1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, Türkiye’de ilk kez 1923 yılında resmi olarak kutlanılmış olan, iyi ki de kutlanılmış dediğimiz bir bayram! Birlik, dayanışma ve emeğin yüceltildiği 1 Mayıs’ınızı içten bir şekilde kutluyoruz!
Tarihi 1856 yılına kadar uzanan 1 Mayıs, uzun yıllar işçilerin çalışma saatlerini insani şartlara çekebilmek için dünyanın dört bir yanında yürüyüşler düzenlediği bir gün olmuş. 1900’lere geldiğimizde de birçok ülke teker teker işçilerin bu isteklerini kabul etmeye başlamış ve 1 Mayıs dünya çapında kutlanır hale gelmiş.
1 Mayıs’ı ağız tadı ile keyifle ve bollukla kutlamanızı dilerken akşam eşiniz ile yiyebileceğiniz hem sağlıklı hem geleneksel hem lezzetli bir menü hazırlamak istedik.
Akşam Yemeği Menüsü
1. Ayran Aşı Çorbası
Tarif 4-5 kişiliktir
Malzemeler:
- 1 su bardağı (200 ml) nohut
- 1 su bardağı buğday
- 250 gram süzme yoğurt
- 250 gram yoğurt
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı dereotu
Püf Noktası:
Buğdayı ve nohutu kendiniz haşlamak istiyor ve konserve ürün kullanmak istemiyorsanız 1 gece önceden hem nohutu hem de buğdayı suda bekletin. Daha sonra çorbayı yapmak için beklettiğiniz nohut ve buğdayı süzün ve ayrı ayrı tencerelerde haşlayın.
Çorbanın kıvamına damak tadınıza göre karar verebilirsiniz. Su ile kıvamı ayarlayarak daha akışkan ya da daha yoğun bir yapı oluşturabilirsiniz.
Yapılışı:
1 su bardağı buğdayı kaynayan su içerisine boşaltın. Üzerine oda sıcaklığında su ekleyerek pişirmeye başlayın. Daha sonra buğdayı ocaktan alıp suyunu süzün.
Bir büyük karıştırma kasesi içerisinde süzme ve normal yoğurdunuzu karıştırın. Haşlanmış buğday ve nohutu yoğurda ekleyin. 1 -2 fiske ya da çay kaşığı tuzu da ekleyin. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu yavaşça eklerken karıştırmaya ve kıvamına özen gösterin.
Son olarak kaseye kıydığınız dereotunu ekleyin ve tekrar karıştırın.
Çorbanız hazır! 1 saat kadar buzdolabında bekletip iyice soğumasını ve ferah bir tat almasını sağlayıp servis edebilirsiniz.
2. Karnıyarık
Tarif 4-6 kişiliktir.
Malzemeler:
- 6 adet küçük boy patlıcan (patlıcanlar büyük ise ikiye bölebilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber (iç harcı için)
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 fiske tuz
- 1 fiske karabiber
- Yarım tatlı kaığı biber salçası
- 350 gr kıyma
- 1 su ardağı (200 ml) ayçiçeği yağı
Önemli: Fırınınızı önceden 170 dereceye ayarlamalısınız.
Yapılışı:
Patlıcanları suda iyice yıkayın ve yol yol soyup tuzlu suda bekletin. Domatesleri küp küp, 2 soğanı ve biberi yemeklik doğrayın. Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine doğradığınız biberleri ekleyerek kavurmaya devam edin.
Kıymayı tavaya ekleyin, suyunu çekene dek kavurma işlemine devam edin. Daha sonra sırayla sarımsağı, salçayı, tuzu ve karabiberi harca ekleyin.
Önceden küp küp doğradığınız domatesleri harca ekleyin, 5 dakika daha harcı pişirip altını kısın son kez karıştırın ve ocağın altını kapayarak harcı alın.
Tuzla bekletip acısını aldığınız patlıcanları bir tavada kızartın. Ardından bir fırın kabına ya da tepsisine patlıcanları yerleştirin. Patlıcanların orta kısımlarını yarıp hazırladığınız kıyma harcını eşit bir şekilde patlıcanlara dağıtın. Patlıcanlarınızın üzerine domates dilimi ve sivribiber ekleyebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız fırınınızda patlıcanları 20-25 dakika kadar pişirin. Daha sonra patlıcanları servise alabilirsiniz.
3. Sebze Haşlama
Bu tarif için bir sınır yok, dilediğiniz sebzeleri haşlamak için seçebilirsiniz. Bizim önerimiz:
- 1 küçük-orta boy brokoli
- 1 küçük-orta karnabahar
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet sade maden suyu
- Az tuz
Püf Noktası:
Farklı sebzeleri aynı tencerede suda haşlamak için ilk olarak en sert ve en zor yumuşayan sebzeleri suya atmanız gerekir. Bu tarifte ilk olarak havucu ve brokoliyi 2-3 dakika sonra da karnabaharı suya atmalısınız.
Yapılışı:
Sebzelerinizi kaynar su içerisine atmadan önce suya maden suyunu ve tuzu ekleyin. Daha sonra önce havuç ve brokolileri 2-3 dakika sonra da karnabaharı suya ekleyebilirsiniz. Sebzelerinizin haşlanması ancak çatalınıza aldığınızda dağılmaması gerekir. Bu sebeple zaman zaman sebzelerinizin diriliğini kontrol ederek fazla haşlanmasını önleyin. Sebzeleriniz haşlandıktan sonra olduğu yerde pişmelerini önlemek için tencereden alıp soğuk ya da buzlu suya koyarak şoklayın. Daha sonra sebzeleri servis tabağına alabilirsiniz.
4. Şehriyeli Pilav
Tarif 6 kişiliktir.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı (400 ml) pirinç
- 3/4 su bardağı tel şehriye
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 2 su bardağı su
Püf Noktası: Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurmaya özen gösterin. Pilavda tavuk suyu yerine et suyu da kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Pirinçlerinizi yıkayıp 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ve süzün.
Bir pilav tenceresinin içine tereyağı ve sıvı yağı dökün, kısık ateşte ısıtın. Yağın üzerine şehriyeleri atın ve rengi hafifçe dönene dek şehriyeleri karıştırarak kavurun. Üzerine pirinçleri ekleyin ve saydamlaşana dek kavurmaya devam edin. Kalan bütün malzemeleri tencereye ekleyip karıştırın, tencerenin kapağını kapayın kısık ya da orta ateşte suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın. Suyunu çekince tencerenin altını kapatın ve bir havlu ya da havlu kağıdı kapağın altın yerleştirin pilavınız demlenmeye bırakın. Demlenen pilavınızı tekrar son kez karıştırıp servis edebilirsiniz.