Fit HubFitnessSpora Yeni Başlayanların Yaptığı 8 Hata

Spora Yeni Başlayanların Yaptığı 8 Hata

Spora yeni başlayanlar için spor salonunda, evde antrenman yaparken ve beslenme programlarını hazırlarken dikkat etmeleri gereken 8 hatayı belirledik!

Herkes başlangıç seviyesinde spora başlar. Zamanla sporda ileri seviyelere ulaşırken öğrenilen bir sürü bilgi vardır. Spor salonunu deneyimledikçe buradaki görgü kuralları, spor aletlerinin kullanımı gibi bilgileri öğrenirsiniz. Spora yeni başlayanların bunları öğrenene kadar tekrarladıkları 8 hatayı biliyor musunuz?

Spora yeni başlayanlardansanız bu tüyolara ihtiyacınız var demektir. Bazen kimi sporcular antrenman yaparken çok basit hataları ilerleyen dönemlerde de yapmaya devam edebiliyor. Bu sebeple spora yeni başlayanların en çok tekrarladıkları 8 hatayı listeliyoruz.

1. Kendinizi Sıkmayın

Spora yeni başlayanlardan genelde şöyle hedefler duyarız:

-10 kilo kas kütlesi kazanıp daha sağlıklı besleneceğim
-8 kilo yağ verip bütün karbonhidrat tüketimimi keseceğim
-haftanın 6 günü her sabah 6’da koşuya çıkacağım

Üzülerek söylememiz gerek; bu hedefler spora yeni başlayanlar için uygun değil, bunu öncelikle kabul etmelisiniz. Bir haftanın sonunda hem mental olarak hem de vücut olarak kendinizi epey zorlamış olacaksınız. Spora yeni başlayan kişilerin öncelikle motivasyonunu koruması gereklidir. Ufak adımlarla spora başlayın. İlerledikçe antrenman seviyenizi ileri taşıyın. Bunların yerine şu hedefleri koyabilirsiniz:

-Serbest ağırlıklarla çalışarak yediklerime daha çok özen göstereceğim
-Her squat antrenmanımda ağırlıkları 2 kilo arttıracağım
-Her gün 150 gram protein tüketeceğim

2. Neler Yaptığınızı Not Alın

Genelde spora yeni başlayan kişiler neler yaptıkları not almazlar. Oysa her yaptığınızı bir yere kaydetmeniz size nelerin fayda getirdiğini nelerin değişiklik yaratmadığını görmenizi sağlar. Hatta belki diyetinizde yaptığınız ufak bir değişiklik sizin performansınızın düşmesine sebep olacak ve siz bunu kayıtlarınızdan tespit edebileceksiniz.

Her gün neler yaptığınızı bir kenara not alın. Her gün spor yapmamış olabilirsiniz. Bu günlerde de beslenme düzeninizin kaydını tutun, es geçmeyin. Günlük antrenman programınızı, saatini, kaç tekrarlı olduğunu tükettiğiniz besinleri ve gıda takviyelerini yazın.

Hatta eğer bunu yapmıyorsanız bir sonraki hatayı da yapıyor olma ihtimaliniz yüksek…

3. Plansız Kalmayın

Belirli bir planı ve amacı olmayanlar hemen her şeyde olduğu gibi bir süre sonra bu düzensizlikten sıkılacaktır. Spora yeni başlamış ve spor salonunda ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Her gün farklı aletlerle farklı hareketler çalışırken setleriniz birbiriyle uyumsuz gidiyor olabilir. Beslenme programınız antrenman düzeninize uymuyor olabilir.

Spora yeni başlayanlar adım adım ve kendilerini zorlamayacak bir plan belirlemelidirler. Zamanla bu plan değiştirilip amacınız doğrultusunda ileri seviyelere taşınabilir.

4. Gıda Takviyelerine Tüm Sorumluluğu Yıkmayın

Gıda takviyeleri adı üzerine beslenme programınızın takviyeleridir, size yetersiz kaldığınız noktalarda yardımcı olurlar.

Gıda takviyesi kullanırken kendinize düşen rolü oynamadan “çok kaslanacağım mükemmel bir vücudum olacak diye düşünüyorsanız” üzgünüz, yanılıyorsunuz… Sağlam bir beslenme programı ve antrenman düzeni oluşturmak önceliğiniz olmalı. Daha sonra planınızı destekleyecek amacınıza uygun supplementleri beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.

5. Isınma Hareketlerini Asla Atlamayın

Spora yeni başlayanlardansanız vücudunuz bu düzene alışmak için biraz zaman ister. Çoğu kişi ısınma hareketlerini atlar ya da 2-3 dakikalık koşu bandı ve ufak esneme hareketleriyle geçiştirir. Oysa bu, kaslarınız ve sinir sisteminizin ağırlık antrenmanlarına hazırlanması için yeterli değildir.

İlerleyen zamanlarda da ısınma hareketlerini asla es geçmeyin ancak olası sakatlık ve incinmelerin önüne geçmek için antrenman öncesi ısınma hareketlerine gereken önemi vermelisiniz.

6. Bacak Kaslarınızı İhmal Etmeyin

Eğer büyük ve güçlü kasları sahip bir vücut istiyorsanız bacaklarınızı ihmal etmemelisiniz.

Ne futbol ne bisiklet ağırlık antrenmanlarıyla kazanacağınız dayanıklılığı size veremez. Daha düzgün bir duruş, daha hızlı büyüme için bacak kası antrenmanı yapmanız gerekir.

7. Antrenmanınızı Aksatmayın

Mükemmel bir fiziğe sahip olmak istiyorsanız planınıza sadık kalmanız gerekir. Yani devamlılık bu işin sırrıdır.

Spora yeni başlayanlar hem henüz spor alışkanlığı edinememekten hem de vücut yorgunluğu ve üşengeçlikten antrenmanlarını aksatabilir. Bu durumda güçlü olmanız ve planlarınıza sadık kalmanız gerekir. Bir gün uyup bir gün uymadığınız planların kas gelişiminize pek bir getirisi olmayacaktır.  

8. Çok Çok Fazla Antrenman Yapmak

Profesyonel bir sporcu ya da vücut geliştirmeci olmadığınız sürece çok fazla ve yoğun yapmak sizin için mantıklı olmayacaktır. Çünkü performansınız çok çabuk etkilenecek ve kendinizi aşırı yorgun hissedeceksiniz.

Spora yeni başladığınızı unutmayın omuzlarınıza fazla yük bindirmenin başlangıçta bir anlamı yok ?

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!