Fit HubBeslenmeSoya ve Testosteron

Soya ve Testosteron

Yeni araştırmalar bizim hep tekrarladığımız şeyi destekliyor: Beslenmeyi soya ile takviye etmek testosteron düzeyini azaltmaz!

İyi bir meta analiz –yapılmış araştırmaların sonuçlarına bakarak yeni sonuçlara varma- biraz efsanevi Bruce Lee’nin dövüşmeyi öğrenmesine benziyor: Gerekli olanı al ve gerisini at. Bilimde, araştırmacılar ilgili konuda yapılmış mümkün olduğu kadar çok araştırmayı toplarlar, sonra bunları didik didik inceler ve hatalı çalışmaları, resmi sonuçları lekelememek için bir kenara ayırırlar.

Bir grup Minnesotalı bilim insanı soya proteininin testosteron üzerindeki etkilerini araştırmaya başladıklarında da aynı şey oldu. Burada daha önce de okumuş olduğunuz gibi, soya uzun zamandır protein olarak sanık konumundaydı. Nedeni ise, soyanın bileşimindeki pitoöstrojenlerin moleküler yapı olarak kadın hormonu östrojen ile benzerlikler taşıması ve dolayısıyla östrojen reseptörlerine bağlanabilecek kimyasallar olmasıydı.

Erkekler, özellikle de mümkün olduğunca erkeksi görünmek isteyenler, vücutlarının bu östrojen taklitleri tarafından kandırılabileceği ve kaslarını kaybedip yerine yağ tabakası edinecekleri konusunda endişe duydular. Halbuki bir çok araştırma bunun doğru olmadığını, soya proteininin kaslar için faydalı olduğunu gösteriyordu. Üstelik soyanın başka yararları da vardı; içerdiği izoflavon’un kasların büyümesini körükleyen nitrik oksit düzeylerini yükseltmesi bunların başında geliyor. Soyanın içeriğindeki arginin ve lysine büyüme hormonu düzeylerini arttırıyor. Hatta soyanın birkaç mekanizmaya bağlı, yağ kaybını arttırma özelliği de var. Ayrıca antioksidan içeriğine bağlı olarak kasların toparlanmasına da yardımcı oluyor.

Ancak bu son çalışmadan önce, bilim adamları tüm çalışmaları bir arada göz önüne almamışlardı. Minnesotalı araştırmacılar bu konudaki literatürü taramayı bitirdiklerinde, ellerinde soyanın testosteron üzerindeki etkileri ile ilgili 15 çalışma vardı. Bu çalışmalardan ikisi soya proteininin testosteron düzeylerini azalttığını bulmuştu. Bilim adamları bu çalışmaları değerlendirdikten sonra, metodolojilerindeki hatalar yüzünden -yeterince denek kullanılmadığı ya da bulgularını destekleyecek yeterince data sunamamaları nedeniyleonları elediler.

Geriye kalan 13 araştırma ise soya proteinini kuvvetli bir şekilde onaylıyordu. Araştırmacılar, “Bu meta analizin sonuçları ne soyalı gıdalar ne de izoflavon desteklerinin, düşünülenin aksine erkeklerde biyolojik olarak bulunan testosteron konsantrasyonların ölçümlerini değiştirmediğini gösteriyor” diye bildirdiler.

Sonuç: Whey ve süt bazlı proteinler, anabolikler ve soya ile kıyaslandığında belirgin bir şekilde daha fazla kas proteini sonucu veriyorlar. Ancak içeceklerinize 10-20 gr soya proteini eklemenin testosteron veya seks hormonu düzeylerini azaltması da pek mümkün görünmüyor.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!