Sağlıklı beslenmeyi benimseyen, sporla ilgilenen veya sporu hayatının içerisinde bolca tutan fitness tutkunlarının protein içeren ürünler tükettiğine sıkça şahit oluyoruz. Fitness hedeflerine ulaşmak isteyen çoğu insan vücudunun ihtiyaçları doğrultusunda gerek protein, gerekse başka takviyeler kullanmayı tercih ediyor. Vücudun kas inşasına ve kilo kaybına yardımcı olan birçok yapı taşı var. Protein de önemli bir yapı taşı olarak biliniyor. Söz konusu protein olduğunda ise protein takviyelerinin farklı türleriyle karşılaşabiliyoruz. Whey protein ve izole protein de bu türlerin arasında yer alıyor.
Eğer siz de protein takviyelerini kullanmak istiyorsanız ancak hangi protein türünü kullanmanız gerektiği hakkında kararsızsanız detaylı bilgi edinerek seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
Protein Nedir?
Proteinler vücudumuzun ana yapı taşları olarak açıklanabilir. Kasları, tendonları, organları, cildi, enzimleri, hormonları, nörotransmitterleri ve birçok önemli işleve hizmet eden çeşitli molekülleri üretmek için kullanılırlar. Ayrıca proteinler, bir ip üzerindeki boncuklar gibi birbirine bağlanan amino asitler adı verilen daha küçük moleküllerden oluşması ile bilinir.
Her gün et, balık, yumurta veya süt ürünleri gibi hayvansal ürünler yiyorsanız, muhtemelen yeterince protein alabilirsiniz ancak günümüz şartlarında yetersiz ve kötü beslenme gibi durumlar yüzünden yeterli miktarda protein alamıyor olabilirsiniz. Bunların yanı sıra spor yapıyorsanız ve fitness hedefleriniz varsa, almanız gereken protein miktarını artırmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda protein takviyeleri size yardımcı olabilir. Protein tozu takviyeleri de sıkça tercih edilen takviyelerden biridir. Önemli olan ise hangi protein türünü almak istediğinize karar vermenizdir.
Protein Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Protein eksikliği, günlük protein alımınızın vücudunuzun gereksinimlerini karşılayamadığı zamanlar olarak açıklanabilir. Belirtileri takip ederek protein eksikliğiniz olup olmadığını kavrayabilirsiniz ancak en doğru sonuç için bir doktora danışmanız sizin için doğru olacaktır. Yine de yaygın olarak görülen protein eksikliği belirtilerinin arasında; saç, cilt ve tırnak deformasyonları, kas ve güç kaybı, karaciğer yağlanması, vücutta daha fazla ve sık enfeksiyon görülmesi, fazla iştah ile hızlı kilo alımı ve kemik sağlığının zayıfladığını simgeleyen kolayca kırılan kemikler gibi belirtiler bulunuyor.
Protein eksikliği veya fitness hedeflerine ulaşmak gibi etkenlerle karşılaşıldığında proteinin dışarıdan takviye olarak alınması da yaygın bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Protein, vücudumuzun birçok sürecinde önemli bir rol oynuyor.
Kilo Kontrolünde Protein
Kilo vermek söz konusu olduğunda protein önemlidir. Bildiğiniz gibi kilo vermek için yaktığınızdan daha az kalori tüketmeniz gerekir. Protein tüketmek ise metabolizma hızınızı artırarak ve iştahınızı azaltarak yaktığınız kalori sayısını artırabilir. Yine de proteinin kilo kaybına en önemli katkısı, muhtemelen kalori alımında azalmaya yol açan iştahı azaltma yeteneğidir. Protein tokluk hissi vermede yağ veya karbonhidrattan daha iyi bir seçenek olabilir. Dolayısıyla protein barlar bu durumda popülaritesini korumaya devam ediyor.
Konu hakkında daha çok bilgi için “Protein Alımını Artırma Yolları” adlı yazımıza göz atın.
