Whey Protein
Whey protein nedir sorusunun cevabı olarak; peynir üretimi sırasında ayrılan ve sütün sıvı kısmı olarak peynir altı suyundan ayrıştırılmış proteinlerin bir karışımıdır diyebiliriz.
Süt aslında iki ana protein türü içerir: kazein (% 80) ve peynir altı suyu (% 20). Peynir altı suyu süt suyunun içinde bulunur. Peynir üretildiğinde, sütün yağ kısımları pıhtılaşır ve peynir altı suyu bir yan ürün olarak ayrılır (1). Mesela, yoğurt kabını açtığınızda, yoğurdun üstünde yüzen sıvı peynir altı suyudur. Peynir yapımcıları, bu sıvının ticari değerini keşfetmeden önce onu yok ederlerdi (2).
Peynir üretiminde peynir altı suyu, ayrıştırıldıktan sonra, insanların genellikle shakelere ve protein barlara koyulan toz olarak bildikleri whey protein haline gelmek için birçok işlemden geçmektedir (3).
Whey proteinin kendi başına tadı çok iyi değildir, bu nedenle genellikle içerisine doğal veya yapay aromalar ya da tatlandırıcılar koyularak tadı güzel hale getirilir. Bu aromalar arasında çikolata, vanilya ve çilek aromalı tozlar popüler olanlardır.
Bazı ürünler rafine şeker gibi sağlıksız katkı maddelerine sahip olabileceğinden, genellikle ürünlerin arkasında yer alan ürün içerik bilgilerini okumak önemlidir.
Peynir altı suyundan üretilen whey protein tozu tüketmek, günlük protein alımınızın üstüne 25-50 gram arası protein eklemek için uygun bir yoldur. Whey protein, vücut geliştiriciler ve spor salonu tutkunlarının yanı sıra, kilo vermesi gereken ya da sadece diyetlerinde protein miktarı az ya da eksik olan insanlar için önemli olabilir.
Whey proteinini laktoz intoleransı olan kişilerin kullanırken dikkatli olmaları gerekse de, genellikle vücut tarafından iyi tolere edilir. Ancak süt ve süt ürünlerine alerjisi olan insanlar bunu tüketmemeyi tercih etmelidir (4). Alerjisi olan insanlar bunu tüketmesi durumunda, whey protein zararları ile karşılaşabilmeleri muhtemeldir.
Whey Protein Faydaları Nelerdir?
Whey protein yararları açısından incelendiğinde aşağıdaki faydalar karşımıza çıkmaktadır;
Kilo vermeye yardımcı olma: Nutrition & Metabolism’de yayınlanan 158 insan üzerinde yapılan bir çalışmada, whey protein kullanan deneklerin “önemli miktarda vücut yağı kaybettikleri ve kontrol grubu için hazırlanan içeceği tüketenlere kıyasla daha fazla yağsız kas kütlesi korudukları görülmüştür.”
[ls_content_block id=”13465″]
Kanser önleyici özelliğe sahip olma: Kanser tedavisinde whey protein konsantresinin kullanımı için Anticancer Research dergisinde umut verici sonuçlar yayınlandı. Ancak, bu konu hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Kolesterol düşürücü özelliğe sahip olma: British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, 12 hafta boyunca 70 şişman erkek ve kadına whey protein ile kazein takviyesi yaptı. Araştırmacılar bu süreçte deneklerin lipid ve insülin seviyeleri gibi bir dizi parametreyi ölçtü.
Çalışmanın sonucunda, yani 12. Haftada deneklerin “toplam kolesterol ve LDL kolesterol değerleri kontrol edildiğinde; whey protein kullanan grubun kolestrol değerlerinde kazein proteini kullanan gruba kıyasla önemli bir düşüş olduğu bulunmuştur.”
Astım Tedavisi: Whey protein, astımı olan çocuklarda vücudun bağışıklık sistemini geliştirme gücünü artırabilir. Uluslararası Gıda Bilimi ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan ve 11 çocuğun örneklem olarak alındığı küçük bir çalışmada; beslenmelerine ek olarak 1 ay boyunca günde iki kez 10 gram whey protein takviyesi ile desteklenen astım hastası çocukların bağışıklık sistemlerinde gelişme belirtisi tespit edildi.
Kan basıncı ve kardiyovasküler hastalık tedavisi: International Dairy Journal’da yayınlanan araştırmada, whey protein ile takviye edilmiş içeceklerin hipertansiyonlu hastalarda kan basıncını önemli ölçüde azalttığının; kalp hastalığı veya inme gerçekleşmesi riskini de düşürdüğünün bulunduğu belirtildi.
HIV/AIDS hastalığı olan kişilerde kilo kaybını azaltma: Clinical and Investigative Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada, whey proteininin HIV-pozitif hastalar arasında kilo kaybını azaltmaya yardımcı olabileceğinin bulunduğu belirtildi.