1. Stresi Azaltır
Yoga’nın stres azalttığı ve rahatlık hissi verdiği hep söylenmektedir. Bunu bilimsel araştırmalarla da desteklemek gerekirse, Yoga’nın stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonunun salgılanmasını azalttığı görülmüştür. Depresyon hissi yaşayan 24 kadınla yapılan bir deneyde, 3 aylık bir Yoga programı sonrası kontrol edilen değerlerde ciddi olumlu etkiler görülmüştür (1). Strese, ağrıya ve depresyona karşı etkili olduğu üzerine bu tarz araştırmalar olması Yoga’yı daha da önemli yapmaktadır. Bu yüzden Yoga’ya meditasyon gözüyle de bakılmaktadır.
Anksiyete bozukluğu yaşayan 34 kadınla yapılan bir deneyde ise, uygulatılan 2 aylık Yoga programı sonrası, anksiyete seviyesinde azalmalar görülmüştür. Bu tarz birçok araştırmada Yoga’nın etkileri görülmüştür. İçinde bulunduğun ana odaklanarak, huzur veren egzersizleri uygulamak, anksiyeteye karşı etkili olmaktadır. Ayrıca bazı araştırmalarda oksitosin ve serotonin seviyelerinde artış görülmüştür.(2)
2. Kalp Sağlığına Faydalı
Kalp sağlığının önemini hepimiz biliyoruz. Yoga, yapılan araştırmalara göre birçok kalp hastalığı riskini azaltmakta. Özellikle yüksek tansiyon ve kötü kolesterol konusunda etkileri görülmüştür. Bu alanlarda yapılan araştırmaların sonucunda, özellikle kalp hastalıklarının ilerleyişinde ciddi duraksama oranı görülmüştür. Kalp hastalıklarında önemli faktörlerden olan kolesterol seviyesi ve tansiyon konusunda pozitif etki sağlaması Yoga’yı bu anlamda da önemli bir yere getirmiştir.
3. Postür Düzeltmeye Yardımcı Olur
Core kuvvetine ve kas gelişimine de yardımcı olan Yoga, postür için de faydalıdır. Core kasları genellikle stabilizasyonu sağlayan kaslardır. Bu kasların çoğu omurga ile bağlantılıdır. Bu kasların güçlü ve aktif olması omurga yapısı için de sağlıklıdır. Çünkü kasların uzunluğu ve kuvveti duruş pozisyonlarını etkiler.
Bununla beraber Yoga’nın esnekliğe olan ciddi faydası üzerine konuşmadan olmaz. Kas uzunluğundan bahsettiğimiz üzere, postür bozukluğuna neden olabilen kısa kasların esnetilmesi önemlidir. Bununla beraber kasların esneklik özelliği kazanması, sakatlık riskini azaltmak ve hareket açılarını sağlama açısından gereklidir. Yoga ise bunu fazlasıyla sağlamaktadır. Çünkü Yoga egzersizleri esnekliğe odaklı egzersizlerdir. Bu sayede core kuvveti ve kas gelişimi sağlarken aynı zamanda esnekliğe katkı sağlayarak düzgün postüre giden hedefte yol almış oluruz.
4. Uyku Kalitesini Arttırır
Kalitesiz ve yetersiz uyku durumu, obezite, yüksek tansiyon ve depresyon gibi birçok etkenle bağdaştırılmaktadır. Bununla bağlantılı araştırmalar da Yoga’nın uyku kalitesini arttırdığını göstermiştir.
Yaşlı bireylerle yapılan araştırmalar göstermiştir ki, düzenli Yoga, uykuya dalma hızını, uyku kalitesini arttırmış ve ayrıca daha dinç hissetmelerini sağlamıştır. Lenfoma hastalarında yapılan başka bir araştırma da göstermiştir ki, bireylerde uyku rahatsızlıkları ve uyku ilacı gereksinimi azalmıştır.
5. Nefes Kontrolüne Yardımcı Olur
Bu tarz egzersizlerin bir özelliği de nefes kontrolüne odaklanılmasıdır. Egzersizleri uyguladığımız tüm süre boyunca nefes alışı ve verişi bilinçli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştiririz. Kontrollü, düzenli ve derin nefes alıp vermenin tabi ki de faydaları olmakta. Bu tarz egzersiz uygulamak kardiyorespiratuar sistemin gelişmesine yardımcıdır. Bu sistemin gelişmesi, vital kapasitenin güçlenmesi demektir. Vital kapasite, akciğerimiz nefes alırken ve nefes verirken, toplamda kullandığı havayı temsil eder. Bu tarz bir fayda akciğer ile ilgili hastalığı olan ya da kalp hastalığı olan bireylere faydalı olabilmektedir. Özellikle astım hastalarına iyi geldiği görülmüştür.