Kas İnşasında Protein
Protein, kas ve güç kazanmanıza yardımcı olabilmesiyle ön plana çıkıyor çünkü kaslarımız büyük ölçüde proteinden yapılıyor. Aslında çoğu vücut dokusunda olduğu gibi, kaslar da dinamiktir ve sürekli olarak parçalanıp yeniden inşa edilmesiyle bilinir. Tıpkı kilo verme sürecinde harcadığınızdan daha az kalori almanız gerektiği gibi, kas kazanmak için de vücudunuzun parçaladığı protein miktarından daha fazla kas proteini almanız gerekir. Bu nedenle, kas yapmak isteyen insanlar egzersiz yapmanın yanı sıra genellikle daha fazla protein tüketirler.
Whey Protein Nedir?
Peynir altı suyu olarak da karşınıza çıkabilir ve peynir üretimi sırasında sütten ayrılan bir sıvı olarak bilinmektedir. Peynir altı suyunun protein kısmına peynir altı suyu proteini denir.
Sıvı toplandıktan sonra karbonhidratlar, yağ, su ve diğer bileşenler çıkarılır. Kalan protein daha sonra spreyle kurutularak toz haline getirilir.
Whey Protein Faydaları
Kan Basıncını Düşürebilir
Anormal derecede yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp hastalığı için önde gelen risk faktörlerinden biridir. Günümüze kadar süt ürünleri tüketimini düşük kan basıncıyla ilişkilendiriliyor. Araştırmaların sonucunda kesin bir kanıt olmasa da kan basıncı ile whey protein arasındaki olumlu ilişki hala araştırılmaya ve test edilmeye devam ediyor.
Vücudun İhtiyaçlarını Karşılar
Peynir altı suyu protein tozu, proteinin yapı taşları olan dokuz temel amino asidin tümünü genellikle içerdiğinden tam bir protein olarak kabul ediliyor. Ayrıca kas gelişimi için önemli olan zincirli amino asitler (BCAA’lar) olan lösin, izolösin ve valin de içermesiyle ön plana çıkıyor.
Kas Gelişimini Hızlandırır
Whey proteini kandaki insülin seviyesini diğer proteinlerden daha fazla yükseltebildiği için hücrelere daha hızlı glikoz ve amino asit nüfuz etmesini sağlayarak kasların büyümesini hızlandırabilir.
İzole Protein Nedir?
İzole kelimesinin sözlük anlamı “yalıtılmış” olarak açıklanabilir. İzole protein ise; protein oranı daha yüksek, karbonhidrat, yağ ve laktoz içeriği bakımından yalıtma işlemine tabi tutulmuş ürünlere verilen isim olarak biliniyor. Geçtiği ek üretim süreci nedeniyle genellikle daha maliyetli olmasıyla da ön plana çıkıyor. Bu işlem sonucunda içerikteki karbonhidrat, laktoz ve yağ oranları düşerken protein oranı yükselir.
İzole Proteinin Faydaları
Hızlı Etki Yaratabilir
İzole proteinler, kolay sindirim özelliği sayesinde hızlı kana karışmasıyla ön plana çıkıyor. Bu özelliği sayesinde ise kas yıkımını engelleyebiliyor. Bunların yanı sıra izole proteinler, düşük yağ ve karbonhidrat oranı sayesinde kilo kontrolü yapmak isteyenlerin yağlanmadan kas kütlesi kazanmalarına da yardımcı olabiliyor.
Laktoz İntoleransına İyi Gelebilir
İzole protein daha düşük karbonhidrat içeriğine sahip olmasının yanı sıra, whey proteinden daha düşük laktoz içeriğine de sahiptir. Bu durum, laktoz intoleransı olanlar için daha iyi bir seçenek olabilir. Sindirim açısından da olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz.
Kas Kütlesinin Korunmasına Yardımcı Olabilir
Spor yapan bireylerde kas kütlesinin korunması büyük önem taşıyor. İzole protein ise whey protein ile karşılaştırıldığında kas kütlesinin korunmasına daha fazla yardımcı olabilir. Kolay sindirim özelliği ile hızla kana karışma ayrıcalığı bulunan izole protein, bu sebeple kas yıkımını azaltabilir ve kas kütlelerinde artışa olanak sağlayabilir.