Yılbaşı gecesi yaklaşıyor! Kimlerle olacağınıza neler yapacağınıza ne yemekler yiyeceğinize karar verdiniz mi? Yılbaşı ağacınızı kurup sevdiklerinize hediyelerini seçtiniz mi? Yılın bu en güzel, en heyecanlı, dışı soğuk ama içi sıcacık, umut dolu gecesinde sevdiklerinizle mükemmel bir sofra paylaşmanızı diliyoruz. Bu yüzden kalorileri biraz serbest bırakırken yılbaşında nasıl beslenebileceğinizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
2020 Yılbaşı Sofranıza Önceden Hazırlanın
Yılbaşı gecesi sofranızdan en lezzetli, soslu, kalorili yemekleri ve şarapları, eksik etmek istemediğinizi biliyoruz. Aslında bunu oldukça anlayışla karşılıyoruz. Bu güzel günde ve eğlenceli gecede kısıtlanmak kimse istemez. Ancak beslenme şeklinizi bu gece yapacağınız kaçamaklara göre yönlendirirseniz yılbaşı ertesi sorunsuz bir şekilde kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.
Sofranızda bulunduracağınız mezeleri, iç pilav ve hindileri hiç ama hiç eksik edin istemiyoruz. Bu geceyi aileniz ile ya da arkadaşlarınız ile ağız tadıyla geçirmenizi diliyoruz. Bu sebeple de yoğun kalori alımına maruz kalacağınız bugünü sabahından planlamanızı öneriyoruz.
Yılbaşı sofrası için yemeklerinizi planladıysanız sizle beslenme konusunda ufak tüyolar sıralayalım:
Kahvaltınızı Planlayın:
Sizi tok tutacak bir kahvaltı önemlidir. Gün boyu alacağınız kalorileri kontrol etmenize ve gereksiz yemek yemeyerek daha az kalori almanıza yardımcı olur. Aşağıda kahvaltı tüyolarımız mevcut:
- Saban kahvaltınızı proteini zengin bir şekilde yapın: Bu sayede uzun süre tok kalabilirsiniz. Üstelik proteinden gelen kalori çok yüksek değildir. Karbonhidratlardan çok yağlardan azdır. Ancak sizi tok tutma oranı en yüksek besindir. 2-3 yumurtadan peynirli omlet ve 1 dilim kepekli ekmek ya da 2-3 haşlanmış yumurta ve 2 salatalık ile sizi öğlene kadar acıktırmadan tok tutacak ve sindiriminizi destekleyecek lif kaynağı bir kahvaltı yapın.
- Meyve sularından kaçının: Kahvaltıda çoğumuz bardak bardak meyve suyu içmeye bayılırız. Ancak akşam bol bol kalorili içecekler ve alkol tüketeceğinizi hepimiz biliyoruz. Bu sebeple yılbaşı sabahı kahvaltıda meyve suyuna yer vermeyin. Su içmeyi tercih edin.
Öğle Yemeğinizi ve Atıştırmalıklarınızı Planlayın:
Öğle yemeğinizi hafif ve az kalorili yiyecekler ile yaparsanız akşam sofrada kendinizi kısıtlamak zorunda kalmazsınız. Aynı şekilde ara öğün tüketiminiz metabolizmanızın aktif kalmasına ve aynı zamanda akşam yemeğinde de her yemekten yemenize rağmen porsiyonlarınızı kaçırmamanıza yardımcı olur. Öğle yemeği ve atıştırmalıklar ile ilgili tüyolarımızı da yazalım:
- Öğle yemeğinde sebzelere odaklanın: Ne kadar çok yeşil yapraklı sebze yerseniz sizin için o kadar iyi olur. Mükemmel bir şekilde lif kaynağı olan bu sebzeler gün boyu sindiriminizin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca sebzeler sağlıklı su kaynaklarıdır ve hızlı doymanıza yardımcı olur. Aynı zamanda da çok çok az kalorilidirler.
- Ara öğünlerinizi amacınıza göre planlayın: Eğer yılbaşı günü spora gidecekseniz ara öğününüz fıstık ezmeli tam tahıllı ya da kepekli ekmek olabilir. Bu sayede hem yeterince karbonhidrat ile sporunuzu kolayca yapabilirsiniz hem de enerjinizi koruyabilirsiniz. Fıstık ezmeli ekmek yerine 1 muz da tüketebilirsiniz. Eğer herhangi bir aktiviteniz yoksa 1 avuç kuruyemiş tüketmeniz de yeterli olacaktır.
Yılbaşı Yemeği Tüyoları:
- Lezzetli bir sofra için en sevdiğiniz yemekleri serbest bıraksak da sofranızda mutlaka yeşil sebzelere yer verin. Mezelerinizde kereviz, karnabahar gibi sebzeler de bulunmalı.
- Salata mutlaka sofranızın bir yerinde durmalı.
- Hindi ve pilav konusuna karışmıyoruz; en lezzetlisini yapıp afiyetle yiyiniz!
- Kızartmalardan kaçınmanızı tavsiye ederiz. Zaten oldukça kalorili birçok lezzetli seçenek yaratacaksınız. Sağlıksız atıştırmalıkları azaltmak için bir alternatif olarak meyve tabağınız da mutlaka olsun.
- Kuruyemişler de serbest. Diyet döneminin 1 avuç kavramını yılbaşı sofrasında kırabilirsiniz.
- 2020 yeni yıl hedefiniz şekeri bırakmak olsun! Ancak yine de, yeni yıla tatlı bir giriş yapmak hakkınız. Tatlı olarak da ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları, hafif meyveli pastaları, vegan ve çiğ kakaolu tatlıları tercih edebilirsiniz.