecek alternatif gıda takviyesi önerilerini paylaşıyoruz:
1. B2 Vitamini
Araştırmalar, b2 vitaminin (riboflavin) nasıl migren önlemeye yardımcı olabileceğini henüz gösterememektedir. Dr. Green, enerji üretimindeki hücreleri b2 vitamini tarafından etkilenebileceğini söylemektedir. Her nasıl oluyorsa olsun, b2 vitamininin migreni engellemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Günlük olarak 400 mg b2 vitamini alımını hedeflemelisiniz. Dr. Segil, günlük 100 mglık iki tabletin aynı anda alınmasını önerir. Araştırma verileri sınırlı olsa bile Segil, b2 vitamininin potansiyel faydaları konusunda optimistik bir düşünceye sahiptir. Özellikle ilaç olarak migren hapı almak istemeyenlere bu takviye yardımcı olabilir.
2. Magnezyum
Association of Migraine Disorders’a göre günlük önerilen miktarda magnezyum alımı migren ağrısı yaşayan kişilerin yarısının ağrılarını %50 oranında düşürebilmektedir. Günlük önerilen miktar 400 mg’dır. (4)
Pain Physician dergisinde magnezyumun migreni önleme konusundaki etkinliğini inceleyen bir araştırma yayınlanmıştır. Makalenin yazarlarına göre bazı kişilerde migren ağrıları, magnezyum eksikliği ile ilişkilendirilmiştir. (5) Araştırmacılar, kişilere intravenöz magnesyum vermenin akut migren ağrılarını azaltmakta yardımcı olabileceğini gözlemlemişlerdir. Aynı zamanda araştırmacılar oral yolla magnezyum alımının migren sıklığını ve yoğunluğunu azalttığını da belirtmektedirler.
3. D Vitamini
Araştırmacılar d vitamininin migren konusunda nasıl etkilerinin olabileceğini araştırmaya başlamışlardır. Journal of Research in Medical Sciences’da yayınlanmış olan en az bir çalışma, d vitamini takviyesinin migren ataklarının sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini söylemektedir. (6)
4. Koenzim Q10
Koenzim q10’in migreni önlemede etkinliği üzerine çok fazla kanıt olmasa da Association of Migraine Disorders’a göre birkaç küçük araştırma, koenzim q10’in plasebo haplara göre migren ağrılarını azaltmada daha etkilidir. Koenzim q10’in günlük kullanım miktarı 100 mg’lık 3 dozdur. Koenzim q10 başka ilaç ve supplementler ile etkileşime girebileceği için doktora danışılarak kullanılması önerilmektedir. (7)
5. Butterbur
Bir çeşit bitki olan butterbur bazı kişilerde migren önleyici özellik gösterebilmektedir. Bir Neurology dergisinde yayınlanan bir çalışmada butterbur ekstresinin plasebo tedavisinden daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmaya katılan kişiler günlük 75 mg butterbur almışlardır. Dr. Segil, bu miktarın çoğu kişi için uygun olabileceğini söylemektedir. Ayrıca Dr. Segil, butterbur takviyesinin bazı kişilerde b2 vitamini kadar etkili olmadığını da belirtmektedir. (8)
Uzman Tavsiyeleri
Birçok vitamin ve mineral çoğu kişi tarafından tolare edilebiliyor olsa da sağlığınız için dikkat etmeniz gereken notları belirtmek isteriz.
Yeni bir gıda takviyesi almadan önce daima doktorunuza danışın. Bazı takviyeler ve ilaçlar bir arada kullanıldıklarında etkileşime girebilmektedirler. Sağlığınız için uygun olup olmadığını doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Hamile olan kadınlar özellikle supplement kullanımında dikkatli olmalıdırlar.
Gastrointestinal sağlığınız açısından bir anomaliniz varsa, sindirim problemleriniz varsa ya da bu konuda bir ameliyat geçirdiyseniz gıda takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Yeni bir supplement kullanmaya başladıktan hemen sonra sonuçları göremeyebilirsiniz. Supplementin size yardımcı olup olamadığını öğrenene dek düzenli bir şekilde tüketimine devam etmelisiniz. Eğer migren ya da genel sağlık durumunuzu daha kötüye götürüyorsa kullandığınız takviyeyi bırakmalı ve derhal doktorunuza durumu bildirmelisiniz.
Hiçbir zaman her takviyenin aynı kalitede ve güvenilirlikte olduğunu düşünmemelisiniz. Örneğin Dr. Green “çok fazla a vitamini almak baş ağrısını arttırmaya hatta körülüğe bile sebep olabilir” demektedir.