Yazar: Cansu Beril Kızılırmak
Akdeniz diyeti dünya üzerinde birçok çalışma sonucunda kabul görmüş en sağlıklı beslenme tarzı olarak bilinir. Bu beslenme tarzının baş tacı ise zeytinyağıdır. Zeytin aslında bir meyvedir ve zeytinyağı diğer adıyla olea europaea da bu meyvenin yağıdır.
Sızma zeytinyağının bilinen en büyük özelliği ise kalp-damar hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini azaltmasıdır (1).
Günümüzde neredeyse grip salgını kadar çok rastlanan kanser, insanları en sağlıklı beslenme tarzını bulmaya ve bunu uygulamaya yöneltti. Keşke bu hastalıklarla yüzleşmeden önce önlem alınabilseydi…
Dünya üzerinde herkes için geçerli olan ve en iyi denilebilecek genel geçer bir beslenme tarzından net bir şekilde bahsedebilmek mümkün değil. Ancak ortalamaya bakıldığında Akdeniz bölgesinde yaşayan bireylerin kanser ve kardiyovasküler hastalıklarla daha az yüzleştiği açıkça görülüyor. Dolayısıyla yavaş yavaş başlayan doğala dönüş ve onlara benzeme isteği, saf zeytinyağı kullanmayı sağlıklı beslenmenin baş köşesine koyuyor (2).
Zeytinyağının faydaları oldukça fazladır. Hakiki zeytinyağı tekli doymamış yağ içeriği açısında zengindir ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Yüksek derecelerde polifenol ve oleik asit içerir. Bundandır ki zeytinyağı, ayçiçek yağına tercih edilir. Unutulmamalıdır ki, su dışında her besinin kalorisi vardır. Yani organik zeytinyağı sağlıklı diye onu sınırsız tüketmek doğru değildir. Biz uzmanların günlük önerisi, bireyin ihtiyacına göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 yemek kaşığı kadardır.
Hızlandırır!
Zeytinyağı beyin gelişimini destekleyen inanılmaz bir yağ türüdür. Bu nedenle, yetişkinlerde ve yaşlılarda beyin sağlığının korunması, çocuklarda gelişimin desteklenmesi için zeytinyağı vazgeçilmez olmalıdır.
Zayıflatır
Tekli doymamış yağlar, çoklu ve trans yağlara göre daha masumdur! Dolayısıyla kilo verme diyeti yaparken diyetisyeninizin önerdiği ölçüye uyarak lipolizi yani yağ yakımını naturel zeytinyağı ile destekleyebilirsiniz.
Sindirimi Kolaylaştırır
Sindirim problemi olan birçok bireyde doğru ve yeterli yağ tüketimi olmadığını görürüz. Bu durumun nedeni ise basittir. Örneğin, bir boru düşünün; bu borunun içindeki maddenin akabilmesi için borunun kaygan olması gerekir. Zeytinyağı da tam olarak bu işe yarar. Bağırsaklarımızdaki sindirimin kolaylaşması için sağlıklı yağlardan faydalanmamız gerekir. Sonuçta sindirim ve atım tıkır tıkır işler.
Cilde İyi Gelir
Faydası saymakla bitmeyen zeytinyağının sadece iç güzelliğe değil dış güzelliğe de etkisi vardır. E vitamini içeriğinin çok olması akneli, iltihaplı ve çatlaklı ciltler için birebirdir. İçeriğindeki mineraller ve vitaminler sayesinde antik çağlardan beri bakım yağı olarak da kullanılan zeytinyağı, saçları onarıp beslemeye, dökülmeleri ve kepeği önlemede de oldukça etkilidir.
Yağ Yiyerek Yağ Oranını Düşür
Vücudumuzda kolesterol doğal olarak bulunur. Bunlardan HDL kolesterol iyi olan, LDL kolesterol ise kötü olandır. Kolesterol hastalarında derdimiz; HDL’yi artırmak ve LDL’yi düşürmek olur. LDL kolesterolün vücuda vereceği olası etkileri önlemek için antioksidan içeriği yüksek olan zeytinyağını sıkça öneririz.
Aç mısın?
Aç kaldığınızda kan şekerinizin düştüğünü düşünebilirsiniz. Eğer diyabetli bir bireyseniz hipoglisemide (kan şekerinin düşmesi) olma ihtimaliniz de vardır ancak diyabetli olmayan ve kan şekerinin düştüğünü düşünen bireyler bu teşhislerinden çok da emin olmamalı. Bu açlığın sebebi ghrelin hormonu olabilir! Kısa zincirli tekli doymamış yağ asitleri yani zeytinyağı gibi faydalı yağlar tüketilmediği zaman, yağ metabolizmasında görev alan bazı hormonlar işlevini yerine getiremez ve ghrelin hormonu dediğimiz açlık hormonu beyne ‘acıktım’ komutunu göndermesini söyler. Dolayısıyla az porsiyonda doymamış yağ tüketimi karbonhidrata yönelmekten daha mantıklı ve faydalı olur.
Besin Değeri
Besin Değeri | 100 gramında | %Günlük Değer* |
Kalori | 882 kcal | %44.1 |
Karbonhidrat | 0.2 g | %0.1 |
Lif | – | – |
Protein | – | – |
Yağ | 99.6 g | %153.2 |
Kolesterol | – | – |
A vitamini | 157.0 IU | %3.1 |
C vitamini | – | – |
Potasyum | – | – |
Kalsiyum | 1 mg | %0.1 |
Demir | 0.1 mg | %0.6 |
*Bu günlük değer ortalama olarak günlük ihtiyaç duyulan 2000 kcal’lık bir diyet referans alınarak hesaplanmıştır.
İpucu!
Satın aldığınız zeytinyağını buzdolabına koyun ve 5-6 gün bekletin. Bir süre sonra şişenin altına donmuş bir kısım ve üstünde sıvı kalan kısmı göreceksiniz. Aradığımız kısa zincirli doymamış yağlar sıvı halde kalan zeytinyağıdır. Bu kısmı süzerek ayırın ve gönül rahatlığıyla kullanın.
Merhaba, yazınız için teşekkürler, çok yararlandım. Sormak istediğim bir şey var. 5-6 güm dolapta beklettikten sonra süzdüğümüzde sıvı katı donmuş olan yağı atmalımıyız? Yoksa genede diğer yağlardan daha iyidir diye salata yada yemeklere kullanmalımıyız sıvı hale geldikten sonra?